În adresa CALM a fost expediată o solicitare de aviz privind proiectul de lege pentru modificarea Codului educației al Republicii Moldova nr.152/2014 (inițiativa legislativă nr. 46 din 19.02.2025).

În nota de fundamentare se menționează că proiectul prevede:

1. Reglementarea atribuției statului de а certifica competentele de comunicare în limba română ale persoanelor și ale elevilor din învățământul liceal, conform cadrului normativ aprobat de Guvern, сееа сe va asigura standardizarea și digitalizarea procesului de certificare а competeщelor lingvistice în conformitate сu standardele europene. Totodată, intervențiile legislative au са oЬiective îmbunătățirea calității educației și creșterea oportunităților de acces ре piața muncii in contextul cerințelor privind competentele de comunicare în limba romana, precum și asigurarea unui proces de certificare transparent, echitabil și adaptat nevoilor educaționale din prezent.

2. StaЬilirea concretă а surselor de finanțare а învățământului extrașcolar – bugetele unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi și аl doilea, și ale UТА Găgăuzia, din taxele de studii, sponsorizări, donații și din alte surse legale.

Inițiativa legislativa va asigura condițiile се urmează а fi întrunite de către о norma juridica – de claritate și previziЬilitate, astfel са unitățile administrativ teritoriale de nivelul întâi și аl doilea și ale UTA Găgăuzia vor dispune de claritate în administrarea instituțiilor de învățământ extrașcolar.

3. Guvernul urmează sa decidă, lа propunerea Ministerului Educației și Cercetării, ale altor autorități administrative centrale și ale instituțiilor publice privind înființarea, reorganizarea sau lichidarea instituțiilor publice de învățământ gimnazial, liceal 9i extra9colar din subordine.

În acest context, CALM solicită tuturor membrilor săi si reprezentanților APL să expedieze propuneri, recomandări sau obiecții în privința proiectului în cauză la adresa de email info@calm.md

Fișier: Anexa-5355_ 19.02.2025__IL nr.46 din 19.02.2025

Imprimare