Emisiunea radio

Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineț a vorbit în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție, de la Vocea Basarabiei despre participarea delegației Republicii Moldova la sesiunea din această primăvară a Congresului Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei, despre investițiile în municipiul Edineț din ultima perioadă, dar și despre necesitatea reformării APL.

Zilele acestea, o delegație extinsă de primari s-a deplasat la Strasbourg, în contextul în care la 27 și 28 marite, curent, are loc o sesiune ordinară a Congresului Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei.  În cadrul sesiunii va fi pus în discuție și raportul privind starea democrației locale în RM, deoarece anul trecut la Chișinău au fost câteva delegații din cadrul CoE. În cadrul vizitelor au fost analizate carențele care sunt în domeniul APL, în special presiunile care se fac pe primarii din RM. „ În cadrul CALM am avut două întâlniri cu acești reprezentanți. Cunoaștem că au avut loc întrevederi și cu reprezentanți ai ministerului Justiției, ai Procuraturii Anticorupție. Raportul privind starea democrației locale în RM urmează să fie prezentat și credem că va fi unul destul de dur, pentru că ceea ce se întâmplă la noi în ceea ce privește presiunile asupra APL îi preocupă foarte mult pe colegii noștri din cadrul CoE. Noi am mai spus că este absolut neclar cum un primar deja condamnat își exercită în continuare funcția, iar altul, căruia nu i s-a demonstrat încă nevinovăția, este suspendat și pus în situația de a-și da demisia. Aceste lucruri trezesc dubii, chiar și delegația CoE a sesizat acest lucru. Ca și consecință a raportului CoE, cel mai probabil urmează o monitorizare strictă a RM, cel puțin pentru un an sau chiar doi. Cu siguranță, se vor face anumite recomandări pe domeniul justiției, pentru că ceea ce se întâmplă astăzi este de necrezut.  Chiar zilele trecute citeam despre dosarul deschis colegului Grigore Policinschi și practic toate învinuirile care i se aduc sunt, de fapt, competențe ale președintelui raionului, mai ales că are și împuterniciri suplimentare pe delegări din partea consiliului raional. Fără a fi examinat dosarul, deja se spune și câți ani riscă de privare de libertate, sunt niște lucruri total deplasate. Cred că toți trebuie în unison să spunem că astfel nu se mai poate. Acestea sunt persoane cu demnitate publică, alese de cătățeni, iar prin aceste denigrări, așa-numite bănuieli rezonabile se distrug destine, vieți, familii, dar și comunități. Nu neg faptul că fiind oameni putem și greși, dar există și prezumpția nevinovăției care, practic, în Republica Moldova este neglijată în totalitate. Probabil că aceste lucruri vor fi incluse și în raportul CoE. În calitate de reprezentant al partidului de guvernământ, este normal să susțin colegii de la nivel central, probabil că nu vizează atât de mult APC, cât o anumită ramură, care practic este sau ar trebui să fie independentă și care rămâne un punct vulnerabil al RM. Din acest motiv, mulți colegi primari pleacă din sistem, există riscul ca într-un viitor cât mai apropiat să nu mai avem candidați în anumite primării.

Despre reforma APL, Constantin Cojocaru este de părere că o reformă a administrației publice locale este necesară, deoarece astăzi mulți primari parazitează pe banii altcuiva, ceea ce constituie o problemă. „Dacă doar în ultimii trei ani am adus investiții de aproapre jumătate de milliard de lei în Edineț, înseamnă că se poate. Dacă noi nu vom întreprinde nimic acolo unde suntem, lucrurile nu au cum să se schimbe.

Potrivit primarului de Edineț, anul 2018 este unul promițător din punct de vedere al dialogului dintre APL și APC. „Deja am avut câteva întruniri cu membrii Guvernului, condus de premierul Pavel Filip. Una a avut loc la 1 februarie, deși mi s-a creat impresia atunci că am vorbit în limbi diferite și nu prea ne-am înțeles. Pe de o parte a fost premierul, pe de altă parte au fost APL, reprezentați de Tatiana Badan, președinte al CALM, dar și Ambasadorii Peter Mihalko și James Pettit. Acești oficiali au dat de înțeles foarte clar că în Republica Moldova este nevoie de doi parteneri: Guvernul și APL, reprezentați de CALM. Mă bucur că acest lucru a fost înțeles de premier și în a doua jumătate a lunii februarie am avut o întâlnire între circa 40 de primari și consiliul de administrare al CALM cu tot cabinetul de miniștri, în frunte cu Pavel Filip. Este foarte important să punem la punct un element paritar instituțional de comunicare și de analizare a problemelor pe care le avem. E una când vine un ministru în teritoriu și încearcă să facă audiențe a primarilor sau a altor persoane  pe anumite probleme și e cu totul altceva când la masa discuțiilor se așează doi parteneri egali: APL fiind reprezantate de CALM și Guvern. Această Comisie Paritară ne va dezlega mâinile ca ulterior, atât experții asociației noastre, dar și reprezentanții Guvernului să discutăm toate problemele pe care le avem și să găsim soluții, pentru că și Guvernul central și cel local au un singur scop – cetățenii să trăiască mai bine. Cred că primul pas a fost făcut și apreciem acest lucru. Sper ca dialogul nostru să capete un caracter instituționalizat, bine pus la punct și atunci când lucrurile vor fi analizate sistemic, deductiv vom avea și rezultatele pe care le așteptăm cu toții. Tot atunci  m-am convins că dincolo de toate disensiunile care au fost între noi în 2017, totuși avem capacitatea de a ne așeza la masa de discuții. Am convingerea că lucrurile se vor schimba în bine.

Despre remunerările din APL, Constantin Cojocaru a spus că e greu să concepi cum un primar dintr-o localitate poate avea un salariu mai mic decât unii subalterni. „În domeniul jurisprudenței, de exemplu, salariile sunt de 3-4 ori mai mari. Salariile din domeniul APL sunt foarte mici și mulți primari bat alarma în acest context. În această sesiune parlamentară cred că va fi alcătuit un proiect de Lege, noi încercăm să lucrăm și cu colegii din fracțiunile parlamentare și le dăm de înțeles că așa nu se mai poate. Este o problemă, dar cred că lucrurile vor lua o turnură care să schimbe lucrurile și în acest sens.

Primarul Constantin Cojocaru a menționat că luna martie a fost foarte productivă pentru primăria Edineț, deoarece s-a reușit semnarea mai multor contracte, printre care unul de 2,8 milioane de euro, privind sistemul de aprovizionare cu apă și canalizare, finanțat de UE. „Este o investiție majoră pentru Edineț, deoarece cea mai mare problemă cu care se confruntă locuitorii din această zonă este apa și canalizarea. Alte două proiecte sunt pe domeniul transfrontalier Republica Moldova-Ucraina. Este vorba de un proiect ce presupune construirea pistelor pentru bicicliști, care va fi implementat împreună cu primăria Cernăuți. Până în 2020 intenționăm să așezăm pe biciclete 5% din populația Edinețului. Printr-un alt proiect, în care noi suntem parteneri, aplicantul fiind ministerul de Interne, ne propunem să prevenim inundațiile pe râul Prut . Mai avem un proiect în valoare de 580 de mii de euro ce are drept obiectiv construcția în parcul industrial a unei hale de circa o mie de metri pătrați. Atunci când va veni rezidentul, nu doar că îi vom da teritoriul, dar îi vom da și locația, el va trebui doar să-și aducă aparatajul și să producă. Avem și alte proiecte mai mici, multe dintre care sunt culturale, în domeniul migrației și dezvoltării locale,  sporirea eficienței pompelor de la Apă Canal și altele.

Creația lui Lucian Blaga îl ajută pe Constantin Cojocaru să-și regăsească echilibrul și consideră că poezia „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii poate fi motto-ul multor primari din Republica Moldova. „Împreună cu colegi mei primari încercăm să ne aducem aportul și să sporim această corolă, ca ea să fie cât mai deosebită, cât mai frumoasă, întru binele comunităților ce le reprezentăm.

Departamentul de Comunicare al CALM

Imprimare