Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova a fost creată la 24 ianuarie, curent, având 12 membri fondatori. La ora actuală sunt 18 membri, urmând ca în perioada imediat următoare să mai adere 4-5 companii, ținta fiind ca până la sfârșitul anului Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova să constituie 30-40 de membri. În cadrul unui interviu pentru Eco FM, președintele executiv Dan Nuțiu a explicat de ce vin oamenii de afaceri români în Republica Moldova, dacă au condițiile necesare aici, în ce domenii și în ce zone preferă aceștia să investească.

Ce-i motivează pe investitorii din România să vină în Republica Moldova?

Dan Nuțiu: Republica Moldova este unicul stat din Europa care are  relații preferențiale atât cu UE, cât și cu state din CSI. Nu există bariere lingvistice, partea emoțională joacă un rol destul de important și, nu în ultimul rând, este vorba de eforturile din ultimii doi-trei ani ai Guvernului de la Chișinău de a crea premise optime pentru ca investitorii străini să vină în Republica Moldova.

Să înțelegem că sunt create aceste premise?

Dan Nuțiu: Ele există. În permanență se fac eforturi de corectare, corelare, pentru că e greu să schimbi peste noapte mentalități. Evident că la anumite nivele există reticențe, rezistențe la implementarea acestora, dar lucrurile sunt pe făgașul cel bun și acest lucru se vede și după numărul de investiții care au venit în Republica Moldova.

Până recent nu prea au venit investitorii din România în Republica Moldova?

Dan Nuțiu: Ei sunt de multă vreme aici, începând cu anii 1992-1994. Sunt companii prezente în Republica Moldova înainte de anul 2000, sau imediat după. În ultima perioadă există un nou val care își dorește să vină, recunosc că în continuare există anumite temeri, nejustificate din punctul nostru de vedere, a celor care deja activăm în RM și care putem spune că avem succes. Trebuie de lucrat și de-o parte și de cealaltă parte a Prutului, iar prezența noastră și competențele dobândite aici sperăm să fie un pol de atragere a investitorilor din România în Republica Moldova.

În ce domenii aleg colegii DVS. să investească în Republica Moldova și dacă au toate condițiile necesare?

Dan Nuțiu: Ca și domenii de activitate putem spune că acoperim un spectru larg: financiar-bancar, producție, agricultură, farmaceutic, juridic, comerț, ș.a. Cât privește condițiile optime, întotdeauna este loc de mai bine, important este că lumea a perceput că este necesar să vină investitori străini în RM. În anii 2003-2004 multe companii internaționale au venit în România, e bine ca această cale să fie urmată, să fie luate părțile bune din acest exemplu și să fie evitate greșelile pe care noi le-am comis în România în momentul implementării acordurilor de integrare în Uniunea Europeană.

Investitorii sunt așteptați de mult timp în Republica Moldova. Totuși percepția generală este că ei nu se prea grăbesc să vină.

Dan Nuțiu: Între a aștepta pe cineva și a-i crea premisele de a investi într-o țară e o diferență foarte mare. Zilele acestea am avut o discuție cu un investitor din România care a venit de două luni în RM. Îmi spunea că a venit și în 2001-2002 să discute și, din păcate, nu a avut cu cine, pentru că nu i se oferea nici măcar dreptul de a concura loial cu ceilalți, nu mai vorbim de facilități. Acum deschide două fabrici cu 6 mii de angajați. Este o companie cu origini în Marea Britanie, în România are cinci fabrici directe și 18 subcontractori, era încântat de ceea ce a găsit în Republica Moldova.

Investitorii se opresc la Chișinău sau Bălți sau și alte localități  sunt atractive?

Dan Nuțiu: E posibil ca celelalte localități să devină chiar mai atractive, deoarece piața din Chișinău și Bălți a tot fost ofertată de către autoritățile statului. În momentul de față putem spune că există o competiție pe lucrătorii din zonele respective. Celelalte zone – Comrat, Cahul, Strășeni, Ungheni vor căpăta o pondere din ce în ce mai mare în ceea ce înseamnă atragerea de investiții. E similar cu ceea ce se întâmplă în România, păstrând proporțiile. Nu se mai duce toată lumea la București, Clujul fiind un centru extrem de interesant pentru investitorii străini. La fel și la DVS. lucrurile se vor diversifica, Republica Moldova ca o totalitate având aceste facilități.

Există diferențe între zonele economice libere de la Cahul, Ungheni și Bălți, de exemplu? Sunt unele mai atractive decât altele?

Dan Nuțiu: Se merge pe același principiu, dacă într-o zonă lucrurile deja există, inclusiv o forță de muncă calificată de cei care au pornit activitatea, e mai ușor să te duci să deschizi afacere anume acolo. Acest lucru are și reversul că la un moment dat forța de muncă, care este o resursă limitată se termină și începi să o aduci din zone din ce în ce mai îndepărtate. E o realitate faptul că aceste zone, care au deja competențe dobândite în a gestiona relațiile cu investitorii străini beneficiază de anumite avantaje, în timp ce în zonele nou create, până își vor crea aceste deprinderi vor avea de muncit un pic mai mult. Din punct de vedere legislativ nu există nicio diferență între toate aceste zone economice libere.

APL așteaptă cu brațele deschise acești investitori…

Dan Nuțiu: Așa ar fi și normal, pentru că locurile de muncă create fac ca oamenii să nu mai plece, iar administrațiile locale, cele cărora le pasă de oameni, sunt obligate să atragă investitori care să facă ca tinerii să rămână în Republica Moldova.

Ați avut întrevederi cu reprezentanți ai APL?

Dan Nuțiu: Aceasta este una dintre prioritățile noastre în Republica Moldova, dar am început cu APC, urmând ca în perioada imediat următoare să stabilim contacte și cu APL. În România am avut întâlniri la primăriile din Sibiu, Oradea, urmează și alte orașe pe care să le convingem să vină, să se înfrățească cu APL din RM și să sprijine aceste APL.

Vă mulțumim!

 

Departamentul de Comunicare al CALM

Imprimare