Masa rotundă s-a desfăşurat la Coşniţa, r. Dubăsari, la Centrul de odihnă şi tineret „Prietenia”, cu suportul UNWomen.

Evenimentul a fost inaugurat de dna Tatiana Badan, preşedinta CALM. Dna Preşedintă s-a referit la importanţa acestor mese rotunde care urmează a fi organizate ce constituie o continuare a inițiativei CALM de a consolida femeile din cadrul APL de a asigura o posibilitate de comunicare permanentă între femeile primari, iar scopul principal este de a spori activismul şi rolul lor în promovarea drepturilor şi intereselor lor specifice, dar şi a celor generale cum sunt autonomia locală, descentralizarea, dezvoltarea locală.

În cadrul evenimentului au participat în jurul a 20 de doamne primari, viceprimari, consilieri locali şi raionali, atât cu experienţă în domeniul administraţiei publice, cât şi spre exemplu doamne primari alese în funcţie la primul mandat. Scopul meselor rotunde care se vor desfăşura în decursul lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie este a de a consolida relaţiile între femeile primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de raioane, doamne funcţionari în cadrul APL; crearea unei reţele permanente de comunicare între femeile din APL şi a unei platforme de promovare eficientă a drepturilor şi intereselor tuturor femeilor ce activează în cadrul APL.

CALM până în prezent a abordat foarte serios această problematică, fiind elaborat obiectivul şi planul de acţiuni pe dimensiunea de gen, platforma femeilor din APL etc. care constituie obiectul discuțiilor în cadrul acestor seminare.

Participantele la seminar au avut posibilitatea de a beneficia de o iniţiere privind sistemul actual, principiile, cadrul normativ şi abordări practice în cadrul administraţiei publice locale. Totodată doamnele primari au beneficiat de componenta de instruire privind aplicarea în activitatea din cadrul administraţiei publice locale a principiilor egalităţii de gen, care a fost moderată de dna Anastasia Divinskaia – reprezentant UNWomen şi dna Galina Precup – expert gender.

Directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, a salutat această inițiativă şi a informat participantele despre situația in care se află administraţia locală şi ultimele evoluții în domeniul dat: elaborarea proiectului strategiei descentralizării, paşii ce urmează a fi întreprinși, crearea comisiei parlamentare pe descentralizare şi consolidarea autonomiei locale. De asemenea, dl Director a menţionat despre inițiativele CALM şi unele reușite: modificarea şi intrarea în vigoare a legii privind comerțul interior, înaintarea către comisia parlamentară a unui set de propuneri concrete de modificare a legislației.

Luând în consideraţie faptul că scopul meselor rotunde este şi de a crea reţeaua de comunicare dintre femeile din APL, în cadrul evenimentului de la Coşniţa au fost analizate, puse în discuţie şi dezbătute proiectul platformei femeilor CALM, proiectul Obiectivului gender care face parte din Planul Strategic CALM, proiectul broşurii care urmează a fi elaborată şi proiectul regulamentului reţelei femeilor CALM.

În cadrul celei de-a doua zi a mesei rotunde, participantelor le-au fost prezentate oportunităţile de atragere a investiţiilor, cu posibilitatea de încheiere a parteneriatelor mutual-convenabile, accesării fondurilor oferite de UE şi Comisia Europeană, rigorile scrierii aplicaţiilor la proiecte, sfaturi şi ghidări în procesul aplicării, căutării şi obţinerii fondurilor.

Spre sfârșit, dna Silvia Ţurcanu – primar de Chişcăreni, r. Sângerei şi dna Rodelia Vasilcov – viceprimar de Edineţ, au împărtăşit practicile de succes din localităţile pe care le reprezintă, cu prezentări video şi în format power point.

Masa rotundă s-a finalizat cu concluziile pe marginea celor discutate, precum şi cu vizita de studiu la Budeşti, în cadrul căreia dna primar – Costiuc Nina a prezentat participantelor succesele sale, proiectele câştigate şi implementate, modalitatea de promovare şi stimulare a tinerilor specialişti pentru a investi în prosperarea localităţii, parteneriatele cu statele europene care au facilitat considerabil procesul de accesare a fondurilor şi de atragere a investiţiilor.

Participantele au avut astfel posibilitatea de a-şi împărtăşi cunoştinţele şi experienţa cu colegele lor, de a cunoaşte şi prelua exemple şi practici, de a discuta problemele comune cu care se confruntă şi de a găsi soluţii pentru rezolvarea acestora; toate acestea fiind posibile prin intermediul creării reţelei femeilor în cadrul CALM, care va facilita soluţionarea tuturor acestor probleme cît mai curând şi mai eficient posibil.

Imprimare