Primarul orașului Ștefan Vodă, vicepreședinte al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Vladislav Cociu, constată că aleșii locali nu sunt auziți de către guvernare.  „Ne dorim reforme pe care să le realizăm în perioada imediat următoare dar, nu știu de ce, nu suntem auziți și, în consecință, lucrurile rămân la fel ca acum 20 de ani, atunci când am venit în administrația publică locală”.

La fel ca și mulți colegi de-ai săi primari, Vladislav Cociu afirmă că nivelul II de administrare este o structură amorfă, care nu generează rezultate. „Nu i-am văzut să fie implicați în proiecte, sunt buni doar de creat probleme. Mulți specialiști din administrația locală de nivelul II își doresc să muncească cu noi în echipă, dar nu avem cum să îi motivăm. Un specialist în atragerea investițiilor are la primărie un salariu de patru mii de lei, iar la raion au venituri de două ori mai mari.”

Alesul local consideră că trecând la un sistem nou de administrare, cel de municipalizare a orașelor de reședință, am economisi resurse financiare impresionante care ne-ar ajuta să dezvoltăm comunitățile. „Am scăpa de nivelul II fără a  fi nevoie de a modifica prevederile Constituției. Astfel, într-un singur an am elibera circa patru miliarde de lei și am putea să realizăm mult mai multe servicii calitative pentru cetățeni, să construim mult mai multe drumuri etc. Nivelul doi de administrare este extrem de politizat, nu este reprezentativ,  deoarece circa 20 de persoane votează pentru președintele raionului și, adesea, pentru a obține aceste voturi se fac tot felul de târguri, ceea ce nu este bine.”

Imprimare