Primarul comunei Rogojeni, Șoldănești Alexei Burlacu se teme că mai multe sate vor dispărea odată cu implementarea noului concept de reformă propus de Guvern. „Reforma implementată din 1999 până în 2003 a distrus localitatea noastră în proporție de 80%. „A fost nevoie de vreo 8 ani ca să reabilităm toate clădirile de menire socială. La acest moment avem apă, gaz, dar și  mai multe drumuri de calitate. Acum Guvernul și Parlamentul calcă pe aceeași greblă din 1999, iar peste 4 ani vor constata că a fost o reformă proastă.” Declarațiile au fost făcute în cadrul unui eveniment de prezentare a conceptului CALM privind reforma APL și în contextul în care grupul de lucru privind reforma administrației publice centrale și locale, instituit de Guvern, propune reducerea numărului primăriilor cu tocmai 90 la sută, astfel că în toată țara ar urma să rămână doar 93 de primării.

„Ceea ce propune CALM este aproape de realitate. Reforma trebuie făcută de jos în sus, iar grebla trebuie să dispară. Inițiativa trebuie să vină de la noi, să nu așteptăm pe cineva să ne spună ce fel de reformă trebuie să facem.”

Alexei Burlacu a subliniat că în cadrul vizitelor de lucru efectuate peste hotare a atras atenția asupra modului în care s-au făcut acolo reformele. „Sunt primării la 40 de case,  dar și la 8000 de oameni etc. Se ia în considerare așezarea geografică, situația economică a localității, impozitele care sunt la nivel local…”

Potrivit alesului local, reprezentanții APL trebuie să coopereze pentru realizarea reformei. „Eu nu vreau ca localitatea mea, în care am tot construit și am adus milioane de lei, să fie distrusă de o reformă proastă care va fi inițiată de Guvern.”

Modelul CALM privind reforma administrației publice locale are la bază experiența, necesitățile și realitățile actuale ale colectivităților locale din Republica Moldova. Conceptul de reformă al CALM presupune, între altele, descentralizarea fondurilor naționale, consolidarea autonomiei locale și a capacităților APL.

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare