La 4 mai a fost lansată o nouă ediție a Programului de Stagiu în cadrul instituțiilor de stat, care are drept scop consolidarea capacităților tinerilor absolvenți, dar și sporirea șanselor de a începe o carieră în administrația publică. Ediția 2023 este concepută pentru a oferi șansa studenților motivați din ultimul an de studii, masteranzilor și proaspeților absolvenți de a petrece două luni într-un stagiu plătit în instituții de stat, fiind îndrumați de consilieri UE la nivel înalt și lucrând alături de funcționarii publici. Programul este finanțat integral de Uniunea Europeană.

Ceremonia de deschidere a avut loc în Universitatea de Stat Cahul „B. P. Hașdeu” și a adunat peste 100 de studenți dornici să afle mai multe despre această oportunitate. În cadrul evenimentului, reprezentanți ai Guvernului, ai Delegației UE în Moldova și ai consilierilor UE la nivel înalt au împărtășit poveștile vieții lor profesionale și au răspuns la întrebările potențialilor stagiari.

Procesul de selecție în cadrul Programului este extrem de competitiv: după procedura de aplicare, ce constă dintr-un CV și o scrisoare de motivare, candidații selectați vor fi intervievați de un Comitet de Selecție care implică oficiali guvernamentali și ai UE, iar finaliștii vor fi înscriși în programul de două luni. În perioada iunie-august, stagiarii selectați vor petrece două luni întregi în instituții de stat, cum ar fi echipa Prim-Ministrului, a Cancelariei de Stat, ministere și agenții de resort, dar și Administrația Prezidențială.

Campania de conștientizare a Programului de Stagiu va continua la Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălți la 11 mai, la Universitatea de Stat din Moldova pe 16 mai și la Academia de Studii Economice pe 23 mai. Un eveniment special va fi organizat în format online pentru studenții moldoveni care își fac studiile în străinătate și pentru cei care nu pot participa la evenimentele din universități.

Pentru mai multe detalii despre Program, precum și pentru înregistrarea la evenimentul de prezentare online, vă rugăm să contactați Misiunea consilierilor la nivel înalt al UE info@eu-advisers.md.

Ediția pilot de anul trecut a Programului a inclus 47 de stagiari, dintre care unii și-au început deja cariera în serviciul public.

Imprimare