Galina Burduja este primară la al patrulea mandat în satul Lunga, raionul Florești.

Satul Lunga este așezat pe malul rîului Răut și numără 1611 locuitori. Despre localitate aleasa locală spune că este una cu perspective mari.

În localitate activează mai mulți agenți economici, printre aceștia fiind SA ,,MĂRCULEȘTI –COMBI”, SRL,,FET-AGROCOM , GȚ,,MOVILĂ OLEG VALERIU etc. Totodată,  pe teritoriul unității militare s-a fondat Zona Economică Liberă ,,Aeroportul Internațional Mărculești. Galina Burduja spune că nu toate întreprinderile aduc venituri considerabile la bugetul local, dar există speranță că în timpul apropiat situația se va schimba.

Cel mai preferat loc pentru copiii și tinerii din sat este zona din Hirtop, care include 2 lacuri și o priveliște încântătoare. În prezent în această zonă activează restaurantul ,,La Iepuraș”,   cu doua piscine și mai multe foișoare pentru odihnă.

Primara a avut mereu o stimă și un respect deosebit față de locuitorii satului. „M-am bucurat și am fost mândră atunci când cineva dintre ei a obținut  rezultate frumoase. Ne mândrim cu  Petru Neamțu – conducătorul orchestrei ,,Folclor”, medicii Suharschi  Ilie și Suharschi Maria. Unitatea militară de aviație ne-a făcut  satul   mai deosebit, satul s-a dezvoltat  mai rapid, tot timpul au avut cadre bine pregătite și inteligente. Locuitori ai satului sunt și cetățenii din orășelul militar, unde au locuit temporar    familii de militari  și au dat naștere unor copii talentați cu care noi ne mândrim. Unul dintre aceștia este Ecaterina Daranuța – unica femeie pilot din RM, Gului Ernesta a obținut  medalie de aur la carate, la Campionatul European din Slovenia, Macovei Dorel este maistru în sport la trântă.  .Ne bucurăm că în sat avem  meșteri cu mâini de aur, care prelucrează  lemnul și fac din el lucruri deosebite, așa ca Victor Cernei  și  Prodan Ion.”

Pe lângă lucrurile frumoase, oamenii din localitate se confruntau cu o problemă majoră, care le-a afectat viața mai mulți ani –calitatea precară a apei din fântâni. „Din anul 2010, Agenția de Dezvoltare Cehă alocă surse financiare pentru curățarea apei din fântâni de kerosen. Pentru a aproviziona satul cu apă de calitate, în anul 2014 a fost construit un apeduct cu lungimea de 13,4 km .Construcția acestui apeduct s-a reușit datorită creditului de 210 mii euro de la BERD.”

În anul 2008, autoritățile publice locale din Lunga au fost printre primele care au au transformat un bloc al gimnaziului în gradinită pentru copii, în condițiile în care era imposibilă renovarea sediului vechi al instituției preșcolare. Pentru a reuși implementarea acestui proiect, autoritățile publice locale sunt sustinute financiar de către FISM, Clubul Internațional al Femeilor din Moldova, consiliul raional Florești și locuitori. „Prin intermediului AIPA am reparat acoperișul școlii primare, suma alocată a fost de 1381 mii lei. Locuitorii din sat iubesc mult fotbalul și pentru ei am construit un teren de minifotbal, de aceasta dată am avut suport din partea Federației de Fotbal din Moldova și din partea locuitorilor. Nu am uitat nici de cultură, am reparat  Casa de cultură, biblioteca sătească și le-am asigurat cu mobilier și tehnică necesară.”

Împreună cu alte 11 primării creează SA ,,Salubritate Florești”, susținerea financiară venind de la GIZ. Astfel, astăzi gunoiul se colectează cu tehnică specială, iar fiecare gospodarie abonată la acest serviciu a beneficiat de un tomberon din partea primăriei.

„Fiecare an de mandat a fost interesant. În anul 2014 am pavat trotuarele pe o lungime de 3,5 km, cu suportul Fondului de Investiții din Moldova. Apoi am construit o rețea de iluminat stradal  cu corpuri de iluminat performante. Am reușit sa asfaltăm mai mult de 60% din drumurile locale. Analizând situația care este astăzi, constatăm cu tristețe că tot mai mulți tineri pleacă peste hotare, iar bătrânii  rămân fără sprijin și va fi nevoie să deschidem  un azil de bătrîni. Consider că e de datoria noastră să nu-i lăsăm în voia sorții pe acești oameni care și-au dedicat întreaga viață comunității și țării.”

Despre Rețeaua Femeilor din cadrul CALM, Galina Burduja spune că astfel primarele s-au cunoscut mai bine, au avut posibilitatea să fie mai bine instruite pentru a administra corect și cu succes localitățile noastre.

„În cadrul CALM găsim răspunsuri  la multe întrebări care apar zi de zi. În prezent, CALM  este unica forță care ar avea capacitatea  să miște lucrurile înainte și să apere interesele cetățenilor RM. Specialiștii  și experții din cadrul CALM sunt competenți, au capacitatea de a ne auzi și răbdarea de a ne asculta.”

Despre femeile primare, Galina Burduja spune că sunt personalități puternice, dar și receptive la durerea altora, care încearcă să ajute locuitorii în rezolvarea tuturor problemelor. Motto-ul de care se ghidează în viață este: ,,Nimic nu este imposibil pentru cel care încearcă”.

Cel mai mare vis al Galinei Burduja este să fie pace și să nu fie deschise dosare penale la comandă. „Visez să fim cu toții egali în fața legii și a guvernărilor. Visez ca militarii care își îndeplinesc  cu cinste obligațiunile  să nu mai fie presați și umiliți.Visez ca într-o zi să se facă dreptate în țară.”

Imprimare