Situația financiară extrem de gravă, în care se află APL, pe fundalul trenării adoptării mai multor initiative legislative, a reprezentat chintesența discuțiilor cu ambasadorul SUA. La întâlnirea cu diplomatul American au participat președintele CALM, Tatiana Badan, directorul executiv CALM, Viorel Furdui, și  coordonatorul de programe CALM, Alexandru Osadci. Reprezentanții CALM au expus principalele impedimente care stau în calea desfășurării reformei de descentralizare. 

Astfel, conducerea CALM a reiterat că, din cauza amânării mai multor decizii care ar favoriza fortificarea bazei fiscale a localităților, întreaga reformă a finanțelor locale riscă să fie compromisă. Pe parcursul întrevederii au fost abordate o gama largă de întrebări care vizează situația autorităților locale din Moldova, dar și contextul general socio-economic. De asemenea, în cadrul întrevederii, s-a discutat despre nedorința autorităților centrale de partajare a resurselor financiare cu APL, de descentralizare reală și consecventă a puterii, inclusiv a celei financiare și despre centralizarea fondurilor de investiții. Cele două părți s-au referit și la riscurile care decurg din această lipsă cronică de  voință din partea APC de a promova adevăratele reforme, cerute și formulate de APL, în contextul campaniilor electorale care se apropie – prezidențială din anul curent și alegerile parlamentare din anul 2018.

Totodată, discuțiile au vizat faptul că, în ultima perioadă, mai multe inițiative din domeniul descentralizării financiare, din politica bugetar-fiscală pentru anul 2016, au fost excluse. Este vorba despre stoparea, blocarea nemotivată și unilaterală a înlocuirii taxei pe drumuri cu impozitul pe autovehicule; majorarea minimală a impozitului funciar și amânarea evaluării bunurilor imobile. Potrivit reprezentanților CALM, acest lucru va genera probleme serioase pentru bugetele locale, începând cu sfârșitul anului 2016 și pe parcursul anului 2017, mai ales că în acest an expiră Fondul de compensare, care a fost introdus pentru a asigura buna implementare a reformei finanțelor publice locale.

În cadrul întâlnirii a fost abordat și subiectul reformei administrației publice, precum și al reformei administrativ-teritoriale, lansate de autorități.  Potrivit CALM, aceste reforme nu pot fi realizate în termene scurte, trebuie luate în calcul posibilele probleme și soluțiile pentru ele. 

Reprezentanții Ambasadei și-au exprimat preocuparea deosebită față de presiunile la care sunt supuși reprezentanții APL și au solicitat opinia CALM în această privința. De asemenea, Ambasada este îngrijorată de utilizarea continuă a resurselor publice în scopuri politice.

Această întrevedere reprezintă o continuare a seriei de discuții cu partenerii noștri internaționali întreprinse de CALM cu scopul informării lor referitor la problemele APL, lipsa reformelor necesare și referitor la înrăutățirea esențială a situației în administrație publice locale.

 

 

 

Imprimare