Refugiații din Ucraina continuă să se angajeze în R. Moldova. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) anunță că, până pe 12 iulie 2022, 645 de cetățeni din Ucraina, 498 de femei și 147 de bărbați, au ales să muncească în țara noastră.

„Conform notificărilor angajatorilor, cetățenii din Ucraina au ocupat locuri de muncă în următoarele profesii: programator, inginer, medic, educator, cusător, vânzător-consultant, bucătar, montator subasamblare, manager diverse domenii, operator introducere date, altele”, anunță ANOFM într-un comunicat.

Astfel, potrivit ANOFM, 484 de cetățeni ucraineni sunt angajați în municipiul Chișinău, 21 – în Bălți, 18 – în Ungheni și 14 – în Cahul. Refugiații mai muncesc și în alte raioane ale țării.

Totodată, conform informațiilor subdiviziunilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, până la data de 12 iulie 2022:

  • 139 angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând 2 196 locuri de muncă vacante disponibile pentru aceste persoane.
  • 367 cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele subdiviziunilor teritoriale din subordinea ANOFM pentru a primi suport la angajare.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Afacerilor Interne, pe teritoriul R. Moldova sunt 78.173 cetățeni străini, dintre care 41.901 sunt minori, (cetățeni ucraineni și de alte naționalități ce au intrat pe segmentul R. Moldova – Ucraina).

De la începutul războiului în Ucraina și până în prezent, perioada 24 februarie – 11 iulie, de către Biroul migrație și azil au fost preluate 8 242 cereri de azil, mai menționează MAI.

Imprimare