Noua tentativă a Guvernului de a tăia din veniturile bugetelor locale și de a calcă în picioare puțina autonomie locală din Republica Moldova constituie subiectul principal din noul număr al ziarului „Vocea Autorităților Locale”.

CALM a discutat această problemă în cadrul ședinței Consiliului de Administrare. De ce primarii sunt împotriva plafonării aflăm de la președintele CALM, primar al satului Selemet Tatiana Badan, vicepreședintele CALM, primarul municipiului Edineț Constantin Cojocaru, primarul de Feștelița, Ștefan Vodă Nicolae Tudoreanu, primarul orașului Ialoveni Sergiu Armașu, viceprimarul municipiului Chișinău Inga Ionesii, expertul CALM Viorel Gîrbu, primarul orașului Leova Alexandru Bujorean, primarul comunei Sărata Veche, Fălești Maria Galiț, primarul orașului Drochia, vicepreședintele CALM Nina Cereteu; primarul orașului Cricova Valentin Guțan, primarul orașului Ștefan Vodă Vladislav Cociu, primarul de Cârpești, Cantemir Ion Bîzu; primarul orașului Sângerei Arcadie Covaliov, fostul Ministru al Transporturilor Boris Gherasim și vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari. Tot aici găsim argumentele CALM împotriva plafonării, dar și constatările Transparency Moldova.

Sistemul de taxe locale a fost temă de discuții în cadrul unei întruniri online la care au participat circa 200 de primari și reprezentanți ai APL, membri ai CALM, reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și ai Cancelariei de Stat. În cadrul evenimentului organizat de Programul Comunitatea Mea în parteneriat cu CALM a fost prezentată o analiză comparativă a sistemelor fiscale din România, Bulgaria, Slovacia și Republica Moldova. Cum arată bugetele locale din aceste state, dar și de ce suntem la coada acestui clasament aflăm la pagina 10 a ziarului.

Au existat și alte tentative de a plafona taxele locale. Totuși, primarii au reușit să obțină victorie în fața guvernărilor din 2014 și a celei din 2016. Mai mult decât atât, în anul 2014, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională plafonarea taxelor locale de către Parlamentul de atunci. Retrăim acele momente lecturând paginile 11-14 ale buletinului informativ.

Criza pandemică are un efect devastator asupra finanțelor locale. Este concluzia desprinsă din studiul efectuat de CEMR (Asociația pan-europeană a autorităților locale și regionale) împreună cu asociațiile naționale ale guvernelor locale și regionale. Comitetul de Monitorizare al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei atenționează că pandemia pune în pericol democrația, iar centralizarea puterii nu este un tratament miraculos anti- COVID19. Despre aceste subiecte dar și despre schimbul de bune practici între autoritățile locale din Sud-Estul Europei în vederea depășirii provocărilor cauzate de răspândirea COVID-19 ne informăm la paginile 15-18.

Avizul CALM la proiectul hotărârii Guvernului pentru aprobarea Regulamentului-Cadru de organizare și funcționare a Caselor de Cultură; Comunicatul public și adresarea CALM către organele statului ce vizează mecanismul de centralizare patrimonială implementat de Guvern în domeniul delimitării bunurilor domeniul public al statului de cel al unităților administrativ-teritoriale; poziția CALM și a Cancelariei de Stat vis-a-vis de obligativitatea exercitării de către APL a funcțiilor atribuite prin Lege executorilor judecătorești sunt inserate la paginile 19-23.

UN Women și CALM susțin femeile primar de la primul mandat să însușească bune practici, iar împreună cu PNUD Moldova, CALM contribuie la dezvoltarea armonioasă a comunităților locale (paginile 24-27).

La rubrica „Ai noștri, ca brazii” cunoaștem modele de administrare implementate de primarul de Palanca, Ștefan Vodă, președinte al Rețelei Femeilor Primar din cadrul CALM Larisa Voloh; primarul municipiului Edineț, vicepreședinte al CALM Constantin Cojocaru; primarul de Budești, municipiul Chișinău Nina Costiuc; primarul de Sipoteni, Călărași Vasile Rață și primarul de Mihăileni, Râșcani Valerian Cecan.

Acestea, dar și alte subiecte de interes pentru autoritățile locale, dar și pentru cetățenii cărora le pasă de soarta satelor și orașelor Republici Moldova găsim în noul număr al buletinului informativ „Vocea Autorităților Locale”.

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare

Fișiere