Elita Cakule este director de Programe Internaționale în cadrul Asociației Autorităților Locale și Regionale din Norvegia (KS). În perioada 15-17 ianuarie expertul norvegian împreună cu colegul său Bjorn Rongevaer, consilier superior în cadrul aceleiași instituții au întreprins o vizită de studiu în Republica Moldova. Cei doi experți au avut întrevederi cu colegii de la CALM, dar și cu primarii la primul mandat cărora le-au împărtășit din experiența APL din Norvegia. Elita Cakule a explicat pentru calm.md care este rolul unei asociații în activitatea APL, cum funcționează asociația autorităților locale din Norvegia, dar și cât de greu sau de ușor se identifică un consens în dialogul cu autoritățile centrale din Norvegia.

 Primarii la primul mandat au venit din toată republica pentru a se întâlni cu CALM…

Elita Cakule: Întrunirea cu primarii la primul mandat mi-a creat o impresie puternică. Poate acești oameni nu sunt noi în politică, dar în această calitate de aleși locali sunt pentru prima dată. Au venit din toată Republica Moldova pentru a se întâlni cu CALM, ceea ce demonstrează că asociația Dvs este importantă pentru ei. Îi respect foarte mult deoarece cunoscând lucrurile, condițiile, posibilitățile și impedimentele au ales să candideze, și-au asumat această responsabilitate, iar entuziasmul cu care acceptă această provocare mă fascinează deoarece așa cum am auzit în cadrul evenimentului probleme și întrebări sunt foarte multe care ajung pentru acești patru ani și chiar mai mult.

De ce autoritățile locale au nevoie de o asociație a lor?

Elita Cakule: În Republica Moldova unitățile administrativ-teritoriale sunt mici, chiar și în cazul municipalităților mai mari fiecare are doar o voce. Pentru ca toate vocile să se transforme în una singură și să aibă o altă putere este nevoie de CALM. Pe de altă parte, aceasta este o platformă pentru primarii care au fost aleși pentru prima dată dar și pentru cei care au deja o anumită experiență. Uneori, în funcția de conducător te simți singur iar având această platformă cum este CALM simți sprijinul colegilor. Aceasta este o platformă unde colegii primari se pot întâlni și se pot convinge că și alți colegi se confruntă cu aceleași probleme, pot identifica practici care ar putea fi însușite și desigur, prin intermediul asociației voastre, a experților, pot primi un sfat, ajutor și astfel pot soluționa o problemă sau alta, acest element este unul foarte important. Totodată, sunt pentru a patra oară în Republica Moldova și observ că în tot acest timp CALM a crescut nu doar ca număr de experți, dar și s-a maturizat, s-au schimbat și abordările în cazul activității Dvs, ceea ce ne bucură deoarece aveți experți profesioniști în diverse domenii și astfel aveți puterea și capacitatea de a înțelege lucrurile, de a oferi mai multe posibilități pentru comunitățile locale. Ne dorim ca dezvoltarea să aibă loc temeinic. Întrevederea de ieri a fost importantă și pentru a arăta cine sunteți, ce puteți oferi, lucru pe care l-ați făcut, iar reprezentanții APL să înțeleagă că puteți exista doar depinzând unii de alții, deoarece și de dorința primarilor de a vă susține depinde cât de bun și profesionist va fi CALM.  Trebuie de lucrat pentru a identifica direcțiile comune de activitate, pentru a plăti cotizațiile și astfel, cu cât mai puternici veți fi voi ca și asociație cu atât mai puternice vor deveni APL-urile, iar cu cât mai puternice vor fi APL-urile cu atât mai puternici veți fi voi.

Și cu cât mai puternice vor fi APL-urile cu atât mai dezvoltat va fi statul.

Elita Cakule: Absolut, deoarece oamenii locuiesc în aceste comunități locale. Acesta este primul nivel unde începe viața, unde cetățenii merg cu problemele și doleanțele lor. Este primul nivel unde oamenii pot vedea că ei pot contribui la luarea deciziilor în cadrul acestui nivel de guvernare.

Povestiți-ne despre asociația pe care o reprezentați Dvs?

Elita Cakule: Nu diferă foarte mult de CALM.  În actuala formulă activăm din 1972. În acel moment s-au unit două organizații istorice: a orașelor și a localităților rurale care, la rândul lor, au fost create în anii 1903 și 1907, așa că acest proces este unul de durată. Sigur că noi suntem un pic mai mulți decât voi, la ora actuală în KS lucrează circa 260 de persoane, sediul central e în Oslo dar avem și oficii în regiuni. La fel ca și voi, reprezentăm vocea autorităților locale, conlucrăm cu APL pentru a dezvolta serviciile și a le face mai eficiente, lucrăm  la reformele din domeniu.

În dialogul cu autoritățile centrale ale statului găsiți ușor consens sau mai?

Elita Cakule: Când și cum. Pe noi ne ascultă dar acest lucru nu înseamnă că autoritățile centrale vor face așa cum solicităm noi. Și în Norvegia aceste procese sunt de durată și chiar dacă nu reușim să ajungem la un consens e important de a prezenta poziția noastră și de a identifica o soluție. Un principiu al tuturor partidelor din Norvegia și al tuturor nivelelor de administrare din cadrul APL este că indiferent de zona în care locuiesc, oamenii trebuie să beneficieze de aceleași servicii și aceiași calitate a acestora. Deși avem acest consens, există viziuni diferite despre cum să atingem aceste obiective, iar acesta deja este un bun start pentru a lucra la identificarea soluțiilor. Dacă și în Republica Moldova ar exista principii pe care să le accepte toate partidele politice, ați avea niște valori care pot unifica atât partidele, cât și oamenii, dar și diversele niveluri de administrare și acest lucru ar putea genera o dezvoltare rațională a statului.

De ce ați ales să susțineți autoritățile locale din Republica Moldova?

Elita Cakule: Suntem interesați ca în domeniul în care activăm administrarea să fie mai bună nu doar în țările din Europa deoarece depindem unii de alții. Din acest motiv interesul Norvegiei, dar și a celorlalte țări din Europa este ca și alte state să aibă o bună administrare. Dacă putem să împărtășim din experiența noastră  și avem acest spirit de solidaritate, iar Guvernul Norvegiei în colaborare cu Guvernul de la Chișinău au aceleași direcții de cooperare în domeniul bunei guvernări, înseamnă că interesele Ministerului Afacerilor Externe din Norvegia și interesele noastre de la nivel local coincid.

Vă mulțumim!

Imprimare