În perioada 20-26 noiembrie curent, 16 primari, însoțiți de președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Tatiana Badan și de Valentin Guznac, secretarul general-adjunct al Guvernului, dar și reprezentanți ai proiecutului Migrație și Dezvoltare MIDL, au efectuat o vizita de studiu în Maroc, țara care deține o experiență unică în ceea ce privește implementarea proiectelor ce vizează implicarea migranților în dezvoltarea localităților de baștină.  

În prima zi a vizitei de studiu, primarii au avut o întrevedere cu Jaouad Dequiuec, Director pentru cooperare în cadrul Ministerului Marocanilor de pretutindeni şi afaceri migraţionale, care a împărtășit participanților experiența țării sale în acest domeniu. Totodată, au avut oportunitatea să discute cu reprezentanți ai Consiliului Regional din Souss-Massa.

Edilii au remarcat că multe din proiectele aplicate în Maroc pot fi preluate și implementate în țara noastră. Deja am identificat idei interesante pe care vom încerca să le implementăm la noi în localitate. În special, mi-a plăcut practica de a avea o platforma a tuturor migranţilor înalt calificaţi – instrument ce permite atragerea băştinaşilor în dezvoltarea locală., a menționat primarul de Cărpineni, Hâncești, Ion Cărpineanu. Impresiile despre vizita de studiu au fost pozitive și pentru alți participanți.

Edilul de Chișcăreni, Silvia Țurcanu, a menționat că ceea ce a văzut în Maroc a determinat-o să efectueze o reevaluare a potențialului migranților în ceea ce privește derularea activităților menită să conducă la dezvoltarea localității pe care o conduce: ”Am revenit acasă din vizita de studiu în Maroc. Am lăsat sa se sedimenteze emoțiile, ca să mă pot expune. Am văzut o altă lume, o altă cultură… Am văzut oameni mândri de țara lor, cetățeni care-și iubesc foarte mult REGELE LOR. Fiindcă îi iubește și el pe cetățeni și ține mult la ei. Am avut conexiuni cu reprezentanți ai statului, care recunosc că migranții sunt o forță, care dezvoltă țara. Am avut întâlniri cu reprezentanți ai Ministerului responsabil pentru marocanii aflați peste hotare. Mi-a plăcut faptul că marocanii au o atitudine foarte responsabilă față de baștina lor, că utilizează competențele lor, pe care le-au căpătat și perfecționat în alte țări mai dezvoltate (din Europa, SUA, Canada ș.a.) pentru a ajuta țara de origine. Au început a ajuta baștina cu proiecte mici, sociale. Fiindcă știau că celora care au rămas acasă le este greu. Mai ales investeau în educație, procurarea de autobuze pentru transportarea elevilor la școli, în alimentația elevilor, în asigurarea satelor cu apă potabilă. Ca mai apoi sa caute, acolo unde se află, oameni cu inima mare și să-i motiveze să investească la baștina lor (proiecte economice, de infrastructură, de ocrotire a sănătății, în sfera turismului, a agriculturii ș.a.). Implicarea migranților nu rezidă întotdeauna în surse financiare. De multe ori migranții vin cu aparataj medical, cu medicamente, cu oferirea timpului lor prețios și cunoștințelor pentru citirea unor lecții studenților sau petrecerea unor operații complicate. Noi, membrii delegației din Moldova, avem ce învăța din experiența Regatului Maroc în ceea ce privește implicarea marocanilor plecați din țară în dezvoltarea baștinei. Eu vreau sa zic un mare ”Mulțumesc” Agenției Elvețiene de Dezvoltare și Cooperare, care susține financiar Proiectul ”Migrație și Dezvoltare Locală” și care este implementat de PNUD Moldova pentru vizita de studiu în Maroc, pentru oportunitatea de a învăța din succesele și din greșelile marocanilor, pentru ideile interesante cu care am venit acasă și care trebuie implementate de cei 16 primari, care au avut norocul să fie selectați. Ne-am întors acasă și suntem datori să implementăm la cel mai înalt nivel proiectul, care primește finanțare din MiDL în mărime de 20 mii de dolari SUA legat de amenajarea parcului din centrul satului Chișcăreni. Aici vom avea nevoie și de contribuția băștinașilor noștri. Mai apoi avem atâtea idei interesante.”, a specificat Țurcanu. 

În context, edilul de Colibași, Ion Dolganiuc, a reiterat valoarea adăugată a unor astfel de vizite: ”Am vizitat reprezentanța PNUD din Maroc, Ministerul Marocanilor de Pretutindeni. Marocul are o experiență relevantă în domeniul migrației la a III-a generație. Sper că experiența acumulată să fie de bun augur în procesul de implicare a colibăsenilor de pretutindeni în viața localității și la moment, în mod deosebit, la acel proiect ambițios ,,Crearea Sălii Polivalente de Sport în satul Colibași.

Ghenadie Ivașcenco, coordonator de proiecte în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), a efectuat o analiză riguroasă a lecțiilor pe care le pot învăța primarii moldoveni: Moldova este in Europa si Maroc este in Africa. Salariile medii în Moldova si Maroc sunt similare si oscilează in jurul a 150-200 euro/luna. Ambele tari suntem puternic afectate de migrație. Doar ca Maroc deja se relansează economic, iar Moldova încă continuă căderea. 20-25% din populația satelor și orașelor din Moldova și Maroc au emigrat peste hotare. Moldovenii pleacă în UE și spre șantierele de construcții din Rusia. Marocanii pleacă spre Europa și șantierele de construcții din Golful Persic (Dubai, Abu Dabi, Arabia Saudita, Kuwait, Qatar). Diferența este ca migrația masivă a început în Maroc în anii 60, iar Moldova în anii 90. O diferență de 30 de ani, ceea ce înseamnă că procesele din Maroc se vor repeta în Moldova la o distanță de 20-30 de ani. Pentru că, în contextul globalizării, migrația este un fenomen care acționează cu o precizie asemănătoare legilor naturii (întotdeauna oamenii vor tinde sa se mute din regiuni mai sărace în regiuni mai bogate). Nu ne rămâne decât să observam experiența Marocului, pentru a învăța din greșelile și succesele lor.

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova a lansat Proiectul „Integrarea Migrației în Dezvoltarea Locală” (denumirea prescurtată – „Migraţie şi dezvoltare locală” (MiDL) care presupune abilitarea și mobilizarea migranților pentru o dezvoltare locală durabilă. Acest proiect este parte componentă a unei intervenții multianuale a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în domeniul migrației și dezvoltării (M&D) și va fi implementat în cadrul unui parteneriat cu alte două proiecte de către Misiunea în Moldova a Organizației Internaționale pentru Migrație și Agenția Internațională pentru Informație din Țara de Origine (IASCI/NEXUS). În premieră, în Republica Moldova este pilotată integrarea migrației la nivel local în 25 localități de pe întreg teritoriul țării. Pentru un rezultat cât mai bun, în cadrul primăriilor au fost desemnate persoane responsabile pentru migrație, a fost integrată componenta migrației în strategiile socio-economice locale și au fost create Asociații ale Băștinașilor plecați din aceste localități. Graţie acestor intervenţii, în primele şase luni ale anului curent, peste 100 proiecte locale au fost desfășurate de migranţi, în comun cu primăriile. 

Imprimare