Energia ecologică devine tot mai populară în Moldova. Anual, în 500 de gospodării sunt instalate centrale termice pe biomasă. Autoritățile încurajează acest lucru.

O dovadă în acest sens este organizarea săptămânii Moldova Eco Energetică.

Ediţia din acest an va începe în 28 noiembrie. La eveniment va fi prezentată o tehnologiei inedită de stocare a energiei eoliene și a celei solare. 

Noua tehnologie permite depozitarea energiei ecologice neconsumate.

Atât fotovoltaice cât și eolienele produc energie electrică doar atunci când este vânt sau soare, atunci o problemă devine stocarea. O tehnologie de stocare a energiei va fi prezentată la această expoziție nu vă dăm detalii ca să fie intrigă, trebuie să vedeți. Este ceva foarte, foarte în top acum”, a spus viceministrul Economiei, Valeriu Triboi.

O altă atracție a evenimentului este proiectul smart city, care a fost anunțat încă la prima ediție a Săptămânii Eco Energetice, dar care acum este în derulare la Hâncești.

Este vorba despre iluminatul public stradal, în continuare va fi extins pe obiectivele publice și tot așa mai departe până vor fi contabilizate toate consumurile de energie, a spus Mihail Stratan, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică.

Organizatorii spun că moldovenii sunt tot mai interesați de energia ecologică. O confirmă şi producătorii de peleţi, care spun că cererea s-a dublat, chiar dacă biocombustibilul este mai scump anul acesta.

Materia primă este de două-trei ori mai scumpă. Dacă anul trecut, cumpăram o tonă cu 300 de lei, anul acesta plătim aproximativ o mie de lei, a spus directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihail Stratulat.

Administraţia şcolii din satul Aluniş, raionul Râşcani, a ales energia ecologică pentru încălzirea celor 1400 de metri pătraţi.

Economiile se ridică la 100 de mii de lei într-un sezon. 

Este mai eficient decât cărbunele fosil. E şi mai ieftin şi chiar folosim mai puţin ca cantitate.În sezon avem nevoie de 30-35 de tone, a spus producătorul de peleţi din Bălţi, Liudmila Abramciuc.

Potrivit statisticilor, din 2009 până în 2014, dependența de sursele energetice de import a scăzut de la 97,2 la sută până la 87 la sută în ţara noastră.

Imprimare