Mii de cetățeni ai Republicii Moldova au fost instruiți de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) în cadrul seminarelor în format online și offline cu genericul „Importanța participării incluzive în procesele decizionale și electorale”. La cel mai recent eveniment organizat la 2 august au participat peste 130 de reprezentanți ai administrației publice locale și societății civile (inclusiv persoane cu nevoi speciale) din raioanele Călărași și Nisporeni. Alte cincisprezece evenimente cu prezența fizică și în format online au fost organizate de către CALM de la începutul acestui an electoral.

Participanții la seminar, ghidați de experții CALM Victoria Matveev și Viorel Rusu, au vorbit despre drepturile și responsabilitățile comunităților, importanța abordării participative și efectele pe care le produce acest proces, au identificat răspunsuri la întrebarea de ce cei mai mulți oameni nu se implică în mod spontan și  au susținut ideea că în orice comunitate există potențial uman ce ar putea fi valorificat dacă între administrația publică locală și cetățeni ar exista o bună cooperare.

Ce înseamnă participarea cetățenească și cum poate fi asigurat acest proces pentru a contribui la dezvoltarea comunităților, care sunt caracteristicile consultărilor publice, de ce este importantă participarea incluzivă a cetățenilor în procesele decizionale și în ce măsură implicarea în alegeri a cetățenilor la nivel local și central contribuie la consolidarea statului de drept și prosperării R. Moldova, au fost alte subiecte abordate în cadrul seminarului.

 

Scopul evenimentelor organizate în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente” este conștientizarea importanței participării incluzive în procesele politice și electorale la toate nivelurile de guvernare pentru întreaga societate.  Proiectul este implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al poporului american oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău oferit prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare.

Imprimare