Băştinaşii din satul Lozova, raionul Străşeni, s-au reunit în jurul unui ceaun plin ochi cu mămăligă, din care a mâncat tot satul. Bineînţeles, porţia a fost completată cu friptură și brânză de oi. Oamenii au rămas surprinși de efortul bucătarului și au luat câte două porții. 

Mămăliga, galbenă ca un soare, a fost preparată din 10 kilograme de făină, 30 litri de apă, sare și ulei. Mâncarea tradiţională a fost pregătită de Vasile Gavril, un bucătar din localitate cu o experiență în domeniu de 20 de ani.

Pe lângă mămăliga, bucătarul a pregătit și o friptură, după o rețetă veche din localitate: Aici avem cărniță de porc, costițe, măruntaiuri de porc. Usturoi, un pic de ceapă, sare și piper negru. Tot ce trebuiește la o fripturică ca la mama acasă.

Bucatele au fost apreciate de locuitorii satului Lozoca, care au stat în rând la mămăligă. Aceștia spun că nu au mai văzut o mămăligă atât de mare:

La noi mereu e cu plată, dar azi când a văzut că e gratis ne-a uimit.

Am mâncat mămăligă, a fost foarte gustoasă. Este o mândrie să fii lozovan și probabil că nu trebuie să ne rușinăm niciodată că suntem din Republica Moldova.

Măi da e tare gustoasă. E gustoasă din cale-afară. Nu am gustat-o dar simt că o să fie bună, după miros.

Acasă nu e atât de bună, dar aici e mai gustoasă.

Festivalul Băştinaşului a fost organizat datorită efortului depus de locuitorii satului, dar și de cei plecați peste hotare.

Am tăiat un purcel de vreo 80 de kilograme, s-a ales carnea cea mai bună și s-a făcut friptura. Dacă o să fie mai multă populație, o să facem și 100 și 200 de kilograme, nu e nicio problemă. În Moldova este o roadă bună de porumb și cred că la anul va fi să facem o mămăligă şi mai mare, a declarat Victor Avram, agent economic.

Festivalul Ziua Băștinașului de la Lozova a ajuns la a doua ediție în acest an.

Imprimare