La 27 septembrie 2023, în Sala de conferințe Tekwill (str. Studenților, 9/11) a avut loc prezentarea noii versiuni a portalului tematic al documentelor normative în construcții www.ednc.gov.md.

Portalul tematic este o resursă online centralizată, care pune la dispoziție toate normativele şi reglementările importante pentru industria construcțiilor într-un mod accesibil şi uşor de utilizat. Prin intermediul Portalului e-DNC specialiștii din domeniu și toți cei interesați de acest sector, inclusiv din cadrul APL, care emit actele permisive în construcții, pot căuta şi accesa rapid informații actualizate cu referire la normativele tehnice, standardele de construcție, regulamentele şi instrucțiunile necesare.

Unul dintre principalele avantaje ale acestui portal este eliminarea necesității de a parcurge documente fizice voluminoase sau de a căuta informații prin diverse surse online. Utilizatorii pot găsi şi accesa cu ușurință normativele specifice dorite prin intermediul unui sistem de căutare inteligent, care permite filtrarea și sortarea rezultatelor în funcție de cerințele individuale.

Portalul eDNC asigură, de asemenea, actualizări și notificări în timp real, astfel încât utilizatorii să fie mereu la curent cu noile modificări și actualizări în legislația din domeniul construcțiilor. Acest aspect este deosebit de important, având în vedere natura dinamică a industriei și necesitatea de a fi în pas cu schimbările legislative.

La evenimentul de lansare au fost prezenți, Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, William Trigg, director al Departamentului creștere economică, USAID Moldova, Veaceslav Șipitca, secretar de stat în Ministerul al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, prezența reprezentantului Congresului Autorităților Locale din Moldova fiind asigurată la acest eveniment de către expertul Igor Cristal.

În mesajul său de salut, Ministrul Andrei Spînu a menționat: „Construcțiile au un impact asupra vieții noastre şi din acest motiv ne dorim ca ele să fie de calitate: locuințe, clădiri de birouri, drumuri, școli, grădinițe. Prin implementarea noii versiuni a Portalului e-DNC s-a făcut un pas în acest sens. Aici, cetăţenii, arhitecții, proiectanţii, diriginţii de şantier, responsabilii tehnici și alți specialişti în construcţii, avocaţi şi jurişti producători de materiale de construcții, funcţionari din cadrul autorităților publice centrale şi locale vor avea acces la baza de date a documentelor normative in construcţii, valabile pe teritoriul Republicii Moldova. Îndemn pe toți să folosească acest portal și să construim cu respect, pentru viitorul nostru, pentru viitorul european al ţării noastre”.

De asemenea, a fost menționat faptul că noul Portal e-DNC reprezintă un pas semnificativ către o industrie modernă şi tehnologia de care va beneficia întreaga comunitate implicată în construcții, de la specialişti la beneficiarii finali.

Imprimare