Mai multe localități din Republica Moldova au șansa de a se dezvolta datorită primarilor pe care îi alege comunitatea. Însuși statul Republica Moldova mai există datorită unor oameni vrednici care, prin abnegație și dăruire de sine, reușesc să producă schimbări acolo unde își desfășoară activitatea. Unul dintre aceștia este primarul orașului Ialoveni Sergiu Armașu.

Cum a fost acest an pentru primăria orașului Ialoveni?

Sergiu Armașu: Pentru toți a fost un an mai greu din cauza pandemiei care bântuie pe teritoriul întregii țări. Cu toate acestea, noi am avut suficiente capacități pentru a face față tuturor provocărilor, inclusiv surse financiare pentru a realiza tot ce am planificat. A fost important să promovăm politici locale, în special în domeniul infrastructurii. Am finisat lucrările de construcție a sistemului de canalizare în patru sectoare și nu ne oprim aici. În afară de aceasta, din venituri proprii am reușit să extindem iluminatul stradal cu LED, am reparat zeci de străzi, Într-o situație atât de complicată pentru Republica Moldova și orașul Ialoveni, aceste rezultate ne bucură și mai mult. Totodată, cu suportul partenerilor noștri, ghișeul unic din Ialoveni își va începe activitatea în anul 2021. Demult ne dorim  să creăm condiții pentru locuitori, aceștia să nu fie nevoiți să aștepte, să excludem birocrația. Astfel vom presta servicii mai calitative, vom exclude factorul corupției etc.

Sunteți unul dintre susținătorii ideii de a crea poliție locală…

Sergiu Armașu: Nu știu de ce s-a uitat de acest proiect. Anterior eram invitat la consultările care se organizau la acest subiect, acum însă nu cunosc la ce etapă se află acestea. Luând în considerare practica statelor europene, inclusiv a României, observăm că poliția reacționează imediat în anumite situații. Avem nevoie de poliție locală deoarece poliția națională nu reușește să intervină în cazul unor accidente sau a unor incendii cu persoane pătimite. Este nevoie și de un grup operativ care să iasă la fața locului, să documenteze cazul și pe urme fierbinți să descopere crimele care se comit într-o localitate sau alta.

Ați fost ales unul dintre vicepreședinții Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM)…

Sergiu Armașu: Acest statut este o responsabilitate suplimentară, sper să reușesc să fac față tuturor sarcinilor trasate de CALM, să susținem colegii noștri din localități în momentul în care apar anumite probleme, indiferent de domeniu: juridic, social, economic etc. Vă dați seama că un primar nu poate cunoaște toate aceste domenii și permanent este nevoie ca un ales local să se consulte cu cineva. Pentru noi CALM-ul a fost un îndrumător, cred că și în continuare va fi suportul necesar pentru toate primăriile din Republica Moldova. Eu personal am simțit susținerea CALM-ului, a colegilor de la CALM, a primarilor cu o experiență mai vastă și atunci când apăreau anumite neclarități evident că ne adresăm la CALM. Din partea autorităților centrale avem parte de mai puțin suport.

Cum vă doriți să fie anul 2021 pentru aleșii locali?

Sergiu Armașu: Doresc ca anul 2021 să fie unul cu reușite considerabile pentru toți primarii, să se schimbe atitudinea față de aleșii locali, să nu fim tratați doar pe criterii politice – lucru dureros, mai ales pentru primarii care sunt independenți și au o anumită poziție. În Republica Moldova ești tratat ca un dușman atunci când ai o poziție diferită, ceea ce nu este bine. Ne-am dori ca anul viitor să fie unul cât mai bun, cu roade mai bogate pentru toate primăriile, inclusiv pentru primăria noastră din Ialoveni. Ne dorim să fim auziți de către autoritățile publice centrale și cele de nivelul doi, pentru că de cele mai multe ori ni se spune că noi dispunem de autonomie locală și să ne descurcăm singuri. Noi însă ne-am dori ca această cooperare să fie bazată pe Constituție și legislație și fiecare primar să simtă că este respectată autoritatea autonomia locală, să putem activa în limitele legii, să nu încerce mereu să ne influențeze și să ne putem desfășura activitatea.

Ce le doriți cetățenilor la acest final de an?

Sergiu Armașu: Anul 2020 ne-a surprins cu multe încercări, cu evenimente și provocări, cu o diversitate de emoții. Evident că nu putem trece cu vederea anumite clipe frumoase, realizări obținute sau bucurii pe care le-am trăit. În această perioadă suntem cuprinși de magia și spiritul sfintelor sărbători de Crăciun. Să ne bucurăm alături de familie și de cei dragi de pace, lumină și căldură. Este momentul să redeschidem sufletul pentru a primi dragostea și fericirea, pentru a trăi fiecare zi ca pe un dar neprețuit. Fie ca sărbătoarea Crăciunului să ne lumineze pașii în viață iar sărbătorile de iarnă să ne aducă bucurii, împliniri, sănătate, speranță, pace, armonie în suflete, emoții pozitive și dragoste. La mulți ani!

Vă mulțumim!

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare