Pe data de 17 martie fost organizat atelierul de lucru cu genericul: ”Consolidarea capacităților femeilor primar în APL și în societate”. La sediul CALM și-au dat întâlnire zeci de femei primar, care sunt la primul sau la al doilea mandate în serviciul comunităților locale. Reuniunea este parte integrantă a seriei de patru ateliere de lucru, care au în calitate de ax director consolidarea capacităţilor femeilor din APL, promovarea comunicării ca o modalitate eficientă de transfer de informații utile între primărițe, dar a schimbului de bune practici între ele.

În debutul ședinței de lucru, directorul executiv CALM, Viorel  Furdui, a salutat interesul din partea primărițelor pentru astfel de întâlniri constructive și a menționat că Rețeaua femeilor CALM a fost concepută în calitate de platformă de comunicare pentru diferite categorii de aleși și funcționari publici locali. Totodată, Furdui a subliniat că, pe parcursul celor cinci ani de existent, Rețeaua a reușit să devină un veritabil forum pentru schimbul de idei, cunoștințe și experiențe.

”Locul și rolul unei femei în societate trebuie extinse cât mai mult!”

Președintele Rețelei Femeilor CALM, Nina Costiuc,  primar de Budești, a subliniat că locul și rolul unei femei în societate trebuie extinse cât mai mult, și asta deoarece femeile, în pofida laturii lor fragile, dau dovadă de calități excepționale în gestionarea treburilor unei localități: ”Prin activitățile desfășurate,  RF  contribuie la ridicarea nivelului de încredere în forțele proprii  și la stimularea dezvoltării  personale a tuturor categoriilor de femei, în vederea sporirii  participării  acestora  în  procesul  decizional la nivel local. Reprezentantele APL din întreaga republică și-au expus dorința de a se întâlni mai frecvent, fiind convinse că schimbul de experiență, la fel ca acesta de astăzi, poate fi făcut și acasă, iar bunele practici implementate în Moldova  merită să fie cunoscute și preluate.

”Femeile primar sunt foarte importante pentru CALM. Nu în zădar și în fruntea organizației este o femeie!”

Secretarul-coordonator al  RF CALM, Nadejda Darie, expert dezvoltare locală, a specificat: ”Femeile primar sunt foarte importante pentru CALM. Nu în zădar și în fruntea organizației este o femeie. RF, creată  în decembrie 2011, continuă să se manifeste și la moment destul de activ. Spun aceste cuvinte cu mândrie, căci pe parcursul acestei perioade, RF  a devenit, pe drept cuvânt, o familie pentru femeile care activează în APL.  Misiunea ei de a  consolida capacitățile și abilitățile femeilor  din APL se realizează  pas cu pas. Femeile participante au discutat și astăzi cu interes despre locul femeii în societate, cum pot fi  implicate  femeile în procesul decizional, despre creşterea eficienţei aduse de implicarea femeilor în organizaţie/comunitate, cum pot fi dezvoltate  abilităţile de lider şi  susţinute  tinerele lidere,  despre combaterea stereotipurilor, despre proiectele ambițioase dezvoltate de colegele cu o experiență mai mare etc.”  

Informarea permanentă este cuvântul cheie atunci când  este vorba despre prevederile legislației, care se modifică la anumite perioade. Tocmai de aceea, comunicarea primarului de Slobozia Mare, Cahul a fost intens comentată și apreciată de colegele sale. Edilul a trecut în revistă etapele de pregătire a pachetului de documente pentru procedura de Achiziţii Publice. În același timp, Valentina Carastan a vorbit, prin intermediul exemplului propriu, despre obligaţiunea primarului  în ceea ce privește protecţia specială a copiilor aflați în situație de risc și a copiilor separați de părinți.
 
Un primar informat este un primar puternic – a menționat și primarul de Cetireni, Ungheni, Ana Dicusar, care a expus cu lux de amănunte etapele de  elaborare  și coordonare a  setului de documente  necesare pentru începerea implementării unui proiect. Subiectul a fost unul de real folos pentru participatele care intenționează să aplice proiecte pentru a obține finanțare din diferite surse extrabugetare.  

Primărițele participante la atelier și-au prezentat succesele și au împărtășit experiența proprie cu colegele lor. Astfel, edilul de Chișcăreni, le-a făcut cunoștință cu proiectul său de suflet, și anume fondarea serviciului intercomunitar Chișcăreni. Silvia Țurcanu a subliniat că succesul s-a datorat perseverenței, dar și lucrului permanent cu oamenii: ”Primarii au consultat opinia locuitorilor și au decis să coopereze în vederea soluționării în comun a problemelor locale reieșind din realitățile practice: este foarte greu și foarte costisitor de organizat întreprinderi comunale în cadrul fiecărei localități și pentru fiecare serviciu în parte. Extinderea și dezvoltarea serviciilor publice comunale, în comun cu satul Chișcăreni, a fost unica soluție pentru localitățile Ciuciuieni, Coscodeni, Dumbraviţa, Iezarenii Vechi și Taura Veche, de a rezolva problema deszăpezirii, profilarii drumurilor, colectarea organizată a deșeurilor menajere și amenajarii gunoiștilor (datorită faptului că localitățile sunt mici, iar bugetele modeste).  Totodată, astăzi aceste șase comunități au capacitatea de a rezolva cu forțe proprii  problema întreținerii drumurilor și  gunoiștilor, serviciile prestate sunt chiar cu 20 % mai ieftine decât prețurile medii existente.” 

Primărița de Băhrinești, Feodosia Bunescu, care este la la treilea mandat,  a povestit cum a reuşit să schimbe perspectivele satului natal. Cu trei ani în urmă, a reinventat democraţia directă. Primăriţa a găsit o metodă ca să-i mobilizeze şi motiveze pe oamenii din sat să-şi dorească o viaţă mai bună. Edilul le-a oferit posibilitatea locuitorilor să fie şi ei primari. La începutul fiecărei luni, ea  alege 12 ajutoare, iar aleşii fac o şedinţă prin care pregătesc planul de muncă: „Când ai resurse informaţionale, materiale şi oameni competenţi, devii practic obligat, în calitate de persoană cu o funcţie de decizie, să utilizezi aceste bunuri ca să ajuţi comunitatea. Mă simt obligată sa fac aceste lucruri.”  Primăriţa este convinsă că o localitate se poate dezvolta doar dacă oamenii fac o echipă. Pensionari, tineri, proaspete mămici, persoane cu dizabilităţi, cu toţii s-au învăţat să scrie proiecte ca să dezvolte localitate în care locuiesc.

Primărița de Văleni, Silvia Șterbeț, a venit cu o comunicare valoroasă în ceea ce privește importanța parteneriatelor pentru dezvoltarea proiectelor durabile în comunități, în domeniul turismului rural: ”Parteneriatul este o cooprerare benevolă între două părți care au convenit să lucreze în comun pentru realizare unor scopuri comune. Formula unui parteneriat de succes este Conjugarea eforturilor= Soluționarea unei probleme= Durabilitatea în dezvoltarea comunității.

Membrii Asociației obștești ”Baștina” și-au împărtășit experiența în a mobiliza localnicii, de acasă și din afara țării: ” Pe parcursul anilor am acumulat  experienţă prin realizarea mai multor proiecte sociale în diferite domenii cu susţinerea inclusiv a băştinaşilor migranţi. În cadrul asociaţiei activează localnici activi și migranţi reveniţi, dornici să facă schimbarea în localitate prin implicare şi atitudine. Comunitatea are un rol esenţial în crearea şi valorificarea condiţiilor adecvate pentru dezvoltarea satului. Implicarea migranţilor aduce competenţe / inovaţii şi progres.

Primărițele, prezente la atelier,  au subliniat că reuniunea a fost una foarte productivă. Prin intermediul unor astfel de întâlniri au posibilitatea să se cunoască mai bine, să organizeze întâlniri tematice, profesionale, să facă schimb de experiență – ceea ce este destul de important mai ales pentru doamnele primar care sunt la primul mandat și sunt ferm convinse că au ce învăța de la colegele lor care au mai mulți ani de experiență în administrația publică.  

Amintim că, Reţeaua Femeilor din cadrul CALM a fost creată în decembrie 2011 şi reprezintă o platformă a femeilor din administrația publică locală – primari, președinți de raioane, consilieri,  secretari, lucrători ai APL – având menirea de a dezvolta liderismul feminin şi a spori rolul femeilor în procesul decizional la nivel local şi național.














Imprimare