Preşedintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, a spus că aleşii locali nu se simt în siguranţă, nu sunt apăraţi din partea autorităţilor, dar şi din partea legii Republicii Moldova. „Fiecare cetăţean are o frică, pentru el, pentru familie, pentru viaţă. Dacă ceva ani în urmă nu mă gândeam la aceste lucruri, astăzi încep să mă gândesc mai des. Nimeni nu are garanţii că nu va fi arestat. Niciun deputat, niciun ministru, niciun primar nu a participat la 2 martie la marşul din Corjova. Se întreabă, de ce?”, a spus preşedintele raionului Dubăsari.

El a declarat că asemenea manifestaţii cu defilarea drapelului Republicii Moldova au mai avut loc, însă niciodată nimeni nu a fost arestat. „Cred că este o tentativă a autorităţilor din oraşul Dubăsari, a miliţiei de acolo, de a tensiona situaţia. Poate pentru că vor să arate cine în regiunea de securitate este stăpân”, a opinat Grigore Policinschi.

Preşedintele CALM, primarul satului Selemet, raionul Cimişlia, Tatiana Badan, a declarat că aleşii locali din Moldova sunt adesea lăsaţi fără protecţie şi nesprijiniţi. Ea a menţionat că o parte din vină pentru acest incident le revine autorităţilor de la Chişinău care „de ani de zile nu au făcut nimic, iar cetăţenii sunt umiliţi şi discriminaţi şi făptuitorii nu sunt urmăriţi şi pedepsişi conform legii”.

Potrivit vicepreşedintelui CALM, primarul de Orhei, Ion Stratulat, dincolo de faptul că nu toţi cetăţenii îşi pot realiza drepturile, autorităţile neconstituţionale au început a ridica mâna şi asupra autorităţilor publice locale. „Putem să ne imaginăm că în curând vor ridica mâna şi asupra autorităţilor din Republica Moldova. Noi trebuie să ne consolidăm forţele, ca să nu permitem astfel de acţiuni. Trebuie să fim mai prompţi, mai duri, să acordăm sprijin”, a spus primarul de Orhei.

Directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, a declarat că APL-urile din regiunea transnistreană sunt lăsate fără atenţie şi sprijin. „Avem o situaţie când autorităţile locale nu au capacitatea şi posibilitatea să-şi materializeze drepturile şi obligaţiile faţă de cetăţeni. Autorităţile locale din regiunea transnistreană merită cu mult mai multă atenţie şi suport, deoarece ele nu sunt protejate în suficientă măsură şi nu posedă garanţii sociale, materiale, financiare, permanent se află sub pericol”, a declarat directorul executiv al CALM.

Astfel, reprezentanţii CALM au cerut autorităţilor centrale să întreprindă toate măsurile pentru a asigura respectarea şi apărarea drepturilor cetăţenilor Republicii Moldova din întreg teritoriul.

Congresul Autorităţilor Publice Locale întruneşte peste 400 de localităţi locale.

Sursa: Info-Prim Neo

Imprimare