Vineri, 3 februarie, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a avut o întrevedere cu Ministrul Culturii Sergiu Prodan.

Ministrul Culturii a vrut să afle de la reprezentanții CALM care sunt problemele din domeniul culturii în comunitățile locale. O îngrijorare a reprezentantului puterii centrale este faptul că în statele de personal unii angajați din acest domeniu se regăsesc cu 0,50 sau cu 0,25% din salariu.  

Reprezentanții autorităților publice locale au menționat că este posibil ca unele localități mici să reducă din statele de personal din cauza veniturilor proprii modeste. Totuși, problema-cheie sesizată de CALM este lipsa specialiștilor în domeniul culturii la nivel local. Sergiu Prodan a fost de părere că tinerii specialiști din domeniul culturii ar trebui să fie motivați la fel ca angajații din domeniul sănătății, astfel încât aceștia să-și dorească să se angajeze în satele și orașele noastre. 

Un alt subiect abordat în cadrul întrevederii a vizat necesitatea identificării unui mecanism, astfel încât Casele de Cultură să poată oferi mai multe servicii, inclusiv cu plată, iar unele dintre aceste edificii să poată fi transformate în centre multifuncționale și să existe posibilitatea de a presta mai multe tipuri de servicii în comunități, cum ar fi darea în arendă a unor spații, iar banii obținuți să fie investiți în dezvoltarea culturii din comunitățile noastre.

Vorbind despre reforma administrației publice, directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, a scos în evidență importanța clarificării statutului și apartenenței domeniului culturii. „Trebuie să fie stabilit dacă acest domeniu este de interes național sau local. De aici trebuie să pornim atunci când decidem ale cui sunt competențele, atribuțiile, responsabilitățile diferitor nivele de administrație publică  și repartizarea resurselor”, a menționat Viorel Furdui.

Tatiana Badan a constatat că direcțiile de cultură raionale sunt inutile, în condițiile în care marea majoritatea a activităților culturale sunt organizate cu suportul și implicarea directă a APL de nivelul I. „Am propus ca Ministerul Culturii să organizeze periodic instruiri pentru îmbunătățirea capacităților angajaților din cadrul Caselor de Cultură”, a afirmat președinta CALM, primară de Selemet, Cimișlia, Tatiana Badan.

De asemenea, CALM a constatat că dotarea și renovarea Caselor de cultură, muzeelor, domeniul sportiv și de cercetare ar trebui să se regăsească mai des în cadrul proiectelor investiționale, astfel încât autoritățile publice locale să aibă mai multe posibilități de dezvolte a acestor domenii. „Dezvoltarea turismului rural și a culturii trebuie să fie o prioritate comună, în condițiile în care aceste domenii pot genera mai multe beneficii, inclusiv economice”, a subliniat Tatiana Badan.

În altă ordine de idei, CALM a propus ca Guvernul să susțină organizarea festivalurilor la nivel local, inclusiv financiar, în condițiile în care pentru acest domeniu nu se alocă resurse, iar veniturile proprii foarte modeste.

Necesitatea acreditării mai rapide a muzeelor din localități a fost un alt subiect abordat. „În unele cazuri este tergiversat foarte mult acest proces și s-a solicitat intervenția responsabililor pentru a exclude asemenea impedimente. Am constatat că Ministrul Culturii este deschis să continue dialogul cu APL, în interesul comun al tuturor”, a declarat președinta CALM.

Urmează să fie creat un grup de lucru pe lângă Comisia Paritară, astfel încât sistemic să fie abordate problemele din acest domeniu.

 

Imprimare