Anul 2017, cu bune și cu rele s-a consumat. 2018 aduce cu el și așteptări pe măsură. Primarii speră că lupta pentru centimetrii descentralizării va da rezultate, iar greşelile din 2017 vor fi evitate în noul an. Constantin Cojocaru, primar de Edineţ, Pavel Codreanu, primar de Ruseştii Noi, Ialoveni, Nicolae Tudoreanu, primar de Feşteliţa, Ştefan Vodă şi Olga Pac, primar de Vişniovca, Cantemir au vorbit, în cadrul unei emisiuni de la 10 TV, despre realizările anului 2017, despre îngrijorări și regrete, dar şi despre speranțe și obiective propuse.

Anul 2017 pentru administrația publică locală din Republica Moldova a fost…

Constantin Cojocaru, primar de Edineț: A fost unul mai dificil decât precedentul, întrucât în 2016 am reușit mai multe lucruri pe domeniul administrației publice locale, am avut relații mai bune cu administrația publică centrală. Este vorba de anumite descentralizări ale Fondului rutier, care deja au fost implementate în anul precedent, am obţinut dreptul de a ne adresa la Curtea Constituțională, de a schimba destinația terenului, ş.a. Anul acesta a fost unul mai dificil din punct de vedere al dialogului dintre APC și APL. Indirect am cules niște roade ale realizărilor anterioare,  pentru că multe lucruri au fost implementate: descentralizarea finanțelor publice, despre care se vorbeşte de câțiva ani, fiecare primar a beneficiat de o mică sursă din Fondul Rutier și a încercat să repare  măcar o parte din drumurile locale. De asemenea, anul 2017 a fost unul productiv din punct de vedere al relaţiei primarilor din delegația RM la Consiliul Europei, deoarece, indiferent de viziunea politică pe care o avem, am venit cu o poziție unică vizavi de tot ce se întâmplă în administrația publică locală din Republica Moldova.

Pavel Codreanu, Primar de Ruseștii Noi, Ialoveni: Consider că a fost un an reușit, s-au îndeplinit unele programe strategice pe care le-am avut. De exemplu, la noi în comună am construit o grădiniță cu frații, cu prietenii din România, deoarece nu am avut o asemenea instituție. Împreună cu locuitorii am făcut o bucățică de drum, niște podețe, s-a fondat serviciu de salubrizare, cu suportul prietenilor din Elveția am achiziționat un tractor cu toate necesitățile pentru a colecta organizat gunoiul din sat. Sunt şi alte realizări, desigur că ele sunt modeste, dar mergem înainte.

Nicolae Tudoreanu, Primar de Feștelița, Ștefan Vodă: Pentru localitatea pe care o conduc deja la al patrulea mandat zic că a fost un an bun, pentru că am implementat unele proiecte comunitare, intercomunitare, finanțate atât din interior cât și din exterior. Am semnat un contract de finanțare cu Uniunea Europeană din programul Convenției primarilor pentru eficiență energetică și o să avem un șir de acțiuni care o să ducă la eficientizarea energetică în localitatea noastră. A fost primul an de fapt în care au fost finanțate lucrările de construcție a drumurilor în sate.

Olga Pac, Primar de Vișniovca, Cantemir: 2016 a fost un an plin de nădejde în care ne-am făcut nişte speranțe, se întrezăreau niște perspective. Ajungând în 2017, în principiu ne-am confruntat cu mai multe probleme. Am înțeles că lupta cu corupția s-a început de la noi, primarii, cu dosare, unele adevărate, altele inventate. Vreau să spun că 2017 a fost un an foarte greu pentru primari.  Partea bună a fost totuși faptul că s-a descentralizat Fondul rutier şi ni s-a dat  posibilitatea să începem să scoatem oamenii din glod, la propriu.  Ne dorim ca procesul de descentralizare să continue și să demonstrăm că noi suntem apți de a asimila banii şi de a face lucruri utile.

Pavel Codreanu, Primar de Ruseștii Noi, IaloveniÎncă o dată am dovedit că împreună putem obține ceea ce ne dorim. Cele șase sute cincizeci de mii de lei care le-am obținut legal în primăria noastră au fost binevenite, dar cu părere de rău nu au fost de ajuns, fiindcă drumuri sunt multe, iar cheltuieli sunt mari.  Oricum e bine că deja avem o sursă de venit pentru a repara drumurile, pentru că înainte, ca să obținem acest bani, eram nevoiţi să mergem din instanță în instanță.

Nicolae Tudoreanu, Primar de Feștelița, Ștefan Vodă: Descentralizarea Fondului rutier a fost o mană cerească pentru foarte multe localități, care n- au avut intervenții la întreținerea drumurilor de la independență încoace. Anul acesta, pentru prima dată s-a resimțit că banul, atunci când urmează competența, lucrurile se schimbă. Pentru că, conform Legii 435, competența întreținerii drumurilor locale aparține autorităților publice locale și 26 de ani să nu ai bani pentru această competență a fost o povară deosebit de grea. Anul acesta primarii sunt foarte mulțumiți, pentru că au soluţionat problemele trotuarelor,  unele ce ţin de reparație şi de întreținere a drumurilor locale. Înainte, după ploi și pe timp de iarnă era chiar problematic, nu erau bani pentru deszăpezire sau nivelare a drumurilor locale. Problema principală a descentralizării acestui Fond este că banii care nu se utilizează în anul respectiv, nu mai pot fi transferaţi pentru anul viitor. Pentru mulţi dintre noi luna decembrie a fost una foarte înfierbântată, deoarece toți s-au străduit să cheltuie aceste resurse. În opinia noastră, acest lucru nu este corect, deoarece unele primării au primit puţini bani şi nu pot face faţă situației în care majoritatea drumurilor au o stare deplorabilă. Ar fi fost foarte bine ca Ministerul Finanțelor să schimbe această normă şi primăriile să poată să adune aceşti bani în doi – trei ani și să facă o investiție mai mare. Dacă să ne referim direct la procesele de descentralizare care urmau să se producă conform Strategiei Naționale de Descentralizare,  conform Planului de acțiune elaborat în 2017, atunci nu prea avem cu ce ne lăuda la acest capitol pentru că avem mari restanţe în implementarea acestor planuri de acțiuni.

Despre situaţia în care se află primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, despre salarizarea precară, dar și despre așteptările aleşilor locali.

Constantin Cojocaru, primar de Edineț: Nu știu dacă eu sunt persoana care trebuie să mă expun vizavi de situaţia creată în municipiul Chișinău. Cred totuşi că e o situație într-adevăr stranie, în care trebuie să avem o poziție și noi, toți primarii, pentru că nu este bine atunci când interimatul durează mai mult decât câteva luni. Accept ideea interimatului și este o procedură normală, dar în situația în care interimatul continuă, deja nu este o procedură corectă. Eu tot timpul am fost părtașul imperativitații mandatului de primar și  că Legea ar trebui să stea în capul mesei. Mi se pare că la Chişinău se cam lungesc lucrurile cu interimatul. Este straniu că Legea spune că un primar poate fi suspendat numai în situația în care i s-a demonstrat vinovăția, iar în acest caz bănuielile cu care se vehiculează par a fi niște tergiversări atipice și necaracteristicile mediului nostru. Cred că ar trebui să găsim soluţii la asemenea situații, în caz contrar, mâine, poimâine ne putem trezi cu interimate în jumătate de țară, ceea ce nu este normal. Sper că se va încerca de găsit soluții de ieșire din acest impas, inclusiv datorită faptului că la Consiliul Europei s-a vorbit deja în câteva ședințe despre acest lucru.

Nicolae Tudoreanu, Primar de Feștelița, Ștefan Vodă: Să nu uităm că aceste modificări la Legea privind statutul municipiului Chișinău au fost făcute la propunerea Partidului Liberal. Cu părere de rău, de roadele acelor modificări s-au bucurat alții. Vestea cea proastă pentru anul acesta este că s-a majorat salariul Primarului general interimar și al pretorilor de sector, care sunt parte a administrației publice locale, dar ceilalți primari au rămas în afara acestor modificări. Și pentru noi este un semn de întrebare, destul de mare, pentru că nu poți face discriminare între autorităţile publice locale, toți suntem manageri locali, iar atunci când se ia o decizie privind majorarea salariului trebuie să-i vizeze pe toţi.

Pavel Codreanu, Primar de Ruseștii Noi, Ialoveni: Salarizarea desigur că este problema tuturor problemelor. Cu părere de rău, cu asemenea salarii mizere reuşim din ce în ce mai greu să angajăm în serviciul public persoane tinere. Un secretar al comunei, al Consiliului, care trebuie să aibă studii juridice, este remunerat cu un salariu de 1100 lei.  Dacă nu o să le oferim un salariu cât de cât decent, atunci specialişti de calitate nu vom avea…

Olga Pac, Primar de Vișniovca, Cantemir: Ca să prestăm servicii de calitate avem nevoie de potențial uman. Pun accentul pe tinerii din localitatea Vișniovca, raionul Cantemir, avem două ONG-uri și tinerii chiar sunt entuziasmați, se implică în proiecte, în procese educaționale locale, duc mesajul oamenilor. În primăria Vișniovca sunt trei tineri angajați, fapt ce ne bucură, dar salariul lasă de dorit, mă tem că dacă lucrurile nu se vor schimba o să-i pierdem, dar lucrătorii din primărie duc povara întregii localități. Un salariu a unui primar este de 4000 de lei, iar a unui funcționar public este de 2500, cel mult 3000 de lei. Este foarte greu, dar tinerii trăiesc cu entuziasmul, deși nu știu cât va dura acesta. E timpul să înțelegem că trebuie să facem aceste reforme, să plătim oamenilor salarii, ca să poată să existe și să fie motivați să facă servicii de calitate.

Nicolae Tudoreanu, Primar de Feștelița, Ștefan Vodă: CALM a venit cu un șir de propuneri atât la politica bugetar-fiscală, cât și la cea de salarizare dar, din păcate, acestea nu au fost luate in calcul. Problema salarizării rămâne a fi una destul de mare, pentru că un primar nu are măcar un salariu mediu pe economie. Un director de grădiniță, sau chiar un educator de grădiniță, pot avea un salariu mai mare decât a unui edil. Cred că anul 2018 trebuie să fie unul în care să ne clarificăm cu aceste salarii. Ar trebui să dăm această competență autorităților publice locale, să creăm un minim de salarizare,  iar consiliul local, în dependență de activitatea primarului și în funcție de posibilitățile locale, să poată majora acest salariu.

Constantin Cojocaru, primar de Edineț: Mi se pare că noi, Congresul Autorităților Locale pe alocuri am fost cam prea rigizi, cam prea duri, pentru că am vrut totul și anume astăzi, iar administrația publică centrală a înțeles că noi prea mult presăm pe anumite domenii și poate din acest motiv a apărut acea ruptură. Nu cred că administrația publică centrală nu înțeleage că trebuie să existe acest dialog. La nivelul CALM  am avut o bună comunicare în diferite Comisii, dar și fiecare în cadrul partidului său. Eu cred că sunt unele repoziționări de moment, oricum premierul Filip ne-a demonstrat în 2016  o deschidere totală pe domeniu administrației publice locale, probabil mai trebuie încărcate anumite baterii și relația va reveni într-un un făgaș normal.

Nicolae Tudoreanu, Primar de Feștelița, Ștefan VodăSperăm că odată cu implementarea reformelor la nivel central, se va reveni la dialogul cu autoritatea publică locală, pentru că noi suntem parte a administrației publice din Republica Moldova. O administrație publică locală pregătită este cheia succesului pentru autoritatea publică centrală!

Olga Pac, Primar de Vișniovca, Cantemir: Doresc să fie mai multă comunicare între administrația publică locală și centrală, ca cei care elaborează Legi să discute cu cei care le implementează.

Constantin Cojocaru, primar de Edineț: Elementul de descentralizare trezește încă foarte multe dubii, așa a fost în toate timpurile, dar cred că în comparație cu colegii noștri ucraineni, georgienii, din parteneriatul estic, în general, noi mergem cel puțin cu un pas înainte. Tot timpul cei locali doresc o descentralizare cât mai largă, iar cei centrali pun accentul pe alte lucruri. Faptul că am reușit niște realizări și mai planificăm anumite elemente pentru domeniul descentralizării vorbește despre aceea că Republica Moldova merge într-o direcție cât de cât bunicică pentru domeniul administrației publice locale.

Olga Pac, Primar de Vișniovca, Cantemir: O societate sănătoasă este atunci când este și opoziție sănătoasă. Dacă s-ar pune accentul pe descentralizare, pe sprijin, pe dezvoltare, noi am avea succes. Avem o țară nu atât de mare și am fi putut să realizăm toate aceste reforme calitative, să nu pierdem atâta potențial intelectual care tot pleacă. Avem o țară destul de frumoasă,  rămâne doar să o menținem, să o dezvoltăm, să-i promovăm valorile. 

Imprimare