Rodion Lungu, primarul de Șaptebani, Râșcani consideră că scopul reformei APL pe care o propune grupul de lucru format de fostul premier Ion Chicu este de a micșora cheltuielile, fără a ține cont de ce se va întâmpla cu oamenii.  „Eram primar în 1999, atunci când a fost realizată reforma  și la noi au fost comasate trei primării. Făcând unele calcule am ajuns la concluzia că mai mulți angajați avea  o primărie până la reformă decât după comasare.” Declarațiile au fost făcute în cadrul unei reuniuni a aleșilor locali.

Rodion Lungu este de părere că astăzi raioanele sunt o mașinărie de împărțit banii pe criterii politice. „Susțin ideea CALM de a crea municipii în loc de raioane, dar și cea privind amalgamarea voluntară. Nu putem uni două sate care sunt la o distanță de 7-8 km.”

Potrivit alesului local, numărul de locuitori nu este un element esențial de care trebuie să se țină cont la elaborarea unui concept de reformă.  „Putem avea primării și cu 2000 de oameni, nu aceasta este o problemă principală. Important este să avem pârghii de a crea condiții în comunități și de a putea oferi servicii calitative pentru cetățeni.”

Primarul a ținut să amintească faptul că în sate au rămas mai mulți oameni în vârstă și ei nu vor putea să se deplaseze la o distanță de 10-15 km pentru a ajunge la primărie. „Cred că nu vor mări finanțările chiar și de vor uni primăriile și atunci la ce efecte am putea să ne așteptăm? Nu știu cine își va asuma această responsabilitate”, a conchis Rodion Lungu.

Menționăm că în această perioadă CALM consultă cu membrii săi propriul concept de reformă al APL.

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare