În perioada 12-16 noiembrie, un grup format din reprezentanți ai CALM și ai conducerii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne au întreprins o vizită de studiu în Austria. Evenimentul a fost posibil datorită organizației neguvernamentale din Austria Projects Network, condusă de Hans Kohler, obiectivul fiind studierea experienței acestei țări în edificarea posturilor de pompieri voluntari, dar și pentru a cunoaște cum este organizat acest proces, care sunt relațiile dintre autoritățile locale și reprezentanții posturilor de pompieri voluntari, dar și alte nivele de administrație publică din Austria.

Amintim că datorită cooperării dintre asociația Projects Network, CALM și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI, în ultimii ani în Republica Moldova au ajuns 38 de autospeciale, de o parte dintre ele beneficiază comunitățile locale.

Viorel Furdui, directorul executiv al CALM a menționat că reprezentanții Republicii Moldova au fost impresionați de modul cum sunt organizate aceste servicii și cooperarea între toți actorii implicați. „Chiar și în Austria, o țară dezvoltată economic, serviciul de pompieri voluntari este unul indispensabil, atestându-se în fiecare comunitate, iar în localitățile mai mari sau în orașe sunt câteva asemenea servicii. Totodată, în Austria există un sistem de instruire a pompierilor foarte bine dezvoltat.

Delegația din Republica Moldova a participat la una dintre instruirile pompierilor voluntari, reprezentanții noștri constatând că cei care au ales să practice această meserie fără a fi remunerați nu se deosebesc de pompierii profesioniști din Austria.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI  își propune să preia această experiență privind crearea Centrului de Instruire a Pompierilor Voluntari. În acest sens deja a fost identificat terenul necesar cu edificii.

Pe parcursul acestor zile, reprezentanții Republicii Moldova au vizitat câteva întreprinderi din Austria unde sunt produse autospecialele. „Am văzut cât de complexe sunt lucrările și ne-am convins de câte costuri este nevoie pentru a crea o autospecială, valoarea acestora fiind între 300 și 500 mii de euro. Este important să menționăm că înainte de a fi aduse în Republica Moldova mașinile donate sunt testate și reutilate, ele fiind într-o stare foarte bună,  a afirmat Viorel Furdui.

Activitatea centrelor de pompieri voluntari din Austria ar deveni imposibilă fără implicarea autorităților locale, acestea fiind susținute intens de către asociațiile reprezentative. În acest context, CALM a avut o întrevedere cu reprezentanți ai asociației autorităților locale din Austria.

Directorul executiv al CALM a declarat că sistemul austriac este construit în asemenea mod încât să fie aplicate în practică principiile de subsidiaritate și solidaritate. „Pompierii voluntari se implică nu doar în stingerea incendiilor, dar și în alte cazuri cum ar fi, de exemplu, inundațiile.  Doar atunci când nu există suficiente forțe intervin reprezentanți ai administrației publice din cadrul altor nivele, existând o cooperare foarte bună. De asemenea, comunitățile care doresc să procure o autospecială dar nu au resursele necesare, sunt susținute de către guvernele regionale.

Expertul CALM Ludmila Malai a menționat că deși au un loc de muncă de bază, pompierii voluntari din Austria se întrunesc o dată pe săptămână pentru antrenamente,  indiferent dacă sunt sau nu cazuri excepționale. „Interesant este faptul că austriecii transmit această vocație generațiilor tinere. În Austria am descoperit pompieri voluntari la vârsta pensionării care nu sunt implicați în toate activitățile,  voluntarii activi intervin în cazurile de urgență, sunt însă și copii instruiți pentru a deveni pompieri profesioniști, doar că ei  nu au dreptul să participe în cazul situațiilor excepționale.

Bazele colaborării dintre organizația austriacă și CALM au fost puse de către președinta Tatiana Badan și Hans Kohler. Cu sprijinul lui Hans Kohler  au fost organizate câteva seminare de informare a pompierilor voluntari din Republica Moldova cu participarea pompierilor din Austria.

Viorel Furdui a afirmat că intenția este de a dezvolta acest proiect. „Dorim să ne apropiem de standardele Austriei. Se propune implicarea și altor regiuni din Austria în procesul de donare a autospecialelor pentru Republica Moldova. Delegația noastră a vizitat și statul Lichtenstein care, de asemenea, are o tradiție în domeniul creării și funcționării serviciilor de pompieri voluntari. Am remarcat deschiderea autorităților de acolo de a ajuta Republicii Moldova prin donarea unor asemenea autoturisme.

Totodată, în primăvara anului viitor se intenționează organizarea unei conferințe la Chișinău cu participarea reprezentanților asociației pompierilor voluntari din Austria, dar și cu toți actorii importanți din Republica Moldova. În cadrul evenimentului vor fi analizate rezultatele acestei cooperări și vor fi stabilite obiectivele de viitor, astfel încât tot mai multe localități din Republica Moldova să poată crea posturi de pompieri voluntari,  inclusiv să fie elaborat un sistem normativ ce ar permite funcționarea legală a acestora.

De asemenea, în cadrul vizitei de studiu au fost consolidate relațiile dintre CALM și  Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, fiind creat un grup de lucru comun ce are ca obiectiv dezvoltarea serviciului de pompieri voluntari și a centrului de instruire.

Serviciul de Comunicare al CALM




































Imprimare