Lozovenii de pretutindeni dezvoltă localitatea. Chiar dacă marea majoritate sunt aprovizionaţi cu apă potabilă la robinet, locuitorii satului Lozova nu au lăsat de izbelişte fântânile. Împreună cu autorităţile publice locale, aceştia s-au pus pe treabă şi au readus la viaţă mai multe fântâni din localitate. Proiectul a fost finanţat de Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor”, Uniunea Europenă şi Guvernul Poloniei. Costul total al lucrărilor este de circa 80 de mii de lei, informează Mesager.

Vasile Vornicescu a fost mai mulţi ani plecat la muncă în străinătate. Bărbatul povesteşte că a rămas plăcut uimit, când s-a întors în localitatea de baştină, să vadă fântânile sub formă de ulcioare.

„Când am venit acum mi-am dat seama cât de mult s-a schimbat Lozova. Au făcut un lucru frumos în mahala la mine”, spune bărbatul.

Sătenii spun că starea fântânilor era deplorabilă, iar acum aspectul lor este de nerecunoscut.

„- Pentru ce luaţi apă? – Băut, ceai, mâncare? – E bună apa din fântâni? – Bună!”;  „Chiar dacă avem comodităţi acasă, oricum la fântână tot ne ducem, trebuie să o îngrijim de fiecare dată. Apa, toţi am văzut vara trecută cât a fost de scumpă. S-a făcut un lucru foarte bun că apa este îngrijită. Vine un străin, nu ştie, dar dacă e îngrijită oricare o să bea”, consideră localnicii.

Potrivit autorităţilor publice locale, fântânile sunt acoperite pentru ca praful şi alte impurităţi să nu pătrundă în apa consumată de populaţie, ceea ce lipsea până la reabilitare.

„La multe din ele s-au pus ulcioare. O parte din ele s-au renovat în altă formă, pentru că s-au renovat câteva fântâni cu ciutură şi am vrut să păstrăm ciutura şi aspectul vechi. Culoarea am ales-o că e specifică satului, culoarea verde, ca şi codrii. Dacă aţi observat, pe ele sunt desenate, special la comandă, frunza sau lozie de viţă de vie cu strugure de poamă, ceea ce ţine de denumirea localităţii”, menţionează Valentina Lozovanu, viceprimarul comunei Lozova.

Totodată, unele fântâni au fost dotate cu sistem de stingere cu hidranţi.

„Deci, acesta a fost şi scopul, să renovăm şi să oferim o posibilitate de a se alimenta cu apă maşina de pompieri, care iarăşi deserveşte vreo patru sate din jur. În raionul Străşeni, e singurul centru de pompieri care este la sat”, mai spune Valentina Lozovanu.

În satul Lozova sunt circa 200 de fântâni publice.

Imprimare