Pe data de 28 octombrie NEXUS Moldova a semnat un acord de parteneriat cu Congresul Autorităţilor  Locale din Moldova (CALM). Această nouă colaborare iniţiată de NEXUS are drept scop consolidarea prezenţei proiectului în localităţile ţării şi apropierea de necesităţile migranţilor, care sunt prezenţi în număr mare, practic în fiecare localitate moldovenească.

Potrivit lui Nicolaas de Zwager, coordonatorul NEXUS Moldova și directorul fondator al IASCI (Austria), agenția care implementează inițiativa NEXUS în Moldova, autoritățile publice locale pot juca un rol important în gestionarea migrației, și mai ales în ceea ce priveşte unghiul sub care este abordat rolul migrației în dezvoltarea țării.

Impactul real al migrației, atât pozitiv cât și negativ, se răsfrânge  în primul rând asupra comunităților de origine. Dacă putem atrage aspectele pozitive ale migrației înapoi în aceste comunități, credem că putem face o diferență semnificativă acolo. Deci, aceasta este într-adevăr baza acordului nostru cu CALM. Vă mulțumim pentru că aţi acceptat să lucrați cu noi si suntem nerăbdători să colaborăm cu Dvs. Al doilea lucru pe care o să îl facem în această colaborare sunt analize despre cum autoritățile publice locale şi autoritățile publice naționale pot colabora mai bine, coordonând migraţia şi problemele de dezvoltare. Aceasta este o inițiativă foarte importantă şi sperăm să începem colaborarea imediat”, a menţionat Nicolaas de Zwager.

La rândul său, Viorel Furdui, director executiv CALM, a apreciat acordul de parteneriat drept unul foarte important şi binevenit.

Cred că acest lucru este un moment foarte semnificativ pentru noi, migrația este o problemă foarte gravă pentru Republica Moldova care are impact social, financiar și economic negativ. Această problemă necesită o abordare foarte serioasă, complexă și de lungă durată. De aceea, suntem interesaţi într-o colaborare pe termen lung. Este foarte important să contribuim la soluționarea aceastei probleme, să readucem acasă migranţii din diferite ţări. Rolul autorităților locale trebuie să fie crucial şi că trebuie să-i ajutăm pe concetăţenii noştri cum să-şi dezvolte capacităţile şi cunoştinţele  și să înveţe din timp, fiind încă acasă, cum să gestioneze problemele ce ţin de migraţie”, a susţinut Viorel Furdui.

În baza acordului semnat NEXUS și CALM vor elabora un plan de acțiuni a cărui implementare va începe la finele anului curent și va continua pe întreg parcursul anului viitor.

***

NEXUS Moldova ajută moldovenii să-și atingă obiectivele lor personale legate de migrație – de la faza dinaintea plecării până la reîntoarcere – printr-o platformă integrată și orientată pe piață, care le oferă informații specializate, asistență individuală și soluții concrete din partea partenerilor NEXUS. Această platformă consistă din Centrele Locale de Servicii NEXUS, în prezent deschise în orașele Cahul, Edineți și Ungheni, urmând ca în decembrie curent să fie deschis un centru și la Chișinău, precum și centrul virtual www.nexusnet.md.





Imprimare