Liderul Blocului electoral „Renato Usatîi”, primar al municipiului Bălți, dar și vicepreședinte al CALM Renato Usatîi a semnat Acordul CALM,  acțiune prin care formațiunea politică își asumă în calitate de priorități descentralizarea și consolidarea autonomiei locale. Liderul politic ne explică de ce și-a asumat acest angajament, cum poate descentralizarea să contribuie la dezvoltarea localităților și de ce a ales ca mai mulți aleși locali să candideze pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

De ce descentralizarea și autonomia locală ar trebui să devină o prioritate pentru viitorul Parlament, Guvern?

Renato Usatîi: Cred că sunt unicul lider politic care are experiență de primar și cunosc problemele municipiilor, orașelor și satelor din țară mai bine decât toți cei care în ultimii treizeci de ani au vorbit despre acest lucru. Am înțeles că fără această descentralizare nu vom putea obține nimic. Eu, în calitate de primar de municipiu, nu am fost dependent de deciziile vreunui Consiliu raional, așa cum se întâmplă în cazurile primarilor de orașe. De exemplu, Consiliul raional din orașul Edineț a decis să treacă la balanța sa clădirea cinematografului. Apoi am aflat că lucruri similare se întâmplă în toată republica, o parte din bunuri sunt la balanța raionului, altele sunt în gestiunea primăriei orașelor. Chiar unii consilieri raionali îmi spun că nu este nevoie de această structură. Consiliile raionale reprezintă o gașcă, aceasta din punct de vedere politic se numește majoritate, ei își aleg un președinte și încep a șantaja primarii, în primul rând pe cei independenți, le cer să se vopsească într-o anumită culoare, în speranța că vor influența cetățenii din acea localitate. Primarilor din opoziție le spun că dacă vor să primească niște bani pentru grădiniță sau infrastructură trebuie să-și schimbe partidul, aceste acțiuni sunt un adevărat racket.

Credeți că lichidarea Consiliilor raionale ar consolida autonomia locală?

Renato Usatîi: Bineînțeles. Dacă va dispărea acest sistem al administrației raionale, anume consiliile raionale, înseamnă că toți banii preconizați pentru localitățile din raionului Fălești, de exemplu, vor fi repartizați conform numărului populației și mărimii localiăților. Nu va mai conta care primar este independent, care e de la Usatîi, Sandu ori Dodon. Acesta ar fi un prim pas pentru ca cetățenii să nu mai aibă de suferit din cauza că primarul lor, deși este foarte bun ca om și ca gospodar, nu face parte din partidul care e la guvernare. Astăzi suferă toți locuitorii dintr-o comunitate unde primarul este independent sau al unui partid din opoziție. La noi s-au tot vândut deputații, dar și atunci când se aleg președinții de raioane aleargă băieții cu pungile prin toată țara. Unora nu le ajung două-trei voturi, altora nu le ajunge un singur vot etc.

Care ar fi alte acțiuni ce ar consolida autonomia locală și ar oferi mai multe posibilități primarilor să dezvolte localitățile?

Renato Usatîi: Sunt de acord cu poziția CALM ca toate orașele reședință de raion să devină municipii. Ca să înțeleagă toți primarii și cetățenii despre ce vorbim, am putea lua drept exemplu municipiul Bălți. În componența municipiului Bălți sunt satele Elizaveta și Sadovoe. Ele au primarii lor, însă nu avem un Consiliu raional care să decidă cât și dacă dau ceva unei sau altei localități. Așa va fi în toată republica. În afară de aceasta, în cadrul întrunirilor din cadrul CALM am spus că avem nevoie să delegăm o persoană din partea asociației, a autorităților publice locale, în calitate de membru al Guvernului. Adesea avem probleme ce trebuie soluționate urgent, dar până ajunge o scrisoare a unui primar la un șef de direcție, ministru apoi la premier, acestea ori se agravează, ori chiar poate să se transforme într-o catastrofă. Dacă vom avea un reprezentant al APL în calitate de membru al Guvernului, atunci toate problemele stringente vor fi discutate în fața tuturor miniștrilor și problema poate fi soluționată mult mai rapid.

Pe listele partidului pe care îl reprezentați se regăsesc mai mulți aleși locali. De ce considerați că aceștia vor fi și buni deputați?

Renato Usatîi: Sunt aceleași persoane care au candidat la alegerile din 2014, atunci când noi am fost excluși în mod ilegal din cursa electorală. În 2015, toți împreună cu mine am avut posibilitatea să devenim primari. Toți primarii noștri de orașe și-au recâștigat mandatul în 2019, ceea ce înseamnă că am lucrat bine în primii patru ani. Astăzi, o parte dintre primari rămân să activeze în orașe și sate, o altă parte vor merge în Parlament pentru că nimeni nu cunoaște mai bine decât un ales local care sunt problemele dintr-o localitate sau alta. Nimeni nu va reuși în termeni cât mai restrânși să elaboreze un proiect de lege ce ar viza construcțiile ilegale, sunt foarte multe legi problematice, avem nevoie de modificări în legislația din domeniul vânzării și arendei terenurilor etc. Noi niciodată nu am fost în Guvern sau Parlament. Acum o parte din primari merg în Legislativ pentru a soluționa problemele cetățenilor. 

Imprimare