Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la Adunarea Generală a Autorităților Publice Locale, organizată în contextul Zilei Autonomiei Locale și a Lucrătorului din Administrația Publică, marcată astăzi. La eveniment, care s-a ținut în format online, au fost prezenți peste 700 de primari din toată țara, reuniți pentru a discuta despre problemele lor de zi cu zi, dar și despre viitorul APL în Moldova.

În discursul său de deschidere, șefa statului a menționat că oamenii, în toate satele și orașele țării, așteaptă rezultate concrete de la cei pe care i-au ales să le conducă localitatea. Potrivit șefei statului, cele mai importante lucruri de care au azi nevoie cetățenii sunt locurile de muncă bine plătite și servicii publice de calitate, obiective care trebuie să se afle pe agenda tuturor aleșilor locali. Cât privește eficientizarea administrației locale, aici rămân relevante accesul echitabil și transparent la sursele oferite din bugetul public – și Guvernul a anunțat deja un fond unic de susținere a dezvoltării la nivel local; descentralizarea; valorificarea oportunităților de finanțare externă; consolidarea autonomiei locale; creșterea capacităților angajaților administrației publice locale și stoparea controalelor abuzive la adresa acestora.

Președinta Maia Sandu și-a reiterat convingerea că o guvernare locală puternică și independentă poate fi un pilon important al democrației, iar țara noastră va fi cu adevărat prosperă doar atunci când schimbarea în bine va fi simțită în fiecare sat și oraș. „Astăzi vreau să-i felicit pe toți primarii, pe toți lucrătorii administrației publice locale care muncesc cu dăruire și cu corectitudine pentru oamenii din localitățile lor și vreau să le mulțumesc pentru efortul pe care îl fac în condiții, cel mai des, dificile. Îi felicit și pe primarii care, în ciuda greutăților, au dat dovadă de abordări originale, au mobilizat resurse interne și externe, au atras investiții și au creat parteneriate durabile. Iar, astfel, au demonstrat că buna guvernare e posibilă, că managementul strategic își are locul și la nivel local și că situația economică a comunităților din țara noastră poate fi îmbunătățită”, a spus șefa statului.

Imprimare