La 2 octombrie 2014 reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) au avut o întrevedere cu Dl Frank Samol, lider de echipă și Dl Anatoliy Kopets, expert principal al programului Comisiei Europene Programul Regional în vecinătate pentru proiecte demonstrative urbane durabile (SUDeP) menit pentru sprijinirea orașelor din Parteneriatul Estic în punerea în aplicare a Planurilor de Acțiune pentru Energie Durabilă (SEAP), în conformitate cu Pactul primarilor (Convenat of Mayors). În cadrul întrevederii CALM a fost informat despre proiectul  lansat, componentele acestuia și au fost discutate oportunități de conlucrare între CALM și Programul SUDeP.

Autoritățile locale joacă un rol crucial în atenuarea efectelor schimbărilor climatice, cu atât mai mult că 80% din consumul de energie și emisiile de CO2 sunt asociate cu orașe. Comisia Europeană a lansat în 2008 Pactul primarilor pentru a sprijini eforturile depuse de autoritățile locale în punerea în aplicare a politicilor energetice durabile. Pactul este deschis tuturor orașelor care decid să se alăture, inclusiv cele din afara Uniunii Europene. Orașele semnatare a Pactul primarilor se angajează în mod oficial pentru a merge dincolo de obiectivele politicii energetice a UE în ceea ce privește reducerea cu cel puțin 20% a emisiilor cu efect de seră prin punerea în aplicare a Planurilor de Acțiune privind Energia Durabilă (SEAP), un instrument de planificare simplificată care prezintă măsurile practice și politici care orașele vor pune în aplicare pentru a atinge obiectivele lor. Un SEAP trebuie să fie elaborat și depus în termen de un an de la aprobarea și semnarea Pactului de către consiliile orașelor. Orașele Pactului se angajează, de asemenea, să prezinte rapoarte de monitorizare la fiecare doi ani de la prezentarea SEAP-ului, informarea cu privire la gradul de implementare a programului și a rezultatelor intermediare.

În decembrie 2013 aproximativ 5 424 de orașe din peste 40 de țări au semnat Pactul primarilor. Aceasta include 69 de semnatari din țările Parteneriatul Estic (PaE), din care 19 au prezentat deja SEAP-urile lor și se așteaptă ca majoritatea celorlalți să facă același lucru la începutul anului 2014. Deoarece majoritatea autorităților locale din regiunea Parteneriatului Estic are puțină experiență în elaborarea proiectelor în domeniul energiei durabile, un mecanism de sprijin va fi stabilit pentru a le ajuta să pregătească proiecte într-un mod care să asigure cel mai mare impact și durabilitatea. Această componentă de asistență tehnică face parte din programul mai mare Pactul primarilor numit Programul Regional în vecinătate pentru proiecte demonstrative urbane durabile (SUDeP)”. Programul SUDeP va fi implementat prin intermediul a patru componente majore și va acoperi atât regiunile din cadrul Politicii Europene de Vecinătate (PEV) Est și Sud. Componenta de est va sprijini în special punerea în aplicare efectivă a planurilor de Acțiune privind Energia Durabilă (SEAP) în cadrul Pactului primarilor, fiind o prioritate-cheie în cadrul platformei de securitate energetică a Parteneriatului Estic (PaE).

Cele patru componente ale PEV Est sunt următoarele:

1. proiecte demonstrative care să permită autorităților locale din țările partenere PEV să pună în aplicare măsuri incluse în SEAP-le lor sau în planuri similare de acțiune locală care vizează dezvoltarea urbană durabilă.

2. Un mecanism de consolidarea a capacităților orașelor de a dezvolta proiecte demonstrative. Sprijinirea și asigurarea vizibilității și diseminarea rezultatelor.

3. Facilitarea finanțelor mucicipale, care vor fi implementate cu implicarea instituțiilor financiare internaționale (IFI) (cum ar fi EIB, BERD, KfW), va sprijini pregătirea proiectelor pentru îmbunătățirea finanțării investițiilor, implementarea proiectului, și ar putea implica, de asemenea, un mecanism mixt.

4. Suport științific și tehnic, de la Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene pentru monitorizarea punerii în aplicare și rezultatele SEAP-urilor. Acest lucru se va baza pe colaborarea între Centrul Comun de Cercetare și ramurile secretariatului Pactului primarilor din țările Parteneriatului Estic.

 



Imprimare