Alături de Ambasada Franței și Congresul Autorităților Locale din Moldova, Consiliul raional Dubăsari a fost printre organizatorii Forumului  „Cooperarea descentralizată Franța-Moldova și dezvoltarea locală. Evenimentul a avut loc la 4 și 5 octombrie, la Chișinău și Coșnița, fiind o platformă de stabilire a noilor modalități de cooperare între APL din cele două state. În cadrul unui interviu pentru calm.md, președintele raionului Dubăsari, vicepreședintele CALM Grigore Policinschi a vorbit despre promovarea măsurilor de încredere a cetățenilor de pe cele două maluri ale Nistrului, despre proiectele europene implementate în raionul Dubăsari,  despre necesitatea promovării democrației locale și a descentralizării, dar și despre dosarele penale deschise aleșilor locali.

Dle Policinschi, de ce considerați importantă participarea DVS. și a colegilor DVS. din cadrul APL la acest Forum?

Grigore Policinschi: Orice eveniment ce implică actorii locali, centrali, dar și din UE privind susținerea Republicii Moldova la capitolul descentralizare este foarte important. Este al treilea Forum organizat de către Ambasada Franței, iar anul acesta Consiliul raional Dubăsari este partener al evenimentului. Genericul propus de parteneri este ambițios „Organizarea unor teritorii inteligente, reieșind din interesul de descentralizare administrativă în teritoriu. Mai exact este vorba despre o cooperare ce trebuie să aibă ca și rezultat dezvoltarea unor teritorii inteligente. În teritoriu trebuie să existe dialog, trebuie promovate tehnologiile informaționale, o transparență masivă la toate capitolele, pentru ca cetățenii să cunoască și să se implice în procesul decizional. Cel mai important lucru este ca noi să ne dezvoltăm după principiile Consiliului Europei, ale Congresului Puterilor Locale și Regionale, promovând democrația, acea practică pozitivă pe care o au țările UE. Cetățenii noștri vor să trăiască mai bine, iar noi ca și conducători, la nivel local și central, noi ca și societate civilă suntem obligați să preluăm din bunele practici. La acest Forum participă și colegi primari din asociațiile ereprezentative ale autorităților publice locale din Franța, reprezentanți ai ministerului de Externe și Integrării Europene al RM, Ambasadorul Franței în Republica Moldova. Eu cred că noi avem ce învăța unii de la alții. Atunci când cooperăm, când avem un dialog, un discurs permanent cu colegii din Franța, din alte țări europene, dar și vecine sigur că avem doar avantaje de a îmbunătăți condițiile noastre de activitate, viața cetățenilor. Cred că putem spera la o susținere reciprocă în ceea ce privește organizarea diferitor servicii, să preluăm de la colegii noștri din experiențele pozitive. În același timp, sunt convins că și colegii din Franța au ce învăța de la noi, mă refer la acele momente spirituale pe care le-am păstrat, cum ar fi tradițiile naționale, elementele culturale, locurile pitorești pe care le avem și încercăm să le punem în valoare. Chiar și festivitățile pe care le organizăm în teritoriu ne pot ajuta să atragem turiștii din Franța, dar și din alte țări. Țin să menționez că Consiliul Dubăsari a fost gazda colegilor care și-au dorit să vină la noi, să cunoască localitățile din teritoriu. Este pentru prima dată când o Ambasadă organizează o activitate și în teritoriu, în cazul nostru vorbim de Coșnița. Acest lucru nu este doar o cinste, dar și o provocare. În ambianța rustică de la noi, primarii, autoritățile publice locale din teritoriu, profesorii de limbă franceză au posibilitatea să comunice, să stabilească noi relații. Cred că unii colegi din dreapta râului Nistru vor avea posibilitatea pentru prima dată să vină la noi și să vadă că și în stânga Nistrului oamenii doresc să trăiască bine și vor o reintegrare pașnică a țării, să avem o țară dezvoltată.

Oamenii din raionul Dubăsari simt susținerea partenerilor europeni?

Grigore Policinschi: Datorită cooperării, implicării partenerilor noștri, prin intermediul diferitor programe, inclusiv prin intermediul unor Ambasade ale unor țări UE, a programul PNUD de promovare a măsurilor de încredere, susținut de Uniunea Europeană, în toate localitățile noastre am realizat mai multe proiecte privind infrastructura, reabilitarea clădirilor din domeniul educației, ș.a. Inclusiv prin intermediul Fondului de investiții sociale din Moldova am realizat mai multe proiecte de dotare a claselor, a cantinelor și cred că datorită acestui fapt foarte multă lume vine la noi, chiar și din localitățile regiunii transnistrene pentru a participa la diferite activități, pentru a prelua din practicile noastre pozitive și sunt convins că cu cât mai bine va fi în țara noastră Republica Moldova, cu cât mai stabil se va dezvolta, cu cât mai durabile vor fi procesele de activitate ale APL, cu atât mai repede colegii noștri, cetățenii din partea stângă a râului Nistru, indiferent de naționalitate, se vor alinia la standardele pozitive, pentru că fiecare dintre noi își dorește să trăiască astăzi bine, să aibă un loc de muncă acasă, să aibă salarii bune, să aibă condiții bune și atunci satele noastre vor renaște și vor avea un viitor.

La începutul lunii noiembrie mergeți cu un grup de primari la Strasbourg…

Grigore Policinschi: Vom participa la sesiunea de toamnă a Congresului Puterilor Locale și Regionale. Eu voi fi în calitate de membru al delegaței și ca reprezentant în Grupul socialist din cadrul Congresului Puterilor Locale și Regionale. Doresc să transmit colegilor noștri că în Republica Moldova, cu toate greutățile pe care le avem, totuși ne dezvoltăm și sperăm că autoritățile publice locale în parteneriat cu autoritățile publice centrale vor realiza recomandările care au fost expuse de Congresul de la Strasbourg în privința descentralizării, a promovării democrației locale și foarte mult sper că în țara noastră se va stabili o încredere față de autoritățile locale.

Dar autoritățile locale se bucură de cea mai mare încredere, fiind în sondaje pe locul doi după biserică…

Grigore Policinschi: Când vorbesc de încredere mă refer nu atât la cetățeni, cât la partenerii noștri, la autoritățile centrale și la organele de control. Prea multe controale fac autoritățile centrale, prea mare neîncredere și de prea mult timp necesită APL pentru a prezenta diferite informații către autoritățile de control, către structurile de forță, pentru a-și demonstra nevinovăția în diferite cazuri sau în diferite activități. Vorbesc și de mine personal, pentru că am avut multiple controale și diferite învinuiri. E ciudat faptul că cetățenii, Consiliul susține totalmente președintele raionului, iar cineva din partea organelor de control menționează că nu este bine, că sunt careva încălcări. Noi trebuie să învățăm de la țările europene. Dacă cineva nu poate ajuta APL, atunci măcar să nu încurce. Dacă APL au autonomie locală, decizională, financiară consfințătă prin Constituție, atunci autoritățile centrale de specialitate, structurile de control trebuie să se conformeze, nu noi să ne conformăm după ei.

Credeți că dreptatea va triumfa, în condițiile în care rezultatele unui studiu realizat de IDIS și CALM arată că cele mai multe dosare deschise reprezentanților APL nu au fost finalizate din lipsă de probe?

Grigore Policinschi: Mă întreb care este motivul ca persoane care nu au activat nicio zi în APL, nu cunosc domeniul respectiv să vină și să învețe ce și cum să facă un primar cu două, trei, patru sau cinci mandate? Nicăieri în Europa așa ceva nu veți întâlni. La noi, cu părere de rău, acest lucru a devenit o practică. Atunci când APL se bucură de încrederea cetățenilor, care ar fi motivul să fie deschise cele mai multe dosare împotriva lor? Nu credeți că acest lucru contribuie la stoparea inițiativei locale? Este nevoie de o perfecționare a reprezentanților tuturor structurilor de control, de a promova în funcții persoane care au practică. Consider că Executivul și Legislativul central caută soluții pentru a debirocratiza, a micșora această presiune asupra APL, asupra agenților economici.  Noi trebuie să învățăm ce înseamnă autonomie locală, mă refer la toate structurile ce activează în țară, inclusiv la organele judiciare, de control.

Ce vă face să fiți optimist, să nu renunțați?

Grigore Policinschi: Chiar dacă am deja 6 mandate de activitate, sigur că îmi este destul de greu. Sunt și greșeli și nu trebuie să uităm de acest capitol. Dar pentru aceasta și există o societate democratică, avem reprezentanți aleși în teritoriu pentru a decide ce este corect și ce este bine, au sau nu un drept sau altul. Susținerea oamenilor mă face să fiu optimist, altfel demult ridicam mâinile, lăsam această funcție și poate chiar plecam din țară.  Cred însă că în țara noastră au mai rămas mulți patrioți care într-adevăr doresc schimbarea la nivel local, dar și la nivel central. Sunt dispus să activez în orice format, cu orice structură, absolut gratis, pentru a ajuta. Anul acesta se împlinesc 10 ani de când particip la lucrările Congresului Puterilor Locale și Regionale, ceea ce mi-a oferit posibilitatea să învăț multe practici pe care le implementez la nivelul raionului Dubăsari cu colegii mei primari. La nivel central încerc să vin cu propuneri privind modificarea cadrului legal și mă bucură faptul că uneori chiar sunt auzit de către colegii din APC.

Vă mulțumim!

Imprimare