Chiar dacă angajații primăriei Săiți, Căușeni au respectat toate hotărârile Comisiei Situației Excepționale Republicane, raionale și locale privind măsurile de răspuns la infecția COVID-19, primarul Valeriu Musteață, întreaga sa familie, dar și câțiva angajați ai primăriei au fost infectați.  Alesul local povestește că inițial avea grijă de cei care veneau de peste hotare, vorbea cu ei să rămână acasă, să nu se plimbe prin sat, la magazin sau în alte instituții publice. 

„La sfârșitul lunii mai, persoanele fizice din Săiți depuneau declarații pe venit la primărie. Am respectat toate condițiile, intra câte o persoană care purta obligatoriu mască. Totuși, pe 26 mai perceptorul fiscal mi-a spus că are febră și l-am rugat să plece acasă. Tot în acea perioadă pregăteam satul pentru hram, mă refer la salubrizare, etc. Pe 27 mai am început și eu să mă simt rău și aveam febră.”

În casa primarului era fiica sa însărcinată în luna a opta și nepoțelul de șapte ani. „Soția mereu îmi spunea: Bagă de seamă cu lucrul tău să nu ne aduci infecție în casă, știi că avem femeie gravidă. La 28 mai, în ziua de hram, duc fiica și nepoțelul la Căușeni, iar eu merg la spital unde aflu că am pneumonie bilaterală. Medicul de familie mi-a prescrie antibiotice și mi-a spus că în cazul în care în două zile nu mă voi simți mai bine, să chem salvarea.”  

Salvarea i-a dus pe primar și pe soția acestuia la spitalul din Căușeni, o vecină urma să aibă grijă de animalele din curtea casei. „Am fost internați la 29 mai, iar a doua zi am aflat că ambii avem coronavirus. Peste o zi, fiica însărcinată face testul și deoarece rezultatul era pozitiv a fost transportată la maternitatea nr. 2 din Chișinău. În următoarea zi fac testul ginerele și nepotul primarului și în ambele cazuri rezultatul este pozitiv.”

Astfel, Valeriu Musteață împreună cu soția sunt internați la Căușeni, fiica la maternitatea nr 2 din Chișinău, iar ginerele cu nepoțelul la spitalul pentru copii din Chișinău.

„Mă simțeam din ce în ce mai rău și o salvare din Căușeni m-a dus la spitalul „Toma Ciorbă” din Chișinău. Am stat 24 de ore la acest spital dar situația ieșea de sub control și am fost transportat la Spitalul de Urgență, direct în reanimare. Am stat în două saloane unde eram câte cinci bolnavi. Câte trei pacienți din fiecare salon erau gravi de tot și, practic, nu dădeau semne de viață. Dacă la început îi auzeam oftând, mai târziu nu se mai auzeau deloc.” Alesul local recunoaște că frica nu îl lăsa să doarmă. „Eram conectat la tot felul de aparate și mă temeam să nu le scot din funcțiune dacă adorm. Cinci zile mi s-a pompat în organism câte cinci sticle mari de picurători, de 500-700 ml, mai multe injecții, vreo 10-11 pastile. În tot acest timp am văzut și am auzit multe, am urmărit medicii cum luptă să ne salveze pe noi, pacienții, lucru pentru care le suntem profund recunoscător.”  După ce perioada critică a trecut, Valeriu Mustață a fost transferat într-un salon obișnuit. Acolo primea doar pastile și i se punea câte o singură injecție pe zi, iar pe 17 iunie a fost externat. „În această perioadă fiica mea a fost transportată la Institutul Mamei și Copilului unde a născut prin cezariană. Deocamdată fiica nu se poate apropia de copil pentru că rezultatul testului la COVID-19 încă este pozitiv. Nepoțica a fost adusă acasă la feciorul și nora mea care au grijă de ea. Nou-născuta a avut pneumonie, mă bucur că acum e bine și pot să o văd măcar pe Skype. Pentru copil e traumatizant faptul că în primele zile din viață nu poate fi lângă mamă și nici nu poate mânca din laptele matern. Nepoțelul și ginerele trebuiau să facă repetat testul pentru a afla dacă a dispărut acest virus. Și în cazul soției, rezultatul la test arată pozitiv deja a treia oară.”

Până în prezent, 29 de persoane din Săiți au fost internate în spital cu COVID-19, 12 dintre acestea au fost deja externate. Dintre angajații primăriei s-au infectat primarul, contabilul șef, perceptorul fiscal, dereticătoarea și paznicul. Ceilalți angajați au fost în carantină timp de 14 zile. „Eu mă întreb, în care linie a luptei cu COVID-19 sunt noi, aleșii locali? Nimeni nu vorbește despre acest lucru, dar noi luptăm în comunitățile noastre pentru ca acest virus să nu se răspândească, trebuie și să prestăm servicii cetățenilor, să avem grijă de salubrizare, etc. Până la urmă am cedat, pentru că noi, primarii, nu suntem medici.”

 Valeriu Musteață și-a amintit că la prima etapă de declanșare a epidemiei fiecare primar căuta de unde să procure măști, dezinfectanții care erau greu de găsit. „Era mai simplu dacă la nivel de raion sau Comisie raională se identifica un agent economic care produce aceste măști și dezinfectanți și să le procurăm pentru tot raionul, iar noi, fiecare primărie în parte, să achităm pentru aceste produse. În afară de aceasta, cred că vizierele erau o salvare pentru noi, lucrătorii primăriilor, care stăm în birouri și lucrăm cu cetățenii, dar acestea tot erau de negăsit la începutul perioadei de criză.”

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare