Fiecare a treia casă de cultură din ţara noastră necesită reparație capitală, iar fiecare a şasea se află în stare avariată. Sunt datele prezentate de către Ministerul Culturii. Instituţiile sunt în gestiunea autorităţilor locale, care, în lipsa resurselor financiare, nu reuşesc să le întreţină sau să le repare. Totuşi, mai sunt şi excepţii fericite, când casele de cultură capătă a doua viaţă. Este şi cazul unei săli din Ungheni, care va fi reparată cu suportul unui grant polonez şi al autorităţilor raionale şi municipale.

Ion Tărsînă din oraşul Ungheni nu a mai fost la clubul din sectorul Bereşti de mai bine de două decenii. Copleşit de emoţii, bărbatul îşi aminteşte de anii când cânta la tobe în cadrul unei formaţii locale.

“Foarte mulţi îs plecaţi după hotare, îs plecaţi pentru că nu avem cu ce ne ocupa aici. Nu avem loc, nu avem un locaş unde să ne întâlnim, un studiou să îl formăm normal”, a spus locuitorul municipiului Ungheni, Ion Tărsînă.

Construită de mai bine de 60 de ani în urmă, instituţia a găzduit la fiecare sărbătoare peste o mie de vizitatori. Astăzi, fiind într-o stare avariată, puţini sunt cei care îi păşesc pragul.

“Se macină păreţii, acoperişul, podul e foarte avariat, că a fost raport şi expertiză de la Chişinău şi au constatat că nicio activitate să nu mai facem nimic”, a menționat directorul casei de cultură din Ungheni, Sergiu Struc.

După ce ani de zile locuitorii sectorului au bătut în uşa autorităţilor locale, dorinţa lor a fost auzită. În mai puţin de o lună aici va începe reparaţia casei de cultură. Din vechea clădirea vor rămâne doar pereţii, iar ulterior aceasta va deveni un centru multifuncţional.

“Ne propunem ca suprafaţa să fie mărită de două ori şi jumătate, prin reconstrucţia spaţiului existent şi anexarea la el a unei noi construcţii. La interior ne propunem să fie organizate spaţii pentru diverse activităţi social-culturale pentru diferite categorii de vârste”, a comunicat arhitectul-şef la Primăria Ungheni, Vlad Savin.

În aceeaşi clădire îşi vor avea sediul biblioteca, oficiul poştal, dar şi secţia de poliţie. Lucrările costă două milioane de lei şi se vor încheia în anul viitor.

Primăria municipiului Ungheni a depus proiectul privind renovarea clubului de la Bereşti spre finanţare fundaţiei “Solidarity” finanţat de către Ministerul Afacerilor Externe ale Poloniei. Suma grantului care ne este oferit este de 400 de mii de lei”, a afirmat viceprimarul municipiului Ungheni, Eduard Bălan.

Totodată, Consiliul Raional Ungheni a alocat 700 de mii de lei, iar 900 de mii de lei au fost oferite de către Consiliul Municipal. Vestea i-a bucurat locuitorii sectorului Bereşti.

“În primul rând mi-aş dori spaţiu mai larg, pentru că copii sunt, activităţi se petrec toată vara, dar chiar nu avem spaţiu”.

“Vrem şi nou ceva nou, ceva renovat, ceva frumos pentru că copiii noştri cresc, ei vor ceva nou”.

“Dacă or să o facă, m-aş bucura”.

Ministerul Culturii este în căutarea implementării unui program național de eficientizare a activității caselor de cultură şi de modernizare a acestora.

“Sper în viitorul apropiat să fie lansat programul bilateral Republica Moldova – România de finanţare din fondurile Europene şi sper ca mai mulţi primari să fie receptivi şi să aplice la proiecte de dezvoltare a infrastructurii”, a comunicat secretarul de stat Ministerul Culturii, Andrei Chistol.

În Republica Moldova există peste 1.200 de case de cultură.

Imprimare