Emisiunea radio

Tot mai multe femei sunt alese în funcția de primar. Edilul de Scoreni, Strășeni Svetlana Tabacari este de părere că nu este deloc ușor să exerciți atribuțiile acestei funcții. „Avem nevoie de multă putere, dar și de susținerea celor din jur. Despre colegii din APL are doar cuvinte de laudă. „Sunt primari care implementează proiecte mari, schimbă în bine localitățile lor, trebuie doar ca cineva să prezinte aceste rezultate, să se vorbească despre ele. De obicei, mass-media vine în localitate doar atunci când se întâmplă ceva urât.

În cadrul unei emisiuni la Vocea Basarabiei, printre problemele prioritare, primarul a menționat salariile mici din APL. „Eu, ca și conducător cer de la subalterni să ne implicăm în proiecte, în multe activități, dar este imposibil ca o persoană cu 2500-2600 de lei să muncească cu dăruire de sine. Un primar are circa 4 mii de lei salariu, poate o femeie-primar are un soț care câștigă mai bine, dar cum poate un bărbat primar să-și întrețină familia cu așa bani? În localitatea mea am noroc de funcționari care sunt la o vârstă când nu mai vor să plece și sunt buni specialiști, dar cunosc că în alte sate funcționarii au plecat din primării. Cum să dezvolți localitatea cu 2-3 persoane în APL?

Deși sunt mai multe probleme, satul Scoreni este viu și se dezvoltă. „Mulți vizitatori ne felicită pentru ceea ce reușim să implementăm în sat, pentru că sunt copii, tobogane, se simte viața. Avem zece agenți economici, deși ne-am dori mult mai mulți. Chiar dacă au mai plecat unii oameni din localitate, potențial a rămas. Trebuie să-i motivăm pe cetățeni să rămână acasă. Cineva a procurat niște teren și vrea să înceapă construcția unui frigider. Ar fi perfect, deoarece majoritatea cetățenilor au vii cu struguri de masă și ar fi bine ca aceștia să fie depozitați și vânduți nu în perioada recoltării, ci mai târziu, la un alt preț. Acesta este doar un exemplu. Tot mai multe terenuri arabile sunt prelucrate, oamenii au sădit livezi, vii, urmează în câțiva ani să se bucure de roadă. Ne dorim ca cetățenii să fie mulțumiți de viața lor de acasă.

Deși localitatea Scoreni se află aproape de capitală, zeci de ani oamenii veneau la Chișinău prin Strășeni. Așa Svetlanei Tabacari i-a apărut ideea de a uni satul Malcoci, Ialoveni și Scoreni, Strășeni, prin drumul de șase km care a fost reparat capital. „Acum, în 30-40 de minute ajungem la Chișinău. Mai mulți cetățeni s-au angajat la lucru în capitală. Studenții nu trebuie să mai achite gazda sau să stea la cămin,  circa 40-50 de persoane din Scoreni lucrează la fabrica de țuică din satul Nimoreni. Datorită unui drum reparat, oamenii circulă mai ușor și s-au deschis noi perspective pentru ei. În 2011, atunci când am venit în funcție știam care sunt necesitățile băștinașilor. Am depus proiectul la Agenția de Dezvoltare Regională Centru, descriindu-i detaliat importanța și astfel am reușit să obținem finanțarea.

Vara aceasta a început reparația a două porțiuni de drum din localitate. „Mă bucur că de anul trecut o parte din banii Fondului Rutier sunt transferați APL. Chiar dacă nu este o sumă prea mare, nu uităm că până recent nu primeam nimic. Acum transferăm o sumă și din contul primăriei, contribuie și cetățenii și așa  avem posibilitatea încet să restabilim drumurile locale.

Datorită proiectului Migrație și Dezvoltare locală, dar și a băștinașilor care s-au stabilit cu traiul peste hotare s-a reușit iluminarea localității.

„Mă bucur că cetățenii se implică în implementarea proiectelor din localitate, mai au încredere în APL, ceea ce contează foarte mult, deoarece împreună putem înregistra multe realizări în teritoriu. Le mulțumesc funcționarilor din primărie, dar și consilierilor care mă susțin.

Primarul consideră că suporturile financiare care vin din România, sau din alte țări ar trebui să fie transferate direct APL, iar contribuțiile primăriilor în cadrul proiectelor mari, cum ar fi cele transfrontaliere să fie micșorate substanțial, deoarece bugetele locale nu dispun de asemenea sume imense.

Departamentul de Comunicare al CALM

Imprimare