În data de 22 octombrie 2015, la Strasbourg, a avut loc cea de-a 29-a sesiune a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei. Forul european a căutat răspunsuri pentru provocările cu care se confruntă umanitatea, axându-și demersurile și implicarea pe trei domenii prioritare în aspectul respectării drepturilor omului – migrație, discriminare și incluziune socială.

Participanții la Congres au examinat mai multe rapoarte în ceea ce privește implicarea autorităților locale și regionale în materie de prevenire a radicalizării la nivel local. Au fost discutate soluții pentru lupta împotriva feminizării sărăciei și respectarea drepturilor copiilor în perioada de austeritate. La lucrările Congresului a participat o delegație a Congresului Autorităților Locale din Moldova, în frunte cu președintele CALM, Tatiana Badan.

În cadrul sesiunii de toamnă a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a fost organizat un eveniment în cadrul căruia s-a discutat despre crearea Agenției de democrație locală în Republica Moldova. Devenind membru al Asociației Europene pentru democrație locală (ALDA), CALM a reconfirmat intențiile serioase pe calea consolidării și aprofundării procesului democratic în țară. Mai mult decât atât, această inițiativă se încadrează direct în logica prevederilor Strategiei Naționale de Descentralizare la capitolul de democrație locală și consolidare a procesului participativ, dar și din angajamentele asumate la încheierea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Evenimentul a fost deschis de Secretarul General al Congresului, Andreas Kiefer. Delegația Republicii Moldova a fost reprezentată de președintele CALM, Tatiana Badan, Gheorghe Raileanu, primar de Cimișlia, Constantin Cojocaru, primar de Edineț, Alexandru Ambros, primar de Ungheni, Grigore Policinski, președintele raionului Dubăsari, Silvia Țurcanu, primar de Cișcăreni, Sîngerei. La întrunire au participat și membrii Reprezentanței Republicii Moldova pe lângă Consiliului Europei, membrii secretariatului Consiliului Europei, membrii Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, dar și reprezentanți ai autorităților locale din diferite țări.Un discurs din partea CALM pentru toți participanții a fost prezentat de către dna Tatiana Badan, președinte CALM, iar coordonatorul de programe  Alexandru Osadci a făcut o mică incursiune privind etapa la care se află procesul de implementare a reformelor de descentralizare în RM, dar și  prioritățile pe care ar trebui să-și construiască activitatea  Agenția de dezvoltare locală.

Conceptual, Agenția de democrație locală ar fi una de nivel regional care ar oferi asistență și suport logistic întregii țări. Aceasta urmează să fie  fondată de mai mulți partneri – de autoritățile publice locale și de asociațiile acestora, de organizațiile societății civile la nivel local, precum și de partnerii internaționali. Ideea generală este de a consolida democrația locală prin participarea comună a autorităților locale și a organizațiilor obștești, societății civile la identificarea priorităților locale, la promovarea reformelor în domeniul APL și la accesarea fondurilor pentru implementarea proiectelor de dezvoltare comunitară.

Pentru mai multe detalii, accesați site-ul www.alda-europe.eu






















































































































































Imprimare