Proiectul de înregistrare și evaluare funciară are ca obiectiv delimitarea terenurilor proprietate publică, definitivarea înregistrării primare masive a bunurilor imobile proprietate privată,  evaluarea și reevaluarea bunurilor în scopul impozitării, etc. Angela Matcov, Șeful Departamentului Cadastru în cadrul Agenției Servicii Publice explică la ce etapă sunt lucrările acestui proiect, dar și în ce constă cooperarea dintre Agenția Servicii Publice și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM).

De ce este atât de important acest proiect pentru Republica Moldova?

Angela Matcov: Proiectul este unul de mult așteptat deoarece, odată cu privatizarea bunurilor imobile comerciale și industriale, terenurilor, locuințelor a fost pus fundamentul și pentru sistemul de cadastru, pentru înregistrarea bunului și a dreptului, ceea ce garantează dreptul de proprietate și o siguranță deținătorilor acestor drepturi. Spre regret, în 2007, atunci când s-a finalizat prima etapă de creare a cadastrului, nu s-a reușit înregistrarea tuturor bunurilor imobile.  La ora actuală, avem doar 80 % din numărul estimativ de bunuri imobile înregistrate în cadastru. Circa 470 de localități rurale sunt fără de înregistrare primară masivă, adică bunurile imobile nu au fost înregistrate pentru toți deținătorii de drepturi de proprietate. În anul 2018 a fost semnat acordul între Guvernul Republicii Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare care a acordat finanțare pentru implementarea proiectului de înregistrare și evaluare funciară. Acest lucru  presupune realizarea a două obiective mari: finalizarea înregistrării bunurilor imobile proprietate privată în aceste 470 de localități rurale și înregistrarea tuturor bunurilor imobile proprietate publică, a statului și a autorităților publice locale.

Cum va ajuta acest proiect cetățenii și autoritățile publice locale?

Angela Matcov: Autoritățile publice locale vor obține identificarea și înregistrarea dreptului de proprietate asupra terenurilor și bunurilor care le aparțin, acesta este un proces început acum mulți ani și care nu a putut fi finalizat din lipsă de resurse financiare la APL. Pentru cetățeni, prima înscriere în Registru va fi efectuată gratuit, fără ca titularul de drepturi să fie nevoit să suporte cheltuieli pentru măsurarea bunului imobil, pentru producerea documentației cadastrale sau pentru înregistrarea dreptului. Pentru comparație, dacă inițiezi astăzi, pe cont propriu, procedura de înregistrare primară a terenului și a casei de locuit, sumele vor fi de circa 1000 de lei. În cadrul proiectului aceste lucrări se vor face gratuit pentru cetățeni.

Primăriile vor avea și niște venituri suplimentare după implementarea acestui proiect…

Angela Matcov: Da, aveți dreptate, al doilea obiectiv al proiectului este evaluarea bunurilor imobile care sunt înregistrate, cu o acoperire de 100%  a acestora și de aici deja vor proveni sursele de venit, fie din operațiuni de vânzare-cumpărare-arendă a proprietății publice, sau din impozitarea bunurilor imobile proprietate privată, ceea ce presupune o creștere a veniturilor bugetelor publice locale.

Când va fi finalizat proiectul?

Angela Matcov: Este un proiect cu o durată mai lungă. Implementarea a început în 2019, acum suntem la primele etape mai vizibile, sunt raioane în care lucrările cadastrale au fost inițiate. Primul raion care a intrat în proiect este Ocnița, companiile deja execută lucrările de măsurare și cred că spre sfârșitul anului 2020 vom avea și primele înregistrări. Săptămâna trecută am inițiat lucrările în raionul Edineț, iar pe parcursul acestui an vom acoperi toate raioanele din zona de nord a Republicii Moldova. Până în anul 2023 ne propunem să finalizăm lucrările în toate raioanele.

Avem specialiști, tot de ce este nevoie pentru ca proiectul să fie finalizat în termenii stabiliți?

Angela Matcov: Vreau să fiu optimistă și cred că specialiști există. Avem specialiști în cadrul autorităților publice locale, în cadrul organelor cadastrale, în cadrul companiilor din sectorul privat, existând și un exemplu de bun parteneriat între sectorul public și cel privat. Lucrările de cadastru vor fi efectuate de companiile private, iar lucrările de înregistrare vor fi efectuate de organele cadastrale teritoriale. Odată cu creșterea volumului lucrărilor va apărea și noua forță de muncă, Universitatea Agrară de Stat și Universitatea Tehnică din Moldova pregătesc specialiști în domeniu și acești tineri vor putea să își găsească un loc de muncă în următorii ani.

Ce vă propuneți să realizați împreună cu Congresul Autorităților Locale din Moldova?

Angela Matcov: În cadrul proiectului, dar și în afara acestuia, CALM este pentru noi un partener de bază, este acea platformă prin intermediul căreia putem comunica cu autoritățile publice locale. Când spun comunicare am în vedere instruiri pentru reprezentanții APL, un dialog continuu despre cum soluționăm problemele cetățenilor, probleme cu care se adresează atât la primării, dar și la organul de stat de înregistrare a bunurilor imobile. La fel, CALM este o platformă cu care intenționăm să dezvoltăm mai multe proiecte privind sistemele informaționale, schimbul de date, interoperabilitatea între procesele de care este responsabil Cadastru și sunt importante pentru autoritățile publice locale.

Vă mulțumim!

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare