În perioada 22-23 noiembrie,  la Kiev, Ucraina s-au desfășurat lucrările Conferinței regionale „Municipalitățile pentru Creștere Durabilă în țările Parteneriatului Estic. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectelor Uniunii Europene „Primarii pentru creștere economică și Convenția Primarilor-Est și a reunit  peste 350 de reprezentanți ai autorităților locale și centrale din Republica Moldova, Georgia, Ucraina, Armenia, Belarus, Azerbaidjan, oficiali din cadrul Comisiei Europene, dar și experți ai Băncii Mondiale.

Una dintre tematicile conferinței a fost dezvoltarea energetică durabilă în țările Parteneriatului Estic, fiind prezentate proiecte implementate de către autoritățile locale, dar și oportunități de finanțare din partea partenerilor din cadrul Uniunii Europene și Băncii Mondiale.

Primăriile din Ocnița și Cantemir au fost premiate pentru implementarea cu succes a două proiecte în domeniul iluminatului stradal, finanțate de către Uniunea Europeană.

Nina Cereteu, primar de Drochia a menționat că au fost prezentate mai multe bune practici implementate de către colegi din alte state. „Este un stimul pentru noi pentru a pregăti și a depune proiecte în acest domeniu, un exemplu ar fi eficientizarea energetică a blocurilor de locuit. Noi, cei din Republica Moldova, la prima etapă a proiectului ne-am axat pe necesitățile pe care le avem la moment, cum ar fi iluminatul stradal și eficiența energetică a clădirilor instituțiilor publice. Colegii din alte state deja realizează proiecte de o anvergură mai mare. Potrivit primarului de Drochia, aceste proiecte oferă oportunități reale de a obține finanțări directe, fără intermediul autorităților statului. „Din păcate, în rezultatul reorganizărilor efectuate de către Guvern, Fondul de Eficiență energetică nu va mai exista anul viitor. În aceste condiții, deși sunt posibilități de a aplica la proiecte mari, nu vom avea posibilitatea să achităm contribuția noastră. Ucraina, de exemplu, are un asemenea fond și asemenea proiecte pot fi cofinanțate. În cadrul „Convenției Primarilor-Est„ Uniunea Europeană finanțează 80% din costurile proiectului și autoritatea publică locală trebuie să contribuie cu celelalte 20%. În cazul proiectelor mari de sute de mii de euro, 20% pentru autoritățile noastre este o sumă imensă. Este ca un cerc închis, deși pare a fi o oportunitate foarte bună, a afirmat Nina Cereteu.

Expertul CALM Octav Ivanov a declarat că în cadrul programului  „Primarii pentru creștere economică, timp de un an au fost elaborate peste o sută de planuri de activitate, majoritatea fiind avizate de către experții Băncii Mondiale.

În a doua zi a evenimentului, participanții în cadrul acestui program au fost selectați în grupuri cu diverse tematici, cum ar fi agricultura, turismul sau suport afaceri. „Am avut o prezentare despre trecerea la agricultura ecologică. Am descris ce oferă cadrul nostru legal în acest domeniu, care sunt oportunitățile, inclusiv de finanțare a afacerilor. Este important de menționat că proiectul „Primari pentru creștere economică nu se oprește aici. Mai sunt două domenii ce urmează a fi relansate, cel privind producerea vinului și IT.

 Potrivit lui Octav Ivanov, aceste evenimente permit autorităților publice să-și dezvolte capacitățile în domeniul dezvoltării economice locale, mai ales că aplicantul este conectat la acest proces nu doar atunci când elaborează planul, dar și în perioada de implementare și monitorizare a acestuia.  În afară de aceasta, vor urma vizite de studiu și în alte țări, iar la solicitare, experți de talie internațională pot oferi consultanță în domenii ce interesează autoritățile locale.

Inițiativa „Primarii pentru creștere economică contribuie la dezvoltarea localităților din punct de vedere economic. Convenția Primarilor-Est are ca obiectiv susținerea proiectelor în domeniul eficienței energetice. Ambele programe presupun elaborarea unor planuri de acțiuni ce sunt aprobate de către Banca Mondială sau Uniunea Europeană/Consiliul Europei, astfel autoritatea locală urmează să realizeze obiectivele trasate în planul de acțiuni.

Parteneriatul Estic reprezintă o iniţiativă de consolidare şi aprofundare a cooperării UE cu statele din dimensiunea estică (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina) a Politicii Europene de Vecinătate în vederea sprijinirii şi accelerării apropierii graduale a acestora de UE.

Lansat oficial la 7 mai 2009, la baza Parteneriatului Estic sunt valori comune precum democraţia, statul de drept, respectarea drepturilor omului, precum şi principiile economiei de piaţă, dezvoltării durabile şi bunei guvernări.

Serviciul de Comunicare al CALM






Imprimare