La 27 și 28 februarie, la Minsk a avut loc un atelier de lucru organizat de Convenția Primarilor din țările Parteneriatului Estic. În cadrul întrunirii au fost studiate modalități de elaborare, implementare și monitorizare a campaniilor informaționale în domeniul eficienței energetice și a Convenției Primarilor.  Participanții au prezentat mai multe instrumente ce contribuie la promovarea acestor inițiative și au făcut schimb de bune practici. Totodată, în contextul activității coordonatorilor naționali dar și a organizațiilor de suport a fost scos în evidență rolul și obligațiunile acestora.  CALM este una dintre organizațiile de suport în cadrul Convenției Primarilor din țările Parteneriatului Estic și a fost reprezentat la acest eveniment de către expertul Octavii Ivanov.

De asemenea, invitații la atelier au avut posibilitatea să cunoască două inițiative în domeniul protecției mediului, complementare Convenției Primarilor, care vizează și măsurile de eficiență energetică. Gazdele evenimentului au prezentat bunele practici ale comunicării în domeniul eficienței energetice și a schimbărilor climatice din țara lor, în contextul în care mai multe primării au aderat la acest program.

Expertul CALM Octavii Ivanov a explicat că Belarus și Ucraina au avansat cel mai mult la acest capitol și au cele mai bune capacități în domeniul eficienței energetice deoarece sunt țări mari, cu industrie și producătoare de energie.  „La ora actuală Belarus întreprinde măsuri pentru a înlocui gazul din sectorul public cu biomasă, obiectiv promovat intens de către autoritățile de la Minsk, a punctat expertul CALM.

Un alt subiect pus în discuție a fost rolul mass-media în promovarea Convenției Primarilor din țările Parteneriatului Estic. „Fiecare reprezentant al organizațiilor suport a făcut câte o prezentare a instrumentelor care sunt utilizate în campaniile de informare, atât la nivel de organizație, cât și în procesul de promovare a Convenției Primarilor.

Participanții la eveniment au vizitat Centrul Republican de Ecologie din Minsk, acolo unde peste o mie de copii învață mai multe despre ecologie, eficiența energetică și schimbările climatice.

Convenţia Primarilor din ţările Parteneriatului Estic a fost lansată în 2011 şi are ca obiective principale reducerea emisiilor de CO2 cu 20% până în 2020 şi cu 30% – până în 2030. Programele de activitate prevăd și activităţi menite să sporească rezistenţa la efectele schimbărilor climatice, o cooperare mai strânsă cu alte autorități locale și regionale din UE și din afara Comunităţii Europene, în vederea îmbunătățirii accesului la o energie sigură, durabilă și la prețuri accesibile, dar şi pentru a asigura cetăţenilor o calitate înaltă a vieții.

 Serviciul de Comunicare al CALM






Imprimare