Despre condițiile în care activează APL din România și cele din Republica Moldova, despre prioritățile în activitatea de primar, dar și despre cum readucem speranța în satele noastre este interviul cu primarul comunei Negurenii Vechi, Ungheni, Ion Rabacu, făcut la întoarcere din Maramureș, acolo unde 50 de primari au participat la un eveniment cultural.

Cu ce emoții vă întoarceți din România?

Ion Rabacu: Ne simțim foarte bine de fiecare dată când mergem în România, deoarece chiar suntem frați. Eu am spus-o și o mai spun: suntem un popor, vorbim aceeași limbă, avem aceeași cultură, nu știu de ce până la moment suntem separați. Este o problemă pe care trebuie să o soluționăm, iar asta depinde de conducătorii țării.

Ce am avea de învățat de la APL din România?

Ion Rabacu: Noi nu avem atâtea instrumente câte au colegii din România, la noi funcția de primar este discreditată și pe zi ce trece ni se iau din atribuții. Nu avem poliție locală, nici asistență socială, ni se ia și educația preșcolară, am impresia că primarul devine inutil. Noi vorbim de mult de descentralizare, dar până la moment avem diferite fonduri, programe, proiecte pentru care trebuie să lupți. De fapt, noi suntem dezbinați.

Sunteți primar la al doilea mandat. Ce proiecte ați reușit să implementați în această perioadă în comună?

Ion Rabacu: În primul rând am încercat să schimb un pic atitudinea oamenilor. Prima problemă pe care mi-am propus să o soluționez a fost renovarea căminelor culturale și educarea tinerei generații. În două sate am construit grădinițe, lucrările au fost încheiate și urmează să le dăm în exploatare.

Copii care să frecventeze aceste grădinițe aveți în comună?

Ion Rabacu: Sunt puțini, avem 20 de copii de la 3 la 7 ani într-un sat și mulți nu văd rostul existenței unei instituții preșcolare. Eu însă consider că fiecare om trebuie luat în considerare și noi trebuie să aducem serviciile acolo unde sunt oamenii, nu să scoatem cetățenii din sat. Oamenii fug din sate pentru că nu au servicii, pentru că nu pot lăsa copiii fără supraveghere. În raion sunt întreprinderi industriale care angajează lucrători și sper că părinții vor putea să-și lase copiii la grădiniță și să meargă la serviciu, știind că odraslele le sunt în siguranță.

În ultima perioadă se vorbește tot mai mult despre reforma administrativ-teritorială. Avem nevoie de această reformă și cum o vedeți DVS.?

Ion Rabacu: Este greu de spus, pentru că noi nu prea suntem consultați în această privință.

Ar trebui să fie consultați primarii?

Ion Rabacu: Sigur că ar trebui să fim consultați, pentru că cetățenii vin la noi și cred că noi suntem cei care trebuie să le soluționăm toate problemele, pe când astăzi primarii au ca atribuții evidența oamenilor, a bunurilor, colectarea impozitelor și executarea bugetului care este dictat de sus, noi doar îl aprobăm, iar cifrele sunt dictate de sus. Dacă ar fi o descentralizare reală, dacă ar fi niște programe la nivel de republică de aprovizionare a fiecărei localități cu apă, de exemplu, ș.a. lucrurile ar decurge altfel. Programul pe care îl avem acum „Drumuri bune pentru Moldova dacă s-ar implementa și în fiecare sat s-ar repara măcar un km de drum poate oamenii ar prinde măcar un pic la curaj, dar la moment mai mulți cetățeni sunt dezamăgiți.

Se majorează salariile pentru primari, pe de altă parte, funcționarii publici rămân cu aceleași lefuri. Aveți lipsă de cadre în primărie?

 Ion Rabacu: A fost foarte greu de angajat secretarul. Contabila a dorit să plece. Oamenii pleacă deoarece salariile sunt mici în raport cu realitățile și costurile pe care trebuie să le suportăm. Și în acest domeniu se cere o reformă mai amplă. Noi comparăm cât primește polițistul, medicul, pedagogul, judecătorul și parcă de noi mereu se uită. Cei care nu sunt la producere, cei care nu sunt direct la administrare au salarii mai mari decât cei care sunt nemijlocit implicați în producerea bunurilor.

Și cum schimbăm lucrurile?

Ion Rabacu: Este nevoie de mai multe discuții în societate, iar cei de sus să facă o analiză și să ia măsuri. Pe când noi vedem la televizor că vin niște analiști și ni se impun anumite soluții pe care oamenii ar trebui să le voteze.

Vă mulțumim!

Departamentul de Comunicare al CALM

Imprimare