La Mihăileni totul se face pentru oameni, datorită lui Valerian Cecan, primarul satului și echipei de conducere, care împreună au reușit să implementeze zeci de proiecte pentru dezvoltarea tinerilor, să creeze locuri de muncă și să ofere servicii de sănătate gratuite pentru pensionari.

Valerian Cecan pentru a cincea oară este primar în satul Mihăileni, raionul Rîșcani. Muncește pentru oamenii din sat și pentru binele acestora și crede că: „A fi primar este mai greu, decât a fi tată!”.

 

Cecan

Ramura de bază a satului Mihăileni este agricultura. Chiar și primarul satului a absolvit Insititutul Agricol din Chișinău, Facultatea Pomicultură, Viticultură şi Legumărit, Specialitatea Agronom.

La Mihăileni se organizează târguri, care au scopul de a promova produsele autohtone:

Valerian

Valerian

„În prezent scopul principal al conducerii localității este crearea locurilor de muncă pentru mihăileni, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Primăria satului își propune să încurajezi oamenii să deschidă întreprinderi mici și mijlocii. Mulți fermieri din sat deja se mobilizează, procură tehnică pentru prelucrarea pământului. Deținând 4700 ha de pământ arabil, mihăilenii încearcă să pună pe picioare afaceri, și asta ne bucură mult. În viitorul apropiat nu vom face doar materie primă, ci și finită. Deschiderea unui atelier de croitorie tot este pe lista de priorități a primăriei. Vrem ca femeile să muncească în sat, să nu fie nevoite să parcurgă km întregi pentru a merge la serviciu în altă localitate sau peste hotare”, povestește Valerian Cecan, primarul satului Mihăileni.

 Valerian

În localitate sunt 1200 de pensionari. În acest an pentru ei s-a deschis Centrul de zi „Dumitru Mustaţă”. Zilnic de serviciile centrului beneficiază zeci de pensionari din localitate. Centru prestează următoarele servicii: asistenţă pentru respectarea igienei personale, consiliere psihologică, asistenţă juridică, agrement, reabilitare, reintegrare socială, kinetoterapie și alte forme de servicii sociale, în funcție de necesitate. Tot aici, pensionarii au posibilitatea să ia masa. 11 persoane s-au angajat în câmpul muncii odată cu deschiderea acestuia.

Valerian

Valerian

„Datorită acestui Centru, în localitate s-au descoperit multe talente. Recent la Centru „Dumitru Mustață” a venit un oaspete, iar pensionarii au organizat un concert. Un bătrân de peste 90 de ani a recitat o poezie de câteva strofe pe care a învățat-o tocmai în clasa a 3-a. Mulți dintre ei știu să cânte frumos, să croșeteze, etc. Pe lângă serviciile de care beneficiază, bătrânii socializează, citesc” zice Valerian Cecan.

Valerian

Un proiect ce prestează servicii socio-medicale la domiciliu a fost implementat tot la Mihăileni. Zilnic, două asistente medicale merg acasă la oameni de vârsta a treia și verifică starea lor de sănătate, fac procedurile prescrise de medic și oferă sfaturi pentru un mod sănătos de viață. Tot în acest proiect au fost angajați trei lucrători sociali. Ei ajută bătrânii la curățenie, pregătesc mâncare, merg la cumpărături dacă pensionarul are probleme locomotorii.

Valerian

La Mihăileni s-au născut și au copilărit oameni talentați, care au dus faima Moldovei peste hotare, printre aceștia se numără:

Eugeniu Coşeriu – membru de onoare al Academiei Române. Este fondatorul primei şcoli lingvistice din America de Sud şi al Şcolii lingvistice de la Tübingen. Eugeniu Coșeriu este unul dintre cei mai importanţi lingvişti ai secolului XX.

Raisa Lungu-Ploaie — a fost profesoară la o şcoală de cultură generală, redactor la revistele „Nistru” şi „Femeia Moldovei».

Vasile Roibu — doctor în medicină, şef de secţie Chirurgie Toracico — Abdominală, Spitalul Republican de Copii.  V.Roibu a publicat peste 60 de materiale ştiinţifico-practice, ce conţin multe inovaţii şi artificii de tehnică chirurgicală. Este distins cu insigna „Om Eminent al Ocrotirii Sănătăţii”.

Imprimare