În rezultatul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2003, fiecare al patrulea primar este femeie. Vârsta medie a primarelor este de 49 de ani. Cea mai tânără primară are 25 de ani (s. Chirsova, UTA Găgăuzia), primara cu cea mai multă experiență de viață are 69 de ani (comuna Obreja Veche, raionul Fălești), notează cec.md

Cahul este raionul care are cele mai multe femei alese în funcția de primară (15). Raioanele cu cele mai puține primare sunt Basarabeasca, Dubăsari și Rezina. Aici au fost alese doar câte două primare. Din cele 35 de primării din raionul Soroca, 11 vor fi conduse de primare.

În cadrul scrutinului din 5 noiembrie au fost alese 215 primare. Numărul primarelor alese în cadrul alegerilor din acest an este în creștere față de scrutinul din 2019 cu 2.19% .

Din cei 9993 de consilieri locali, 4032 sunt femei, ceea ce reprezintă 40,35%. Consilieri bărbați au fost aleși 5961 sau 59,65%.

Amintim că de mai bine de 11 ani, în cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) activează Rețeaua Femeilor CALM. Rețeaua a devenit vocea femeilor din administrația publică locală – primare, contabile, secretare ale consiliilor locale etc. Misiunea Rețelei este de a încuraja femeile să se implice în procesele decizionale, iar eforturile consolidate ale femeilor din APL, remarcate la nivel național și internațional, au contribuit la schimbarea percepțiilor și atitudinilor față de femeile cu funcții de conducere din R. Moldova.

Felicitări tuturor colegelor noastre care au avut curajul și determinarea să candideze iar cetățenii din comunitățile locale le-au acordat votul de încredere! CALM va rămâne în continuare punctul Dvs. de sprijin care să vă ajute să realizați tot ceea ce vă propuneți!

Imprimare