Emisiunea radio

Primarul de Fălești Vladimir Rusu cunoaște din copilărie orașul pe care de trei ani cetățenii i-au încredințat să-l administreze. Vladimir Rusu a vorbit la radio Plai despre rezultatele acestor trei ani de mandat, dar și despre ce își propune să realizeze în perioada următoare.

„De 46 de ani locuiesc la Fălești. În copilăria mea era un târg populat de mulți evrei, cu multă prăvălii. În 1971 au apărut primele două clădiri cu 5 etaje. Tot în perioada sovietică s-au construit fabrica de zahăr și cea de fermentare a tutunului,  astăzi acestea nu mai activează.

Primarul a explicat că după declararea independenței Republicii Moldova a urmat o perioadă de stagnare pentru Fălești. „În prezent acest oraș se reabilitează, multe cartiere erau într-o stare deplorabilă, am asfaltat drumurile și am încercat să creăm condiții pentru toți locuitorii. Chiar dacă nu se mai construiesc clădiri înalte, cele care apar înfrumusețează orașul nostru.

Vladimir Rusu susține că Făleștiul este unul dintre primele orașe ale Republicii Moldova care a reușit iluminarea tuturor străzilor și stradelelor. „Acest lucru a devenit posibil datorită proiectului finanțat de USAID și contribuției primăriei. Cinci străzi centrale ale orașului au fost iluminate cu felinare led. Astăzi, străzile din Fălești sunt iluminate la fel de bine ca cele din Paris.

Renovarea grădinițelor de copii a fost o altă prioritate a primarului. „Cazangeria cu biomasă, apă încălzită de la bateriile solare, renovarea pavajului, reparația încăperilor, toate acestea le-am făcut pentru confortul copiilor. La solicitarea părinților, la una dintre  grădinițe a  fost deschisă o grupă-creșă. Când am devenit primar intenționam să demolăm grădinița-creșă Prichindel, deoarece clădirea era într-o stare deplorabilă. Părinții, dar și angajații de acolo m-au convins să o păstrăm. Am găsit finanțare și astăzi avem o grădiniță în stil european.

La ora actuală, datorită proiectului „Călători pe meridianele culturale, din care face parte și  renovarea bojdeucii lui Ion Creangă din Iași, a devenit posibilă restaurarea muzeului din Fălești și pavarea cu granit a străzii Ștefan cel Mare și Sfânt din acest oraș. Valoarea proiectului este de 800 mii de euro.

„Datorită unui proiect  finanțat de Germania, în valoare de 150 mii de euro (contribuția primăriei fiind de 30%) va fi posibilă pavarea trotuarelor a cinci străzi din orașul Fălești, a menționat Vladimir Rusu.

În ultimă etapă de implementare este și proiectul de renovare a parcului central din oraș. „Din bugetul primăriei alocăm circa 500 mii de lei ca să reușim să readucem frumusețea și acolo.

Străzile Ștefan cel Mare, Alexandru cel Bun, cartierul Victoriei și al Bălțiului au fost asfaltate. Urmează să fie reparată strada Ungheniului, dar și alte porțiuni de străzi.

Mai mulți locuitori ai orașului Fălești și alte cinci sate din apropiere urmează să fie aprovizionate cu apă potabilă din râul Prut. Este un proiect început în anii 80. Recent, premierul și miniștrii au participat în cadrul unei întruniri la Fălești și s-a decis că finanțarea va fi reluată pentru a putea fi finisată construcția apeductului. Totodată, primarul de Fălești a abordat acest subiect cu conducerea SRL „Apă Vitală din Iași. „Ne-au propus să unim apeductul din râul Moldova, din partea românească a localității Sculeni, cu apeductul din Prut, ca să putem primi apă în Fălești. Sper că vom reuși acest lucru deoarece copiii noștri au dinții galbeni din cauza apei, în general sănătatea omului depinde de calitatea apei pe care o consumă.

Un alt proiect major, obținut de ADR Nord, finanțat de Germania, în valoare de 1,7 milioane euro prevede renovarea și extinderea apeductului și canalizării în orașul Fălești. „Odată cu finalizarea acestui proiect și cu aducerea apei din Prut vom reuși soluționarea problemei apei din Fălești.

Localitatea Fălești a fost întemeiată în 1429. Este unul dintre puținele orașe unde strada principală pavată din granit s-a păstrat. Circa 18 mii de cetățeni locuiesc în acest oraș.

Departamentul de Comunicare al CALM

Imprimare