Ghenadie Gaidibadi este în prezent primar în comuna Țareuca, raionul Rezina. Lucrurile nu au fost însă din întotdeauna așa. Ghenadie este unul dintre tinerii care, după ce a absolvit facultatea, a emigrat din Republica Moldova. Dorul de casă l-a readus însă la rădăcini, iar acum este unul dintre cei care pune umărul la dezvoltarea comunităților rurale. 

„Am decis să plec în Canada deoarece era foarte complicat ca să te aranjezi la serviciu proaspăt absolvent, de aceea am emigrat.”

Ghenadie Gaidibadi a locuit în Canada aproape trei ani. Ulterior, acesta a revenit în Republica Moldova, dar șederea sa nu a fost de lungă durată, plecând apoi pentru doi ani în Federația Rusă.

Cei cinci ani petrecuți departe de casă au generat un dor puternic de Republica Moldova, astfel Ghenadie Gaidibadi a decis să revină definitiv la patrie.

„Prin 2019, un grup de tineri s-a apropiat de mine și m-a încurajat să candidez în funcția de primar al comunei Țareuca. După câteva negocieri, am căzut de acord și iată-mă astăzi, în anul 2023, în calitate de primar în această frumoasă comună.”

În calitatea sa de primar, Ghenadie susține că cel mai mult contează implicarea și dorința de a dezvolta localitatea. Astfel, în anul 2022, a pus umărul la crearea unui Grup de Acțiune Locală (GAL), numit „Stejarii Strămoșești”, care întrunește 18 primării, 17 dintre raionul Rezina și o localitate din raionul Șoldănești. Acest GAL a identificat necesitățile fiecărui sat, fiecărei comune, care ulterior au fost introduse într-o strategie de dezvoltare locală.

„Atunci când vrei să dezvolți o localitate, este foarte important să te implici în mai multe proiecte, în tot ce se lansează pentru dezvoltarea comunităților rurale și nu numai.”

Trei proiecte din 2022 pentru un trai decent în comuna Țareuca 

Anul trecut, primarul Ghenadie Gaidibadi a depus și a câștigat trei proiecte care implică dezvoltarea localității pe care o conduce.

În cadrul concursului Fondului Național pentru Dezvoltare locală în perioada 2022-2024 „Satul European” a fost selectat spre finanțare proiectul de renovare a Grădiniței „Ghiocel” din satul Țahnăuți, din comuna Țareuca. Grantul obținut este în sumă de 6.769.826 de lei, iar conform proiectului urmează să fie modernizat acoperișul și hidroizolați pereții grădiniței. Totodată, vor fi renovați 400 m2 de la primul etaj și dotați a cu mobilier.

Un alt proiect, în valoare de 200 mii lei, a fost câștigat pentru modernizarea castelului de apă din satul Țareuca. Concursul „Împreună vom susține dezvoltarea localităților noastre” a fost lansat de GAL-ul „Stejarii Strămoșești”, în septembrie 2022, iar Primăria comunei Țareuca a fost selectată spre finanțare de către GAL și Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Castelul de apă a fost montat în luna decembrie 2022.

Tot de către AIPA, în cadru măsurii NR. 2 „Dezvoltarea localității rurale”, a fost selectat spre finanțare proiectul „Amenajarea teritoriului comunal Țareuca” cu suma de 637 600 MDL. În urma acestui proiect va fi creat un serviciul de comunal cu diferite servicii și vor fi procurate diverse utilaje, printre care și un tractor.

Imprimare