Vineri, 20 septembrie, la sediul CALM a avut loc o masă rotundă cu genericul „Potențialul de dezvoltare economică locală prin intermediul turismului rural și cultural din RM. La eveniment au participat reprezentanți ai APL, experți ai CALM, Duane Beard, asociat principal ME&A, SUA, dar și reprezentanți ai asociațiilor obștești din domeniul turismului. Ședința de lucru a avut loc în contextul inițierii unui concept de proiect în valoare de circa 5 milioane de euro ce va fi finanțat de către USAID și care ar urma să fie lansat pe parcursul anului 2020. Proiectul este destinat dezvoltării turismului la nivel local, în zonele rurale și în orașele noastre și include asistență tehnică la nivel de politici, de consolidare a capacităților, strategii, dar și granturi pentru antreprenorii mici și autoritățile locale în domenii precum infrastructura de turism. Duane Beard este expertul care va conceptualiza proiectul și a dorit să afle opiniile primarilor privind problemele și provocările din domeniul turismului, dar și eventuale soluții. Duane Beard este cunoscut APL din Republica Moldova încă din anii 2004-2008, atunci când  a fost conducătorul unui alt proiect, ce a vizat  consolidarea capacităților APL.

În cadrul evenimentului au fost abordate problemele care există în domeniul turismului, tipurile de turism local ce ar putea fi dezvoltate, oportunitățile ce ar contribui la creșterea ponderii turismului în dezvoltarea economiei naționale dar și locale.  De asemenea, au fost prezentate modelele de dezvoltare locală prin intermediul turismului.

Participanții la întrunire au vorbit despre specificul fiecărei localități și importanța identificării resurselor locale ce ar putea fi utilizate pentru dezvoltarea acestui domeniu. Expertul CAL Octav Ivanov a menționat că în Republica Moldova sunt multe destinații turistice necunoscute care trebuie identificate, promovate și introduse într-un circuit turistic. „Este nevoie de crearea parteneriatelor între agenții economici și APL. Cunoaștem că dezvoltarea turismului generează crearea locurilor noi de muncă, aduce venituri în localități și contribuie la dezvoltare.

Potrivit coordonatorului de programe în cadrul CALM Alexandru Osadci, este necesară consolidarea capacităților APL, APC, dar și a agenților economici. „Lipsa finanțărilor pentru dezvoltarea acestui domeniu, a politicilor de stat, dar și  necunoașterea limbilor străine de către angajații APL din zonele rurale sunt printre obstacolele ce nu permit ca turismul să se dezvolte.

Mulți dintre aleșii locali prezenți la eveniment au demonstrat că cunosc bine provocările din acest domeniu și au reușit să dezvolte unele obiective turistice în localitățile lor. Totuși, primarii au fost de părere că există încă mult potențial de a îmbunătăți și de a promova aceste tipuri de activități.

Potrivit Organizației Mondiale a Turismului, în Republica Moldova în ultimii 10 ani se atestă o dezvoltare a acestui domeniu totuși, în această perioadă, numărul turiștilor  a crescut nesemnificativ. În Georgia, de exemplu, numărul turiștilor a crescut de 10 ori în ultimul deceniu, ceea ce a adus și venituri semnificative la bugetele locale și cel național.  

Serviciul de Comunicare al CALM









Imprimare