Hans Kohler a fost timp de 18 ani primar în Austria. La ora actuală este reprezentant al asociației Structure Projects Network. Grație colaborării cu Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Serviciul Protecție Civilă și Situații Excepționale al MAI  a reușit în ultimii doi ani să aducă 9 autospeciale în localitățile noastre rurale. Odată cu sosirea acestora, în comunitățile noastre au fost deschise servicii de pompieri voluntari. Oamenii s-au mobilizat, s-au implicat și au acceptat cu mândrie să devină pompieri voluntari. În majoritatea cazurilor pompierii voluntari reușesc să intervină în situații de urgență până la sosirea echipelor de profesioniști. Ce l-a motivat pe Hans Kohler să vină în Republica Moldova și să ajute comunitățile locale de la noi aflăm din interviul acordat pentru calm.md

Ce vă leagă de Republica Moldova?

Hans Kohler: Prima dată am fost în Republica Moldova în 2009, în calitate de observator la alegeri. Am relații foarte bune cu organizația umanitară Concordia. Având experiență în domeniu, ținând cont și de greșelile pe care noi le-am făcut mi-am dat seama că am putea ajuta R.M. în calea ei spre dezvoltare. Am cunoscut mulți oameni care într-adevăr vor să schimbe ceva și e păcat să nu ajuți când vezi că se dorește acest lucru.

Faptul că aveți o experiență bogată în domeniul APL v-a ajutat să înțelegeți mai ușor problemele, necesitățile comunităților noastre?

Hans Kohler: Timp de 18 ani am fost primar într-o localitate cu 12 mii de locuitori, am fost și membru al Congresului Administrației Publice Locale din Austria și timp de 14 ani am fost reprezentant al Parlamentului. Pentru noi, autoritățile locale sunt fundamentul unui stat, acest lucru este stipulat și  în Constituția noastră.

Reușesc autoritățile noastre locale să facă în așa fel încât acest fundament să fie puternic?

Hans Kohler: Sunt convins, deoarece am cunoscut mulți primari care gândesc ca noi și cred că trebuie să ajutăm pentru ca această dezvoltare să continue. Atunci când oamenii într-o localitate se ajută reciproc acea comunitate devine puternică. Se spune că lucrul voluntar este ca un capital social și dacă o localitate are mult capital social atunci aceasta este una bogată. Faptul că la seminarul „Bunele practici de voluntariat și implementarea lor în Republica Moldova au venit mulți primari de la sute de km reprezintă o dovadă că acești oameni vor să facă ceva voluntar pentru localitatea lor. În localitatea mea cu 12 mii de locuitori sunt 110 asociații obștești, în cadrul acestora oamenii se angajează voluntar și tot ceea ce face este fără remunerare. De aceea, Serviciul de pompieri voluntari este o temă foarte importantă într-o comunitate. În cadrul seminarului am vorbit despre  proiecte mici, care nu costă bani, dar care au nevoie de angajamentul primarilor de a convinge oamenii să se implice.

Ați văzut cum funcționează centrele unde sunt autospecialele donate de Austria? Sunteți mulțumit de rezultatul acestor colaborări?

Hans Kohler: Cunosc toți primarii și toate localitățile unde au ajuns acestea. Înainte de a lua o decizie am vizitat fiecare localitate. Anul trecut, dar și anul acesta am mers de la sudul RM până la nord, iar împreună cu mine au venit încă trei voluntari, iar acum ei au rolul de mentori și ajută pompierii voluntari ca să-și dezvolte cunoștințele.

Câte autospeciale ați reușit să aduceți până acum pentru comunitățile locale?

Hans Kohler: Acest proiect a început acum șase ani, iar până astăzi au fost aduse 36 de autospeciale, dintre care 9 au ajuns în localități în ultimii doi ani. Ne dorim să continuăm această practică și planificăm pentru anul viitor să înființăm noi servicii de pompieri pentru APL. Pentru o mai bună siguranță este nevoie atât de serviciul pompieri profesioniști, cât și de cel voluntar. Important este că serviciul pompieri voluntari este la același nivel cu cel de profesioniști, dar nu sunt în subordonare. Mă bucur că foarte mulți oameni de aici înțeleg de ce este bine așa. În localitățile noastre sunt și câte două-trei Servicii de pompieri voluntari, iar responsabilul pentru buna funcționare a acestora este primarul.

De ce ar mai avea nevoie APL de la noi ca să se dezvolte?

Hans Kohler: Autoritățile au nevoie de autonomie și posibilitatea de a decide singure ce este mai bine pentru localitățile lor.

Despre activitatea CALM ce ne puteți spune?

Hans Kohler: Oamenii de la CALM fac un lucru superb și sunt foarte curajoși. Ei au curajul să spună ce trebuie de schimbat și să vină cu soluții în aceste privințe.

De ce ar fi nevoie de curaj?

Hans Kohler: În fiecare stat sunt câte două puteri- una de centralizare și alta de descentralizare. În Constituția noastră este indicat că Austria este un stat federal și totuși sunt mulți adepți ai centralizării, iar din acest motiv noi trebuie să luptăm pentru a nu pierde descentralizarea pe care o avem. Această luptă există peste tot. Totuși, cu cât mai accentuată este puterea de centralizare a statului, cu atât este nevoie de mai mult curaj. În Republica Moldova puterea de centralizare este mult mai puternică decât în Austria.

Vă mulțumim!

Departamentul de Comunicare al CALM

Imprimare