La Șoldanești a fost lansat serviciul de colectare separata a deșeurilor, de care vor beneficia peste 45 de mii de locuitori din 27 de localitați ale raioanelor Șoldanești și Rezina. Astfel, locuitorii acestor două raioane vor colecta deșeurile pe 4 categorii și le vor plasa în containerele respective: hârtie, sticla, metal-plastic-tetrapak și deșeuri reziduale, informează UNIMEDIA.

La aceasta etapa, au fost construite 259 platforme si au fost procurate și amplasate containerele, cu etichetele distinctive. Totodata, au fost achiziționate mașini specializate: echipament pentru reciclare, compactare, buldozere, tractoare.

Avem deșuri separate, avem deșeuri reziduale, ele se colectează mai des, dar avem deșeuri care sunt reciclabile, ele se colectează automat la un loc. Vorbim de plastic, de hârtie și sticla va fi colectată aparte. Când ajunge mașina pe teritoriul întreprinderii acolo deșeurile sunt selectate de către angajați”, a explicat Mihai Ioncu, director SA Salubritate Șoldănești.

Bugetul total al proiectului-pilot de gestionare a deșeurilor solide în raioanele Șoldanești și Rezina este de peste 2,2 milioane de euro din partea Guvernului Germaniei. Consiliul Raional Soldanesti a contribuit cu înca 10 750 euro.

Costul lunar al serviciului este de 8 lei de persoană pentru locuitorii de la sate şi 10 lei – pentru locuitorii de la oraşe, iar pentru instituţiile publice şi agenţii economici seviciul va costa 150 lei/lună, pentru un metru cub de deşeuri. Colectarea deșeurilor va fi efectuată de către autospeciale de trei ori pe săptămână la oraş şi o dată pe săptămână în sate.

De asemenea, la Şoldăneşti şi Floreşti urmează să fie construite două centre de reciclare, iar în satul Parcani, localitate situată la 4 km distanţă de Şoldăneşti, va fi construit un Centru Intercomunitar de Management al Deşeurilor Solide.

 „Îmi dorsec ca astfel de proiecte regionale să le putem face cu prietenii noștri germani și în alte colțuri a Republicii Moldova. Toată Moldova va fi o țară curată, oamenii vor simți motivația să aibă grijă de ce se întâmplă pe lângă casa lor, în comunitatea lor. Va trebui poate pe alocuri să mai aplicăm și unele sancțiuni când oamenii nu vor folosi exact platformele existente, tomberoanele”, a menționat Iurie Leancă.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (BMZ), Agentia Suedeza pentru Dezvoltare si Cooperare Internationala (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României si Uniunea Europeana.

Imprimare