La 30 de ani are patru copii și cinci ani de activitate în calitate de medic de familie. A considerat că ar putea face mai multe pentru comunitatea sa fiind ales local și s-a înscris în cursa electorală din 2019. În turul doi acumulează același număr de voturi ca și contracandidatul său (429), dar pentru că în prima etapă a scrutinului mai mulți consăteni au ales-o pe ea, Elena Neaga devine primar al comunei Bălășești, Sângerei. Conștientizează că în localitate lipsesc mai multe lucruri necesare comunității, printre care parcurile, terenurile de joacă etc. Mai mult decât atât, cetățenii nu erau implicați în procesele decizionale ale APL-ului și și-a propus să schimbe acest lucru. Acum, atunci când urmează a fi luată o decizie importantă pentru comunitate, se organizează întruniri cu cetățenii și se ține cont de opinia acestora. Astfel îi este mai este ușor să convingă și consilierii să adopte anumite decizii. Oamenii au devenit receptivi și așteaptă întrunirile pentru a se implica în acest proces decizional.

E foarte greu să dezvolți o localitate cu bani puțini și posibilități reduse de a aduce investiții. Elena Neaga recunoaște că din această cauză mai apare această dezamăgire, dar reușește să depășească aceste stări. „Am observat că unii vor să ajute, dar se tem de funcții de răspundere. Le spun că îmi asum eu aceste responsabilități și mulți acceptă să se implice, explică primarul.  Chiar dacă resurse sunt puține, primarul pune accent pe oameni și împreună cu ei încearcă să identifice soluții. „De exemplu, recent au fost alocate 66 mii de lei pentru un km de iluminat stradal și a fost nevoie să stabilim la ce porțiune să lucrăm acum și care să rămână pentru anul viitor. Învățăm să avansăm cu pași mici.

Întrebată despre utilitatea atelierului de lucru organizat recent de către CALM și Rețeaua Proiectelor Structurale „We help din Austria, Elena Neaga a afirmat că mulți primari nu pot vorbi în public și astfel nu pot ajunge la inima omului. „Este foarte important de a avea o discuție constructivă cu cetățenii, doar așa poți realiza ceva frumos. Dacă nu o să ai puterea de a convinge printr-un dialog amiabil, atunci nu vei putea face nimic, doar creezi stări de conflict, ceea ce nicidecum nu va aduce beneficii nici primarului și nici comunității.

Elena Neaga speră să reușească să dezvolte infrastructura localității, să  aducă investiții, să repare unele edificii. „La gimnazii avem nevoie de săli sportive, mini terenuri de fotbal pe teritoriul ambelor sate. Totodată, mi-ași dori să implementăm niște proiecte sociale care nu există, să implic cetățenii în anumite activități privind păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor noastre, astfel încât oamenii să poată socializa mai mult.

Primarul comunei Bălășești crede că fenomenul migrației i-a determinat pe mulți tineri să candideze pentru funcția de ales local. „Majoritatea dintre noi avem rude plecate peste hotare și este foarte dureros când cei dragi nu îți sunt alături. Ne dorim ca prin implicarea noastră să-i aducem acasă pe cei care au plecat. Mulți migrează spre oraș deoarece consideră că acolo sunt condiții mai bune. Sper să reușim să creăm condițiile necesare și în satele noastre, iar exemplul unor primari de succes din Republica Moldova și România ne motivează.

Unul dintre primarii care au fost alături de Elena Neaga în campania electorală și care este un exemplu pentru alesul local din Bălășești este Igor Brânză din Molovata Nouă, raionul Dubăsari. „Este tânăr, creativ, are inițiativă și a realizat într-un mandat de patru ani lucruri pe care alți colegi nu au reușit nici în zece. Igor Brânză a menționat că totul a făcut datorită implicării cetățenilor, doar lucrând în echipă cu oamenii. Elena Neaga crede că primarul trebuie să fie în centrul problemelor și în inimile oamenilor.

Despre CALM Elena Neaga a aflat la întrevederea tuturor primarilor cu premierul Ion Chicu. „Primul primar care a adresat anumite întrebări a fost președintele CALM Tatiana Badan. M- a impresionat prin atitudine și întrebările pe care le-a adresat. M-am apropiat mai târziu de ea, i-am spus că aș dori și comuna mea să fie membră a CALM-ului și astfel am început această colaborare. Mă bucur de prezența CALM-ului în societate. Primarul de la Bălășești consideră CALM-ul un sprijin al aleșilor locali, mai ales a celor care încă nu au experiență.

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare