Mihai Ursu este primar la al cincilea mandat în satul Cotiujeni, Briceni. În cele patru mandate a reușit să renoveze mai multe clădiri de utilitate publică. Citește cu regularitate ziarul CALM „Vocea Autorităților Locale deoarece este unica publicație care reflectată activitatea autorităților publice locale. Consideră că de deciziile pe care le ia primarul, învățătorul și preotul depinde într-o mare măsură viitorul unei comunități.

Cum ați descrie activitatea de primar?

Mihai Ursu: Interesantă dar și grea. Ne-am obișnuit însă și ne bucurăm atunci când reușim să facem lucruri bune pentru cetățenii satului.

Cum credeți, primarul este respectat în comunitățile Republicii Moldova?

Mihai Ursu: În general, da, dar este loc de mai bine. Cu părere de rău, dreptatea este una și fiecare vrea ca aceasta să-i aparțină. Atunci când vin doi vecini la primărie pentru ca să le faci dreptate oricum unul va merge acasă supărat .

Pe timpuri primarul, învățătorul și preotul erau cele mai importante persoane dintr-o comunitate. Este valabil acest lucru și astăzi?

Mihai Ursu: Eu cred că acest lucru este valabil și în zilele noastre. Acestea sunt persoanele cele mai implicate în viața comunității, care iau decizii de care depinde într-o măsură sau alta viitorul oamenilor.

Cât de mult depinde dezvoltarea satului de abilitățile primarului?

Mihai Ursu: Dacă în fruntea unei localități este o persoană capabilă, cu spirit gospodăresc, atunci și aspectul localității se va schimba.

Dvs ați reușit să schimbați aspectului satului Cotiujeni în aceste patru mandate?

Mihai Ursu: Cred că s-a schimbat în bine aspectul localității noastre. În primul rând am făcut reparație capitală la gimnaziul din localitate, dar și la grădiniță, atât în interior, cât și exteriorul. Biserica a fost renovată, Casa de Cultură, primăria, dar și baia sătească care este una publică și gratis.

De ce este nevoie de o baie publică în sat?

Mihai Ursu: Baia publică este utilă pentru persoanele care au o situație financiară mai grea. Nu fiecare are baie în casă. Am construit și o baie de aburi și mulți preferă să vină în centrul satului, este și o modalitate de a comunica cu consătenii.

Clăcile se mai organizează în satele noastre?

Mihai Ursu: Când eram tânăr aproape în fiecare sâmbătă și duminică erau clăci. Acum oamenii își construiesc case după unele principii mai moderne, dar și mult mai puține, tineretul pleacă peste hotare.

Meșteri populari mai sunt în sate?

Mihai Ursu: Rămân tot cei care au o vârstă mai înaintată. Avem meșteri care lucrează în lemn, satul nostru e cunoscut pentru confecționarea măturilor.

Ați spus că citiți cu regularitate ziarul CALM „Vocea Administrației Locale…

Mihai Ursu: Este unicul ziar în care este reflectată activitatea autorităților publice locale, problemele cu care se confruntă acestea, dar și succesele care le obținem prin intermediul CALM, cum ar fi modificările în legislație, alte reușite ale colegii primari.

Va apărea și acest interviu cu Dvs în ziar. Cine va fi prima persoană căreia îi veți arăta textul?

Mihai Ursu: Colegilor din primărie, deoarece ei sunt alături de mine atât la bine, cât și la greu și împreună ținem piept tuturor problemelor.

Primarii sunt colegi buni sau există o competiție, o concurență între ei?

Mihai Ursu: Nu cred că sunt concurenți. Noi, cel puțin aici, în raionul Briceni, ne străduim să fim prietenoși, chiar dacă în ultimul timp a început să se implice politicul și să încerce să ne dezbine. La unele evenimente sunt invitați doar cei care fac parte dintr-un partid sau altul, dar noi oricum încercăm să ne ținem grămăjoară.

Ce așteptări aveți de la CALM?

Mihai Ursu: Avem nevoie de multe modificări în legislație pentru a elimina problemele cu care ne confruntăm. Avem nevoie de consultanță juridică, privind fondurile care există. CALM este unica organizație care apără interesele primarilor și a comunităților locale.

Vă mulțumim!

Imprimare