Primăriile Ciuciuleni, Drăguşenii Noi, Paşcani şi Secăreni (Hînceşti) şi-au unit eforturile şi sunt capabile să soluţioneze în comun problema întreţinerii şi deszăpezirii drumurilor la nivel local. Astăzi, în premieră, a fost lansată Întreprinderea intercomunitară (ICI) de servicii comunale Ciuciuleni.

„Datorită noului serviciu intercomunitar, am reuşit să deszăpezim cu forţe proprii suprafeţe de două ori mai mari cu cheltuieli de două ori mai mici. Economiile substanţiale obţinute în bugetele localităţilor ne ajută să redirecţionăm banii pentru alte priorităţi comunitare”, a declarat Grigore Grigoraş, primarul comunei Ciuciuleni, la evenimentul de lansare a noii întreprinderi intercomunitare de servicii comunale.

În cadrul evenimentului, organizat astăzi în c. Ciuciuleni, a avut loc prezentarea mandatului Întreprinderii de Cooperare Intercomunitare din Ciuciuleni şi a fost testat echipamentul multifuncţional ce deserveşte aceste localități. În rezultat, cele patru primării și peste 13,000 locuitori din zonă, nu vor mai fi nevoiți să aștepte 2-3 zile pentru ca tractorul din Hîncești să vină în localități pentru deszăpezire.

Jesper Toftlund, reprezentantul Guvernului Danez a declarant că este o onoare să vadă că contribuţia poporului danez este atît de utilă în înbunătăţirea condiţiilor de trai a populaţiei din Republica Moldova.  „Este o deosebită plăcere să constatăm că copiii se pot deplasa fără dificultăţi iarna către şcoli, bătrînii îşi pot aduce apă pentru consum, iar populaţia are acces către drumurile de importanţă naţională”.

În cadrul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată, 40 de primării din Moldova şi-au unit eforturile şi au creat 10 întreprinderi de cooperare intercomunitară. Acestea prevăd prestarea unor servicii publice – colectarea și evacuarea deșeurilor, iluminare stradală, întreținerea și deszăpezirea drumurilor, amenajarea teritoriului și reparații capitale.

Victoria Cujbă, Şefa Direcţiei politici descentralizare a Cancelariei de Stat  a declarat că reforma de descentralizare va face primăriile mai puternice şi autonome. “Cooperarea intercomunitară este o metodă inovativă pentru primăriile din Republica Moldova care nu pot presta în mod individual servicii de primă necesitate pentru cetăţeni. Guvernul R. Moldova încurajează preluarea acestui model de către alte primării din ţară.  Suntem siguri că doar cu eforturile conjugate vom avea o Moldovă mai curată, mai luminoasă, cu drumuri accesibile pentru cetăţenii ţării noastre”, a afirmat Victoria Cujbă.

ICI Ciuciuleni este unul din cele 10 proiecte de cooperare intercomunitară implementate în mai multe raioane din Republica Moldova, care transcriu în practică prevederile Strategiei Naționale de Descentralizare a Republicii Moldova, aprobată de Parlamentul Republicii Moldova în aprilie 2012.

ICI reprezintă o alternativă viabilă, mai ales pentru primăriile mici, cu mai puțin de 5000 de locuitori, care nu au suficiente resurse pentru a presta servicii publice pe cont propriu. În Republica Moldova, 86% din localități au mai puțin de 5 000 de locuitori.  

Valoarea totală a granturilor oferite pentru acest tip de proiecte este de 1 milion dolari SUA. Beneficiari ai proiectului sunt peste 120 000 de  cetăţeni din 40 localităţi din RM. Proiectul este  implementat cu suportul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PNUD Moldova şi UN Women) cu susţinerea financiară a Guvernului Danemarcei.

Imprimare