Parlamentul Republicii Moldova a fost gazda unei mese rotunde cu genericul „Femeile pentru pace”. Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Păcii, de către Legislativ și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) cu susținerea UN Women și sprijinul financiar al Suediei.

La dialog au participat președinta Comisiei parlamentare administrație publică, Larisa Voloh, ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, reprezentanta de țară UN Women Moldova, Dominika Stojanoska, reprezentanta de țară a Oficiului Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați în Republica Moldova, Francesca Bonelli, președinta Congresul Autorităţilor Locale din Moldova, Tatiana Badan, deputate din Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv din Platforma femeilor deputate. De asemenea, la eveniment au participat și primari din raioanele țării, femei refugiate și femei din Moldova care găzduiesc persoane refugiate.

Evenimentul a avut drept scop consolidarea dialogului între Administrația Publică Locală (APL) și Centrală în contextul promovării coeziunii sociale și incluziunii persoanelor refugiate în comunitățile gazdă.

În cuvântul său de salut, deputata Larisa Voloh, președinta Comisiei parlamentare administrație publică, a menționat necesitatea implicării active a autorităților, alături de întreaga societate, pentru asigurarea coeziunii sociale și atenuarea crizelor prin care trece Republica Moldova. „Este foarte important ca noi, cei din Parlamentul Republicii Moldova și Guvern, alături de autoritățile locale și întreaga societate să ne implicăm, să ne unim eforturile în promovarea educației pentru pace printr-un model bazat pe unitate, solidaritate, empatie și toleranță. Împreună să menținem stabilitatea, securitatea și pacea în țară”, a subliniat deputata Larisa Voloh. 

Excelența Sa, Katarina Fried, ambasadoarea Suediei la Chișinău a declarat: „Femeile au un rol important, iar vocile lor trebuie auzite în toate aceste procese de menținere a păcii și securității. Drepturile omului și incluziunea socială sunt parte integrantă a strategiei de reforme a Suediei privind cooperarea cu țările din Europa de Est în următorul an, inclusiv cu Republica Moldova. Suedia va rămâne activ implicată în a oferi tot sprijinul necesar femeilor încadrate în procesul de menținere a păcii în Republica Moldova”.

În context, Dominika Stojanoska, reprezentanta de țară UN Women Moldova a afirmat că prosperitatea și dezvoltarea atât a oamenilor din Moldova cât și a întregii lumi începe cu pacea. „De la începutul conflictului din regiune, Republica Moldova continuă să fie un exemplu de menținere a păcii, democrației, egalității și respectării drepturilor omului. Sunt ferm convinsă că toate aceste acțiuni au avut loc datorită determinării și angajamentului femeilor, alături de bărbați, cu sprijinul Guvernului, a Parlamentului Republicii Moldova și a întregii societăți. Participarea femeilor în menținerea păcii este cheia, în acest sens, deoarece femeile sunt cele care aduc noi perspective și viziuni, care sunt necesare în mod prioritar întru menținerea păcii și evitarea conflictelor”. 

„Scopul principal al UNHCR este de a sprijini refugiații și țările gazdă precum Moldova. Dintre cei 613 mii de refugiați care au intrat în Republica Moldova de la începutul războiului, în prezent rămân în țară în jur de 90 de mii, iar mai mult de 60% sunt femei și fete. Protecția drepturilor femeilor refugiate și abilitarea acestora este esențială pentru a le permite să își atingă întregul potențial. Femeile refugiate joacă un rol primordial în comunitățile lor. Acestea conduc afaceri și școli, oferă spații sigure pentru femeile care au suferit violență și gestionează gospodării. Protejarea drepturilor și bunăstarea femeilor refugiate este esențială pentru construirea unor societăți mai pașnice. Suntem aici pentru a sprijini în continuare refugiații și comunitățile gazdă deopotrivă”, a menționat Francesca Bonelli, reprezentanta de țară a Oficiului Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați în Republica Moldova.

La rândul său, Tatiana Badan, președinta CALM a reiterat disponibilitatea autorităților locale în susținerea eforturile pentru depășirea crizei umanitare. „Suntem pentru pace, securitate și siguranța tuturor cetățenilor, dar pentru aceasta avem nevoie de consolidare, unire a eforturilor în această mare provocare. Împreună să oferim tot sprijinul prin diverse instrumente pentru a îmbunătăți viața și serviciile publice pentru toți cetățenii țării”. 

În cadrul discuțiilor a fost abordată importanța acordării unui ajutor sub orice formă, atât femeilor refugiate cât și femeilor din comunitățile gazdă, astfel contribuind la depășirea crizei umanitare cu care astăzi se confruntă Republica Moldova.

Totodată, a fost subliniat faptul că participarea femeilor face răspunsul la crize și recuperarea mai eficient, incluziv și sustenabil. Este foarte important ca acestea să fie implicate în toate deciziile ce țin de răspunsul la criza refugiaților și pace, să fie văzute ca și promotoare active ale schimbării. Astfel, este primordială încurajarea, dar mai ales sporirea implicării femeilor în procesele de luare a deciziilor, în procesele de menținere a păcii, diplomatice și umanitare.

Evenimentul a fost organizat de Parlamentul Republicii Moldova și Congresul Autorităților Locale din Moldova cu susținerea UN Women și sprijinul financiar al Suediei. Ziua Internațională a Păcii este marcată anual la 21 septembrie.

Imprimare