Foto: unimedia.info

În discursul ținut în cadrul ședinței de constituire a noului Parlament de la Chișinău, Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a menționat că  dezvoltarea statului implică parteneriatul dintre autoritățile centrale și cele locale. „Șantajarea primarilor trebuie să înceteze. Programele de dezvoltare locală trebuie să țină cont de realități obiective, pentru a avea impact cât mai mare, nu de alocări financiare partizane. În fiecare comunitate trebuie să existe infrastructură de bază, pentru ca fiecare cetățean să aibă acces la serviciile esențiale.”

Președintele a ținut să sublinieze că și în continuare va merge frecvent în comunitățile locale pentru a vorbi cu primarii, cu autoritățile locale, sugerându-le deputaților și membrilor viitorului Guvern să facă același lucru.  „Orice reformă în plan local trebuie făcută doar cu consultarea comunităților locale”, a conchis Maia Sandu.

Amintim că în programele electorale, atât Partidul Acțiune și Solidaritate, cât și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și-au asumat să intensifice procesul de descentralizare și de consolidare a autonomiei locale.

Printre alte priorități, PAS și-a asumat să direcționeze în bugetele localităților 50% din taxa pe resurse naturale,  100% din taxa pentru folosirea drumurilor, o parte din impozitul pe venitul persoanelor juridice etc. De asemenea, PAS s-a angajat să aducă, cu ajutorul partenerilor europeni, câte 2 miliarde de lei anual pentru dezvoltarea satelor;  să reducă necesarul de cofinanțare din partea autorităților publice locale pentru proiectele naționale și să creeze un fond național pentru acoperirea parțială a contribuției financiare la implementarea proiectelor finanțate din fondurile externe.

Printre măsurile prioritare ale Blocului Comuniștilor și Socialiștilor din Republica Moldova se numără creșterea de la 50,7% la 70% în 2025 a  gradului de asigurare cu apă potabilă de calitate în localități și introducerea treptată a unui sistem public de canalizare; repararea în următorii patru ani a circa 3600 km de drumuri și străzi locale; elaborarea și implementarea unui program de iluminare a localităților; creșterea nivelului de autonomie financiară a autorităților locale și reducerea dependenței bugetelor locale de transferurile de la bugetul de stat de la 70% la 60% etc.

Totodată, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și-au propus ca 20% din impozitul pe venitul din activitatea economică, colectat pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale, să fie direcționat către bugetele locale;  20% din contribuțiile de reglementare colectate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică de la companiile care furnizează servicii de asigurare cu gaze, căldură, apă și canalizare să fie redirecționate către Fondul Național de Dezvoltare Regională pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii locale etc.

Menționăm că în ajunul campaniei electorale, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a  lansat un apel către toți concurenții electorali să adere la obiectivele descentralizării și autonomiei locale, precum și să-și asume angajamentul public privind implementarea în practică a obiectivelor care vor duce la acest deziderat. Apelul CALM a fost semnat de Partidul Acțiune și Solidaritate, dar și de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. 

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare